ZETApress

hírportál

Éjszakai mozgás a Műegyetemnél

Mozgás Éjszakája 2018.06.16.Közel húszezer résztvevőt várnak a szervezők június 16-án szombaton az Ötpróba mozgalom kiemelt eseményére: a Mozgás Éjszakájára, melynek ezúttal új helyszín, a Műegyetem rakpart és a Pázmány Péter sétány ad otthont.

Idén negyedik alkalommal rendezik meg Budapest legnagyobb szabadtéri szabadidős sportfesztiválját, amelyen ezúttal 16 ismert és kevésbé ismert sportágat próbálhatnak ki bajnokok, valamint profi edzők segítségével a mozogni vágyók. Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a délelőtti sajtótájékoztatón hangsúlyozta a kormány szándékát, mely szerint 2030-ra Magyarország Európa öt legélhetőbb országa közé tartozzon. Kiemelte: az, hogy élhető legyen egy ország, nagyban függ a lakosság egészségi állapotától is. Révész Máriusz ezzel kapcsolatosan szomorú tényeket sorolt, melyek szerint a kontinensen a magyar a legelhízottabb nemzet.

? A kormány azon munkálkodik évek óta, hogy ezen az állapoton változtassunk. Kerékpárutakat, sportlétesítményeket építünk, turistaházakat újítunk fel, ám a legfontosabb a szemléletformálás ? mondta a kormánybiztos majd kifejtette, hogy ennek egyik példája a megújított gyalogos vándortáborok ? melyekkel a gyermekeket célozzák meg ?, a másik pedig a több évtizedes múltra visszatekintő Ötpróba mozgalom újraindítása volt. Az utóbbi kiemelkedő ékkövének nevezte a Mozgás Éjszakáját, amelyen tavaly 17 ezer-ötszázan vettek részt a Hősök terén. A szervezők vágya elérni, sőt, túlszárnyalni ezt a számot!

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora kiemelte, hogy az intézmény már negyedik alkalommal vesz részt az eseményen. ? Egyetemünk rekreációs szakának tanárai, végzett szakemberei és mintegy 150 hallgatója nyújt támogatást a rendezvény szervezésében és lebonyolításában ? mondta Mocsai. Az elhízással kapcsolatban utalt arra, hogy az utóbbi években ez már nemcsak a felnőtt lakosságra jellemző, hanem a gyerekekre is. ? Az a cél, hogy az ifjúság életébe épüljön be a mozgás és a sport! ? hangsúlyozta a rektor.

Bordács Miklós, a Mozgás Éjszakája fő-szervezője felsorolta az esemény kínálatában szereplő 16 sportágat ? a teljesség igénye nélkül kerékpár, asztalitenisz, tollaslabda, harcművészet több ága, lábtoll-labda, zumba, fitnesz, több távon futás ? és kiemelte, hogy futásban Ötpróba-pontokat is lehet gyűjteni.

Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, az Ötpróba mozgalom futó-nagykövete büszkén számolt be arról, hogy már több Ötpróba-pontot sikerült gyűjtenie, és a Mozgás Éjszakáján is beszáll a futásba. Kiemelte: példát akar mutatni, hogy nemcsak beszél a mozgás fontosságáról, hanem aktívan kiveszi belőle a részét.

Szélpál Tamás, az Ötpróba mozgalom projektvezetője emlékeztetett arra, hogy alig több mint egy év alatt már több mint 12 ezer regisztrált tagnál tartanak. Ezek az ötpróbázók rendszeresen versenyeznek és gyűjtik a pontokat. Reményeik szerint a 2020-as, tokiói olimpiáig a rendszeres ötpróbázók száma eléri majd a húszezret. A 21 órától másnap hajnali 4-ig tartó programon a részvétel ingyenes.

Szóljon hozzá!