ZETApress

hírportál

Megismertük a dobogósokat

Elnök és alelnökA férfiaknál Baji Balázs, Liu Shaolin Sándor és Szatmári András, a nőknél pedig Babos Tímea, Hosszú Katinka és Márton Anita került a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók Szövetségének szavazásán. A győzteseket 11-én csütörtökön este a Nemzeti Színházban sorra kerülő 60. M4 Sport ? Az év sportolója gálán hirdetik ki.

? Csak látszólag áll távol egymástól a színház és a sport, hiszen mi itt a színpadon hősöket teremtünk, történeteket mesélünk el, a sportolók pedig valós hősök, akikre fel lehet nézni, akikkel azonosulva élhetünk át csodákat ? fogalmazott Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója a délelőtti sajtótájékoztató elején. Az esemény moderátora Tihany Viktor (M4 Sport) volt.

? Nagy büszkeség, hogy általában a mi közvetítésünkben érik el a sportolók a fantasztikus sikereket, amelyekkel felkerülnek a listára ? hangsúlyozta Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója. ? A magyar sport megadja nekünk, hogy nagy sikerekről tudjunk beszámolni. Fontos, hogy kik végeznek az élen, de a legfontosabb, hogy bajnokainkat, hőseinket, sztárjainkat megünnepeljük ? mondta hozzátéve: a Magyar Labdarúgó Szövetséggel közösen szervezett, Az év góljáról döntő szavazáson a nézők több mint tízezer voksot adtak le a sportcsatorna honlapján. A jövő csütörtökön 19:30 órakor kezdődő gála egyedüli műsor-vezetője Berkesi Judit lesz.

Szabó László, a gála kreatív producere kiemelte, öt produkcióban 120 fellépőt láthatnak majd a nézők, egy 52 négyzetméteres ledfal előtt, 96 intelligens lámpa fényében. ? Egyedi, erre az alkalomra készülő produkciók ezek, amelyekben a különböző művészeti ágak együttes megjelenése is cél volt, és természetesen mindegyik műsorszámnak lesz valamilyen köze a sporthoz ? ismertette hozzátéve: egy népszerű művész ezen a gálán tér majd vissza a színpadra. A Magyar Paralimpiai Bizottság elnökeként örömét fejezte ki, hogy a fogyatékos sportolókat pontosan olyan tisztelettel és megbecsüléssel fogadják, mint ahogy az illik, s ahogy az elmúlt években is volt.

Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke emlékeztetett, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) voksolásán, melyen 112 ország 517 sportújságírója vett részt, Hosszú Katinkát a 2. legjobb női sportolónak, míg a nyári budapesti vizes vb-t a 3. legjobb sajtókiszolgáló eseményének választották. Elmondta még, hogy az elismertek a ZEMA Porcelánmanufaktúra Kft. által kifejezetten erre az alkalomra tervezett és készített, 21 karátos arannyal díszített díjat vehetnek át. November 29-ei bemutatkozásukról idekattintva olvashatunk.

Szöllősi György, a szavazást 60. alkalommal kiíró MSÚSZ elnöke elmondta, hogy az elmúlt 60 év összes győztesének fotóját megjelenítő dicsőségfal is látható lesz a gálán, melynek harmadszor ad otthont a Nemzeti Színház. A cselgáncs és a birkózó világszövetség elnöke mellett olyan korábbi nemzetközi sportnagyságok is jelen lesznek, mint Szeles Mónika teniszező és Szabó Katalin tornász, aki az 1984-es Los Angeles-i olimpián román színekben 4 arany- és 1 ezüstérmet nyert. Kiemelte, hogy a tavalyi 370 voks is rekord volt, így az idei 11 kategóriában érkezett 436 szavazat is értelemszerűen az, egyben pedig 60 százaléknál nagyobb részvételi arányt jelent.

ZEMA-trófeaVégül Szöllősi György elnök Csisztu Zsuzsa alelnökkel együtt jelentette be az egyes kategóriák legjobb három jelöltjét, s elmondták, hogy 436 voks alapján alakult ki a sorrend. Mint december 17-én megírtam, magam is szavaztam a jelöltekre. Íme a kategóriák 10-10-ről 3-3-ra szűkített listája ABC-sorrendben:

Az év fogyatékos férfi sportolója: Boronkay Péter (triatlonos), Osváth Richárd (kerekesszékes vívó), Velkey Ádám (atléta). Az év fogyatékos női sportolója: Biacsi Bernadett (atléta), Krajnyák Zsuzsanna (kerekesszékes vívó), Pap Bianka (úszó). Az év fogyatékos csapata: Női kerekesszékes vívó-válogatott, Férfi 4×100 méteres atlétaváltó, Padlóhoki-válogatott. Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője: Beliczay Sándor (kerekesszékes vívás), Csamangó Attila és Győrfi Tamás (kajak-kenu), Feczer Viktor (kerekesszékes vívás).

Az év női labdarúgója: Csiszár Henrietta (Bayer 04 Leverkusen), Jakabfi Zsanett (VfL Wolfsburg), Vágó Fanny (SKN Sankt Pölten). Az év férfi labdarúgója: Gulácsi Péter (Leipzig), Davide Lanzafame (Budapest Honvéd), Nikolics Nemanja (Chicago Fire). Az év legszebb gólja: Csoszánszki Dávid (Gyöngyös) gólja a Siófok ellen a strandlabdarúgás bajnoki döntőn, Joseph Paintsil (Ferencváros) gólja a Videoton ellen az NB I-ben, Szoboszlai Dominik (Magyarország) gólja Norvégia ellen az U17-es Eb-selejtező elitkörében. A gólokra jövő csütörtökig továbbra is szavazhatunk az interneten.

Az év csapata hagyományos csapatsportokban: A férfi kosárlabda-válogatott, A Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata, A Szolnoki Dózsa férfi vízilabdacsapata. Az év csapata egyéni sportágak csapatversenyeiben: Kajak-kenu női K-4 (Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta, Lutz Dóra), Tenisz Davis Kupa-csapat (Balázs Attila, Fucsovics Márton), Úszó férfi 4×100-as gyorsváltó (Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd). Az év edzője: Ambros Martin (kézilabda), Cseh Sándor (vízilabda), Shane Tusup (úszás). Az év női sportolója: Babos Tímea (teniszező), Hosszú Katinka (úszó), Márton Anita (atléta). Az év férfi sportolója: Baji Balázs (atléta), Liu Shaolin Sándor (rövid-pályás gyors-korcsolyázó), Szatmári András (vívó).

Szóljon hozzá!