ZETApress

hírportál

Hármas évforduló a Műegyetemen

Hármas jubileum120 éves az egyik legrégibb magyar sportegyesület, a Műegyetemi Atlétikai és Football Club (MAFC), 90 éves a testnevelés oktatása a Műegyetemen és 65 éves a Testnevelés Tanszék. A BME Műegyetem rakparti K-épület I. emeleti Díszteremben tegnap délután hármas ünnepre kerül sor a sport jegyében.

14 órától Sárfalvai Péter EMMI helyettes államtitkár, dr. Józsa János BME rektor, dr. Mocsai Lajos TE rektor, dr. Székely Mózes MEFS főtitkár és dr. Hoffmann Tamás Budapest XI. kerületi polgármester köszöntője után Bretz Gyula MAFC elnök és Kincses Gábor Testnevelési Központ igazgató beszéde következett, majd dr. Bakáts Tibor szólt a sport, az egészségügy és az oktatás kapcsolatáról. Utánuk Hencsei Pál mutatta be a minap megjelent A Műegyetemtől a sport élvonaláig című 332 oldalas kiadványt, melyből mindannyian kaptunk egy-egy tiszteletpéldányt.

Az előadásokat és a könyvbemutatót követően került sor a díjak átadására. A MAFC-Gillemot Ferenc Vándordíj Bretz Gyula klubelnök adta át Réti Kamillának, köszöntőt mondott Gillemot László. A MAFC Elnöksége által alapított vándordíját a legeredményesebb MAFC sportoló kapja minden évben. Idén Réti Kamilla öttusázónak ítélte oda ezt a díjat az Elnökség, mivel az Országos Felnőtt Magyar Bajnokságon 4. lett, a Drzonkow-i Öttusa Világkupa sorozaton döntőbe jutott, a kairói Öttusa Felnőtt Világbajnokságon váltóban 6. helyet szerzett.

Vándorserleget kapott Krasznai Gabriella. Ehhez kapcsolódóan megemlítették, hogy minden sikeres sportoló mögött áll egy edző, aki szintén szívét-lelkét beleadva a sportoló sikeréhez munkájával nagy részben hozzájárul. Krasznai Gabriella, Réti Kamilla koordinátor nevelőedzője 1982-től a MAFC öttusázója volt, 1991-től edzőként segíti a MAFC-os versenyzőket. Tanítványainál már sok-sok ifjúsági és junior Eb- és vb-érem gyűlt össze, legkiemelkedőbb sikerét Kamillával érte el. 2012-óta a MAFC Öttusa Szakosztály vezetője.

MAFC-ért végzett kiemelkedő munkásságukért elismerésben 3 fő részesült. Janecskó András, aki a MAFC Atlétika szakosztály vezetője 2000 óta. Az atletizáló fiatalokkal kitűnő eredményeket ér el itt és a BEAC-nál egyaránt. Minden évben rendszeresen részt vesz tanítványaival az országos bajnoki eseményeken. A fiatalok mellett, kiemelkedő sikereket ért el a senior korosztállyal is.

Dr. Mészáros Csaba többszörös főiskolai bajnok súlyemelőként lett 1971-ben a MAFC Súlyemelő szakosztály vezetője. A MAFC Örökös tagja ezüst és arany koszorús kitüntetettje. A mai napig aktívan részt vállal a versenyek szervezéséből, aktívan sportol, a súlyemelő szakosztály vezetőségi tagja. Kitüntetéseinek sora szinte végeláthatatlan, mind sportolói, mind sportvezetői, mind a vízgazdálkodással kapcsolatos munkássága okán.

Pázmányi Gábor Több évtizedes MAFC-os múlttal rendelkező sportvezető és edző, aki a MAFC Vízilabda szakosztályán kívül, vezetője a Budapesti Vízilabda Szövetségnek, tagja az MVLSZ Elnökségének és a Régió Liga elnöke. 2017-ben a Budapesten megrendezett FINA Világbajnokságon indulva masters korosztályos csapatával a 3. helyezést szerezte meg.

Végezetül a BME Testnevelési Tanszék posztumusz díjat adott át dr. Hepp Ferenc lányának, továbbá Péterfalvi Lajos, Lochmajer György és Vincze Pál tanár uraknak. Utána fogadás, kötetlen beszélgetés következett a Díszterem előtti folyosón 18 óráig.

Szóljon hozzá!