ZETApress

hírportál

Papasportolóink Phjongcshangban

Paralimpikonok a Magyar Sport HázábanDélelőtt elbúcsúztatták a Phjongcshang-i XII. Téli Paralimpiára ma délután induló magyar sportolókat. Szabó László, az MPB elnöke az utazás előtt a Magyar Sport Házában kiemelte: Phjongcshangban március 9-e péntek és 18-a vasárnap között 49 ország 570 sportolója fog versenyezni.

Az MPB elnöke beszámolt arról, hogy a verseny helyszíneit a szervezők megfelelően felkészítették, a közlekedés biztosított, és az akadálymentességgel sincs különösebb gond. ? A világ 210 országának alig több mint egyötöde volt képes a sportolóit kiküldeni a téli paralimpiára, büszkék lehetünk, hogy Magyarország ott van ebben az első egyötödben ? fogalmazott Szabó László emlékeztetve arra, hogy mivel négy éve, Szocsiban nem volt magyar parasportoló, ezért a dél-koreai jelenlét nemcsak sportszakmai, hanem sportdiplomáciai szempontból is nagy jelentőségű.

Sárfalvi Péter, az EMMI utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy már a paralimpiai kvalifikáció is nagy teljesítmény, s azt kérte a magyar sportolóktól, hogy próbálják magukat elengedni, és ne teherként éljék meg a paralimpiai versenyzést! ? Nem kis felelősség egy ekkora eseményen magyar mezben szerepelni, főleg, hogy a férfi rövid-pályás gyors-korcsolyaváltó aranyérme után most már téli sportnemzetnek is számítunk! ? jelentette ki a négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok öttusázó.

Orendi Mihály, a MOB téli sportokért felelős alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a phjongcshangi téli paralimpiára kiutazó magyar sportolók elképesztően szerethetők. ? Ezt az érzést sok millió magyar ember érzi, ami erőt adhat nektek a nehéz pillanatokban! ? fogalmazott a MOB alelnöke, aki szerint a sportolók szinte a lehetetlenre vállalkoztak.

A magyar versenyzők és edzőik a ma délután 16:25-kor induló dohai járattal kelnek útra, s mindannyian először március 14-én szerdán fognak versenyezni. Phjongcshangban három sportoló képviseli a magyar színeket. A műlesiklásban és óriás-műlesiklásban induló Balogh Zsolt az első látássérült magyar sportoló téli paralimpián. Haladását vezetőként Bocsi Bence segíti, ő a hátán lévő hangszóróból adja társának az instrukciókat.

A 36 éves Balogh Zsolt (Holtpont SE) elárulta, 2013 óta dolgoznak együtt Bencével, ami eleinte nehéz volt, de aztán ahogy nőtt az együtt megtett kilométerek száma, egyre gyorsabban tudtak haladni. A megnyitón a magyar zászlót is vivő versenyző elmondta, hogy Phjongcshangban azokon a pályákon fognak lemenni, amelyen a női lesiklást és a szuperóriás-műlesiklást rendezték. Zsolt a kategóriájában 15-20 versenyzőre számít, s szeretne a középmezőnyben, annak is inkább az elején végezni! Bocsi Bence is úgy látja, hogy kezdetben elég lassan ment az összecsiszolódás Balogh Zsolttal, de most már bízik a jó eredményben. ? Az a legfontosabb, hogy amit az edzéseken elértünk, azt képesek legyünk megcsinálni a paralimpián is! ? jegyezte meg a guide.

A harmadik magyar téli paralimpikon a mozgássérült Lőrincz Krisztina, aki evezésben szerepelt a riói nyári paralimpián, s 11. helyezést ért el. Most ülő-sífutásban és biatlonban áll majd rajthoz. Korábban magyar parasportoló még sosem indult ezekben a sportágakban. Elmondása szerint a sérülése olyan, hogy mindent vállból és karból kell megoldania, ennek ellenére olyan sportágat is kipróbált már, mint a wakeboard. ? A sport az életem szerves része, mindig is az fog maradni. Phjongcshangban szeretnék a rióihoz hasonló eredményt, szeretném élvezni a versenyzést és megtalálni a szép pillanatokat! ? foglalta össze céljait a Diswake SE 37 esztendős parasportolója.

Szóljon hozzá!