ZETApress

hírportál

Száz nap múlva birkózás

Champlion Hegedűs CsabávalThomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) német elnöke is tiszteletét teszi a kereken száz nap múlva kezdődő budapesti birkózó-világbajnokságon ? jelentette be Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára mai sajtótájékoztatóján a Városligeti Műjégpályán.

A NOB első embere Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke, a NOB végrehajtó bizottságának új tagja, valamint Kulcsár Krisztián MOB-elnök meghívására érkezik a magyar fővárosba. Az eseményen bemutatták a magyar versenyzők vb-mezét, valamint bejelentették, hogy az internetes szavazás eredménye alapján a Champlion nevet kapta a Lánchíd oroszlánja, a vb kabalaállata. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöke beszédében külön köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek azért, hogy a kormány minden szükséges feltételt biztosított a Szervezőbizottságnak az október 20-28-e között a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő esemény sikeres megrendezéséhez. ? Elsődleges szempontként kezeljük a transzparenciát, és minden fillérig el tudunk majd számolni ? ígérte Németh Szilárd, aki beszélt arról is, hogy a vb előtt, október 19-én Budapesten tartja tisztújító kongresszusát a nemzetközi szövetség, amelynek legfőbb döntéshozó testületébe, a büróba Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke is kandidál. A világbajnokságot összekapcsolják a városmarketinggel, s céljuk, hogy az eseménnyel azt üzenjék a világnak: meg lehet bízni Budapestben és Magyarországban.

Németh Szilárd megemlítette, hogy ugyanezen a napon tartják a vb másik kísérő rendezvényét, a sportági hírességek beiktatását, amely 22 legendát, köztük két magyart érint: az 1924-es párizsi olimpián ezüst-, az 1928-as amszterdami ötkarikás játékokon pedig aranyérmes Keresztes Lajost, valamint az egyetlen magyar szabadfogású világbajnokot, Kovács Istvánt. A szakmai területre áttérve a szövetség első embere biztató jelként említette meg, hogy kötött-fogásban jelenleg három magyar birkózó ? Korpási Bálint (72 kg), Kiss Balázs (97 kg) és Lám Bálint (130 kg) ? is vezeti a világranglistát.

Bacsa Péter bejelentette, hogy szerdától a birkózó-világbajnokság honlapján lehet jelentkezni a vb több mint 300 fős önkéntes csapatába. Sike András, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya kifejtette: a csapat gerince már megvan, legfeljebb 55, 63 és 67 kilóban adódnak még kérdőjelek, s várhatóan szeptember végén dől el, hogy kötött-fogásban kik képviselik a vb-n Magyarországot.

Gulyás István, a szabadfogásúak kapitánya arról beszélt, hogy ők a maximális, tízfős létszámmal vesznek részt a vb-n. Nagy kérdés, hogy az idén kötött-fogásban is küzdő, nehézsúlyú Ligeti Dániel visszatér-e hozzájuk, míg 97 kg-ban válogatót tartanak, mert a három eddigi felmérőt három különböző versenyző nyerte.

Szóljon hozzá!