ZETApress

hírportál

Kiváló hazai kezdés a Maty-éren

Remek hazai kezdésAz év eleji forma ellenére kellemetlen meglepetés nélkül lehozták a magyar kajak-kenusok a szegedi Világkupa péntek délelőtti előfutamait. Különösen Takács Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra, Medveczky Erika és Kiss Tamás mutatott rendkívül magabiztos versenyzést egyesben. A délelőtti program végén megszületett az első magyar érem is.

A nap első futamában, férfi kajak kettes 200 méteren Apagyi Levente és Hérics Dávid a második helyen végezve egyből a döntőbe jutott, míg a Csizmadia Kolos, Varga Márk kettős a szombat reggeli középdöntőben folytatja. ? Egész jól mentünk, főleg ahhoz képest, hogy tegnap ültünk össze először, és most volt az első éles pályánk, a döntőre ez még javulhat. Erős a mezőny, hiszen itt van az olimpiai bajnok kettős is ? mondta Hérics Dávid.

Női kenu kettes 200 méteren Balla Virág és Takács Kincső futamát megnyerve egyből a szombati fináléba került, míg Molnár Csenge és Nagy Bianka a délutáni középdöntőben lapátolhat ? tudatta az MKKSZ. A világkupa beharangozója idekattintva olvasható.

Hasonló volt a forgatókönyv a két magyar egység szempontjából a kenu párosok 500 méteres versenyében, ahol Hajdu Jonatán és Fekete Ádám egyből a szombati fináléba, a Slihoczki Ádám, Szőke Attila páros pedig a péntek esti középdöntőbe jutott. Női kajak egyes 500 méteren ennél egyszerűbb volt a képlet, Medveczky Erika és Bodonyi Dóra is futamgyőztesként került az esti középdöntőbe.

Férfi kajak kettes 500 méteren az előfutamból csak az első helyezettek jutottak automatikusan a fináléba, itt a Koleszár Mátyás, Németh Viktor páros csupán 0,005 másodperccel maradt el a győztes orosz hajó mögött, így a középdöntőben lesz még egy jelenése. Ugyancsak második lett a Nádas Bence, Erdőssy Csaba egység az ausztrálok mögött, ezzel szintén a szombat reggeli középdöntőben folytatja.

Férfi kenu egyes 1000 méteren nem lehetett egyből a fináléba kerülni, itt Kiss Tamás nagyon magabiztos versenyzéssel jutott a szombati középdöntőbe, Bodonyi András szintén ott folytatja. Női kajak egyes 1000 méteren az előfutamból is csak az elsők kvalifikálták magukat a döntőbe, ennek megfelelően előbb Takács Tamara, majd Kárász Anna is elképesztő fölénnyel győzött, bizakodva várhatjuk így az esti döntőt.

A férfiak ugyanezen számában csak a középfutamba lehetett bejutni, Kopasz Bálint futamgyőztesként tette ezt meg, de Ceiner Benjámin is továbbment. ? Nagyon jó formában érzem magam, teltek az izmaim ? kezdte Kopasz Bálint. ? Könnyedén ment ez a futam, ami azért is fontos, mert szombaton nagyon erős lesz a középfutam, és szeretnék bejutni az A döntőbe. Délután még lesz egy 500 egyes előfutam, azt nem szeretném meghajtani, hogy minél kevesebbet vegyen ki belőlem. Itt a mezőny mindig nagyon erős, hiszen ez a királyi szám, most is olimpiai- és világbajnokok vannak az ellenfeleim között ? folytatta Bálint.

A férfi kenu párosok 1000 méteres versenyében a Mike Róbert, Korisánszky Dávid és a Lelovics Dávid, Némedi Konrád kettős is a középdöntőben folytatja. Női kajak párosban 500 méteren csak az elsők jutottak a fináléba, a Takács Tamara, Vad Ninetta kettős pechére ugyanabban az előfutamban szerepelt, mint a Lisa Carrington, Kayla Imrie új-zélandi egység, amely mögött másodikként a középdöntőbe kvalifikálta magát. Racskó Fruzsina és Szabó Ágnes szintén középdöntős.

? Kemény futam volt, az új-zélandiaknál már volt válogató, így közel vannak a csúcsformához ? mondta Takács Tamara. ? Jó pályát jöttünk, ahhoz képest főleg, hogy bennem volt már egy 1000 méter, a végét elengedtük, mert csak az első jutott a döntőbe. Ez volt a második összeülésünk az idén Ninettával, a tájékoztatón mentünk először, olyan pályát szerettünk volna teljesíteni most is, de megegyeztünk, hogy ha elmennek az új-zélandiak, akkor tartalékolunk a középdöntőre ? bizakodott Tamara.

Az új olimpiai számban, női kenu kettes 500 méteren a Balla Virág, Takács Kincső és a Kisbán Zsófia, Bragato Giada egység is a középdöntőben folytatja. Balla Virág egyáltalán nem csalódott, hogy csak negyedikként értek célba a futamon. ? Csak egy jó pályát szerettünk volna menni. Tavaly mindig a maximumot akartuk nyújtani, az idén próbálgatjuk a párost, hogy tudjunk indítani a futamban. Nagyon év eleje van, a jó formát a világbajnokságra próbáljuk időzíteni ? mondta Virág. ? Megleptek a kínaiak, bár tudtuk, hogy jók lesznek. Nem sajnálom, hogy közép-futamozunk, mert friss páros vagyunk, és így tudunk még egy pályát menni. Edzésnek fogjuk fel ezt a világkupát ? nyilatkozta Kisbán Zsófia, aki szerint főleg az első 200-on van még javítanivalójuk.

Férfi kajak kettes 1000 méteren Gacsal Ákos és Kugler Attila, valamint a Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert páros is továbbment a középfutamba. ? Ez az első pálya igazi beégetős, nagyon nem esett jól. Igyekeztünk beosztani az erőnket úgy, hogy maradjon a többi futamra is. Számomra újdonság, hogy nemzetközi versenyen egy napon lett volna az előfutam, a középfutam és a döntő, kíváncsi leszek, hogyan sikerül majd teljesítenünk ? mondta Hufnágel Tibor.

A délelőtti program végén megszületett az első magyar érem is, Suba Róbert a para-versenyzők között KL1 200 méteren bronzérmes lett. ? Sajnos oldalszeles pálya volt, az nekem nagyon kellemetlen ? kezdte paralimpiai ezüstérmesünk. ? A rajtot nem sikerült elkapnom, befordította a hajót teljesen, csodálom, hogy ki tudtam hozni belőle. Az ellenfeleket tekintve a legjobb versenyzők vannak itt, ez egy világbajnoki futamnak is beillett. Belül azért örülök, hogy be tudtam jönni a harmadik helyre ezzel a kemény hajrával ? mondta Suba.

Fotók és videók idekattintva találhatók. A délutáni programban három döntő szerepel:
C2 férfi 1000 méter (középdöntő is lesz) döntő 16:30-tól;
K1 női 1000 méter Takács Tamara és Kárász Anna 16:41-től;
K2 férfi 1000 méter (középdöntő is lesz) döntő 16:52-től.

Szóljon hozzá!