ZETApress

hírportál

Vad Ninetta márványtáblán

Vad Ninetta neve a márványtáblánAz idén 5. világbajnoki érmét begyűjtő Vad Ninetta neve ünnepélyes keretek között felkerült a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Latorca utcai Székházában található márványtáblára, az év felfedezettjeinek járó Kolonics-díjat pedig Slihoczki Ádám és Szőke Attila fiatal kenusok kapták.

Vad Ninetta, a Vasas SC 28 éves kajakosa a női négyes tagjaként nyert vb-aranyérmet Racicében, s ezzel ő lett a sportág 52. örökös bajnoka. Az MKKSZ 2001 óta tartja számon az örökös bajnokokat, a cím elnyeréséhez legalább olimpiai aranyérem vagy öt vb-győzelem szükséges. ? Egy örökös bajnokot nem kell méltatni, annyit azonban mindenképpen szeretnék elmondani, hogy Ninetta igazi csapatember, ezt minden vb-n, amelyen elindult, bizonyította ? mondta az ünnepeltről Hüttner Csaba szövetségi kapitány, aki hozzátette: Vad Ninetta jó teljesítményére mindig lehet számítani, amikor például kvótát kellett szerezni a riói olimpiára, akkor is teljesítette a feladatot, bár később aztán nem ő indulhatott. ? Kívánom, hogy egyszer majd az olimpiai öt-karika is kerüljön a neved mellé a márványtáblán, s érd el, amire a legjobban vágysz! ? fogalmazott a kapitány.

Hosszú évek óta hagyomány, hogy a szezon végén a Kolonics Alapítvány kuratóriumi elnöke átadja az előző évben feltűnt fiatal tehetségeknek a Kolonics-díjat. Csabai Edvin ezúttal két olyan fiatalt köszönthetett, akik az idén Európa-bajnoki és világbajnoki címet is nyertek az ifik között. A 2017-ben nyújtott teljesítménye alapján egy nagyon ígéretes kenupáros két tagja, Szőke Attila és Slihoczki Ádám kapta meg az elismerést, akik elmondták, hogy jövőre az U23-as korosztályban is jól akarnak szerepelni a párosban, vagyis természetesen folytatják a két éve megkezdett közös munkát. A díjazottak a Kolonics Alapítványt támogató MKKSZ jóvoltából egymillió forintos eszközbeszerzési támogatáson osztozhatnak. ? Külön örömteli számunkra, hogy Szőke Attila személyében egy olyan kenus vehette át idén az elismerést, aki benne van az alapítványunk Jövő reménységei-programjában is. Az a kezdeményezés azért a szívünk csücske, mert az arra fordított forrás minden egyes forintját nagylelkű magánadományokból tudjuk összegyűjteni ? mondta az ünnepség végén Csabai Edvin.

Női kajak négyesAz MKKSZ délelőtti sajtótájékoztatóján a sportág szakmai vezetői értékelték a 2017-es esztendőt, s Doma Gergő szakmai igazgató, Hüttner Csaba felnőtt, valamint Dónusz Éva utánpótlás szövetségi kapitány is egyetértett abban, hogy a sportág jó évet zárt és jó úton halad. Mindhármuknak ez volt az első éve a tisztségében. ? A magyar kajak-kenu a világ tetején van, ennek megfelelően nagyok az elvárások, de remélem, ezeknek idén meg tudtunk felelni. Köszönöm mindenkinek, aki részese volt a sikereknek, köztük a támogatóinknak is ? mondta Doma Gergő, aki kérdésre válaszolva beszélt a másik olimpiai szakág, a szlalom magyarországi helyzetéről is. ? Továbbra is napirenden van egy fővárosi, majd később egy vidéki szlalompálya létesítése, ezek alapfeltételei lennének a jó nemzetközi szereplésnek ? fogalmazott.

Hüttner Csaba kiemelte, hogy a plovdivi Európa-bajnokság minden idők egyik legeredményesebbike volt magyar szempontból (10 arany, 3 ezüst, 3 bronz), s a Racice-i vb-n is a magyar csapat nyerte az összetett pontversenyt (5-3-2). ? Ez mutatja a válogatottunk erejét. Ráadásul az idei sikereket úgy értük el, hogy bizonyos fokú generációváltás történt, sok olyan fiatal versenyző került a felnőttek közé, aki Tokióban, majd Párizsban meghatározó tagja lehet az együttesnek ? mondta a szövetségi kapitány. Kifejtette, szerinte sikerült egy négy lábon (férfi és női kajak, férfi és női kenu) álló válogatottat felépíteni, s azon lesznek, hogy a fiatalok teljesítménye állandósuljon. Több fronton ugyanakkor ki kell javítani a hibákat, de úgy véli: a 2020-as olimpián mind a négy szakág éremeséllyel száll majd harcba.

Dónusz Éva utánpótlás-kapitány szerint az idei az áttörés éve volt, 12 U23-as korú versenyző is bekerült a felnőtt válogatottba. Az ifjúsági korosztályt tekintve a 2017-es hat világverseny mindegyikén az élen zárt a magyar csapat, s ez bizakodásra adhat okot, különösen annak fényében, hogy jövőre ifjúsági olimpiát is rendeznek. Az is nagyon fontos, hogy nemcsak az ifi Eb-n és vb-n juthatnak szóhoz a fiatalok a nemzetközi színtéren, de egyre több olyan megmérettetés van (ilyen volt a nyári győri EYOF és ilyen lesz a jövőre esedékes Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpia is), amelyen megmutathatják oroszlánkörmeiket a fiatalok.

Szóljon hozzá!