ZETApress

hírportál

Útra keltek korisaink

Gyorskoris olimpikonjainkElrepültek a magyar rövid-pályás gyorskorcsolyázók: elsőként a magyar olimpiai csapatból ma délben Ferihegy 2-n rövid-pályás gyorskorcsolyázóink keltek útra a február 9-én rajtoló Phjongcshang-i Játékokra. Hétfő déli MOM-kultúrházbeli fogadalomtételükről idekattintva olvashatunk.

A tíz sportolót és vezetőiket, edzőiket magában foglaló csoport Dubai-i átszállással érkezik meg Szöulba, majd néhány napot a dél-koreai fővárosban töltenek, s február elsején költöznek be a Kangnung-i olimpiai faluba, amikor az megnyitja kapuit. ? A tervezett munkát elvégeztük, kint már a gyorsításon lesz a hangsúly. Négy megbetegedés azért hátráltatta a felkészülést, de már mindenki túl van rajta. A szakmai stábból egy ember küzd még a betegséggel, őt a gyógyulásig izoláljuk a versenyzőktől ? mondta Bánhidi Ákos csapatmenedzser. A sportvezető szerint kifejezetten jó a korai indulás, mert lesz idő a nyolcórás átállásra.

A következő napok kapcsán arról beszélt, hogy Szöulban amolyan mini edzőtábort tartanak, amíg beköltözhetnek a faluba. ? Nem jó ómen eredményekről beszélni, nem szeretnénk plusz stresszt okozni a versenyzőknek, akik így is a legfontosabb sporteseményre készülnek. Szakmai szemmel akkor leszek elégedett, ha úgy jönnek le a jégről, hogy tudásuk legjavát adták ? mondta a felfokozott várakozást illetően Bánhidi. A magyar rövid-pályás gyorskorcsolyázók az elmúlt három világbajnokságon kilenc érmet nyertek, köztük egy aranyat, ráadásul mindegyik eseményről legalább két medállal tértek haza, így Phjongcshangban realitásnak tűnik, hogy 1980 után ismét dobogós helyet érjenek el a magyarok a téli játékokon, ahol aranyat eddig még nem sikerült szerezniük.

? Az olimpia teljesen más, mint egy világbajnokság. Ennek ellenére most egyáltalán nem izgulok. Talán öregszem ? jelentette ki nevetve Keszler Andrea, aki 2010. Vancouver és 2014. Szocsi után harmadszor szerepelhet ötkarikás játékokon. A 28 éves versenyző arról is beszélt, hogy ők sem tudják, kik indulhatnak majd egyéniben. Szerinte ezt csak egy nappal az adott versenyszám előtt ismertetik velük. Hozzátette, természetesen nagyon szeretne egyéniben is rajthoz állni.

? Ez a legjobb váltó, amelyben benne voltam. Ami számunkra nagyon jó, hogy rajtunk nincs akkora nyomás, mint a fiúkon, pedig ahogy ők lehetnek olimpiai bajnokok, úgy nyolcadikként is zárhatnak, annyira erős a mezőny ? beszélt a legutóbbi vb-n és Eb-n is ezüstérmes női stafétáról Keszler. A férfiaknál 500 és 1500 méteren három, míg 1000 méteren és a nők mindhárom egyéni számában két-két magyar indulhat, továbbá ? most először! ? mindkét váltó kvótát szerzett.

A hétfői eskütételkor még úgy volt, hogy 16 sportoló utazhat a téli olimpiára, de számuk azóta 19-re nőtt. Alpesi síben Kékesi Márton, Samsal Dalibor, Hozmann Szonja és Maróty Mariann, sífutásban pedig az egy-egy magyar szereplési joggal Kónya Ádám és Szőcs Emőke indulhat. Swaney Elizabeth révén a síakrobaták félcső számában is lesz magyar induló a dél-koreai játékokon. Ők február 5-én indulnak a távol-keletre.

Szóljon hozzá!