ZETApress

hírportál

TE és ZSKE a sportlétesítményekért

Sportlétesítmény menedzseri képzés indul a Zsigmond Király Egyetemen. Együttműködési keretmegállapodást írt alá a Testnevelési Egyetem és a Zsigmond Király Egyetem arról, hogy a ZSKE 2018 februárjában három féléves posztgraduális sportlétesítmény menedzsment képzést indít a TE szakmai támogatásával.

A megállapodást dr. Szatmári Péter CSc főiskolai tanár, a Zsigmond Király Egyetem rektora és prof. dr. h.c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora írta alá. Az eseményen elhangzott: az együttműködés azért jött létre, mert a testnevelés, az egészségtan, a sport és a diplomácia, valamint a gazdaság, a kommunikáció és a média kapcsolatrendszere olyan területek, amelyek oktatásában és kutatásában mindkét felsőoktatási intézmény nagy tapasztalattal és kiváló szakemberekkel rendelkezik.

Dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára kiemelte: a képzéssel hiánypótló és egyedi ismereteket nyújtó oktatás indul. 2011 óta ugyanis ? a kormány stratégiai céljainak megfelelően ? 300 új sportlétesítmény épült, illetve újult meg, köztük kézilabda-, és futballpályák, uszodák. Ezek üzemeltetése pedig bővülő, speciális és korszerű tudást igényel, amely önálló szakmának tekinthető. Mint mondta, a kormányzat célja, hogy Magyarország minél több sportágban képes legyen nemzetközi rendezvények megtartására, valamint az is, hogy ne legyen olyan település, ahol ha valaki szeretne megtanulni úszni, akkor ahhoz ne találjon uszodát.

Dr. Szatmári Péter hangsúlyozta: a sportlétesítmény-menedzsment képzés az a terület, ahol egyesítve jelenik majd meg a ZSKE és a TE széleskörű tudásbázisa. Hozzáfűzte, hogy az oktatás nemcsak a sport területén hasznosul majd, hanem a turizmus fejlődéséhez is hozzájárulhat.

Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos szerint a létesítmények optimális kihasználtságával, a lakosság fizikai állapotának javításával a következő öt-hat évben akár egy olimpiai rendezés árát is meg lehet spórolni az egészségügyi kiadásokban. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a képzést elvégző szakemberek munkájának révén gazdaságosabban és szakszerűbben működnek majd a sportlétesítmények.

A 2017/18-as tanév tavaszi félévétől a Zsigmond Király Egyetemen indítandó posztgraduális szakirány alapvető célja olyan sport-szakemberek képzése, akik megalapozott elméleti és gyakorlati ismeretek és készségek birtokában képesek a menedzseri szerep betöltésére a sportlétesítményekben.

Egyúttal fontos képzési feladat az egységes és átfogó kép kialakítása a sportlétesítményekkel való modern gazdálkodás területén, beleértve a korszerű menedzsment-ismereteket, a jogi hátteret, az új műszaki ismereteket és a pénzügyi vonatkozásokat is. Vezetési és szakterületi jártasságuk segítségével a hallgatók hozzájárulnak majd a sport, a rekreációs és a mentálhigiénés kultúra feltételeinek fejlesztéséhez, illetve gazdagításához. A sportlétesítmény menedzserek sportszövetségekben, sportszervezetekben, létesítményüzemeltetéssel foglalkozó intézményekben, sportvállalkozásokban és multifunkcionális intézményekben láthatják el feladatukat.

Az oktatógárda sorában találjuk többek közt dr. Simicskó István honvédelmi minisztert, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, Tompa Andort, a Sportlétesítmények Magyarországi Szövetségének elnökét, Molnár Zoltánt, a Budapesti Sportszolgáltató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, valamint Császári Attilát, az Adidas Budapest Kft sportmarketing menedzserét ? tudatta Mester Dóra PR tanácsadó, FLOW PR Splendidea Communications. Fotókredit: ZSKE ? Zsoldos Luca.

Szóljon hozzá!