ZETApress

hírportál

Magas rangú vendég a röpiseknél

Tegnap a Panoráma házban sajtótájékoztatót tartott a Magyar Röplabda Szövetség a Váci úti székhelyén, melynek témája a szerb Alekszandar Boricsicsnak, az Európai Röplabda Konföderáció elnökének, illetve a szlovák Lubor Halandának, a szervezet alelnökének budapesti látogatása volt.

Alekszandar Boricsics, a CEV elnöke találkozott több állami és sportvezetővel, köztük Orbán Viktor miniszterelnökkel is. A sajtótájékoztatón kiemelte, hogy nagyon elégedett volt az elmúlt másfél napban tapasztaltakkal és örül annak, hogy Budapest lesz a jövő évi női Európa-bajnokság egyik házigazdája. Véleménye szerint jó döntés volt felkérni a magyar szövetséget társházigazdának.

? Azt nem is gondoltam volna, hogy a magyar szövetségnek ilyen kiterjedt a kapcsolata, hiszen Kulcsár Krisztián MOB-elnök és Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkár-asszonya mellett maga Orbán Viktor miniszterelnök is fogadott minket, akivel egy órán keresztül egyeztethettünk ? mondta a CEV-elnök, aki hangsúlyozta, hogy a CEV és a Magyar Röplabda Szövetség közös munkája a jövőben nemcsak az Európa-bajnokság rendezésében merül ki, hanem közösen dolgoznak majd a sportág folyamatos fejlődése érdekében, amelynek egyik fő eleme egy négyéves utánpótlásprogram lesz.

Dr. Kovács Ferenc, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke elmondta, hogy a látogatás már önmagában történelmi jelentőségű volt, ugyanis először jött létre ilyen magas szintű találkozó. Az elnök elmondta azt is, hogy elsősorban a TAO-támogatásoknak köszönhetően az utóbbi fél évben megduplázódott a versenyengedéllyel rendelkező játékosok száma, amely jelenleg 6300 főt jelent, a regisztrált röplabdások létszáma pedig 15 ezer. Zárásként a CEV elnöke egy emlékplakettet adott át dr. Kovács Ferenc elnöknek.

Felfelé ívelő röppálya

? Ön hosszú évekig edzette a nyíregyházi lányokat. Miben lépett előre a legtöbbet a magyar női röplabda? ? kérdezte Ludvig Zsolt főtitkártól Takács Gábor a sajtótájékoztatót követően.

L.Zs: Nagyon szép tizenegy évet töltöttem Nyíregyházán 1999-től 2010-ig. Ez alatt ötször nyertünk bajnokságot és hatszor Magyar Kupát. Első magyar csapatként szerepelhettünk a Bajnokok Ligájában. A sportág nemzetközi szintű felemelkedése a 2000-es évek elején kezdődött, amikor a Héraklész-program keretében egyre több pénzt fordíthattunk az utánpótlás nevelésére. Az anyagi ráfordítás meghozta a sportszakmai sikereket is. Ennek leglátványosabb eredménye 2014-ben mutatkozott meg, amikor a felnőtt válogatottunk 28 év után kijutott az Európa bajnokságra és ott továbbjutott a csoportból. Nagy örömünkre tavaly is szerepelhettünk az EB tizenhatos döntőjében.

? 2019-ben Magyarország Lengyelországgal, Szlovákiával és Törökországgal együtt rendezi meg a női Európa-bajnokságot. Mit vár a csapatunktól?

L.Zs: 24 csapat vehet részt az Eb-n, a négy hatos csoportból az első négy helyezett folytathatja a küzdelmet. Mivel itthon játszhatjuk a meccseinket, jogos elvárás a lányokkal szemben, hogy ott legyenek a nyolcaddöntőben! Ráadásul ebben az esetben ugyancsak Magyarországon játszhatnánk a legjobb nyolc közé jutásért.

? Az erőviszonyok jelentős átrendeződése figyelhető meg az NB I-ben.

L.Zs: Igen, a Békéscsaba ma már a Közép-európai Régió egyik meghatározó együttesévé vált. Újpesten sikeresen élesztették újjá a hagyományokat, jelentős játékerőt képvisel a Vasas és a Jászberény is. Sajnos a korábbi sikercsapat, az Eger már nem szerepel az első osztályban, de a városban magas szintű utánpótlás nevelés folyik.

? A férfiak utoljára 2001-ben játszhattak a Európa-bajnokságon. Mikor kerülhetünk ismét a legjobbak közé?

L.Zs: A fiúknál nagy gondot jelent a financiális háttér biztosítása. Ugyanakkor jól kezdtük az Eb-selejtezőt, reménykedünk abban, hogy férfi válogatottunk is kijut a 2019-es Európa bajnokságra! Sajnos olyan tradicionális budapesti csapatok, mint a Csepel, a Honvéd vagy az Újpest ma már csak az almanachokban szerepelnek. Ugyanakkor a Pénzügyőr tavaly fél-amatőr csapatként a második helyen végzett a bajnokságban, a döntőben nagy küzdelemre késztette a Kaposvárt, amely szinte egyeduralkodónak számít itthon.

Szóljon hozzá!