ZETApress

hírportál

Hazajöttek ifjú olimpikonjaink

Ifjú olimpikonjaink a Csörsz utcai fogadásonKulcsár Krisztián MOB-elnök és Fábián László megbízott főtitkár szerint is fantasztikus eredményeket értek el a magyar fiatalok a Győrben tegnap este véget ért 14. nyári EYOF-on, ahol az éremtáblázaton 50 ország között a 3. helyen zártunk. A tegnap délutáni záró sajtótájékoztatóról idekattintva olvashatunk.

A MOB első embere a fiatal sportolók délelőtti, Csörsz utcai fogadásán hangsúlyozta, hogy Magyarországon a július a sportról szólt, és a hazai események közül az EYOF-ot nevezte a legkiemelkedőbbnek, hiszen szavaival élve az ifjúsági fesztivál méreteiben a téli olimpiát is meghaladta. Kulcsár Krisztián szerint Magyarország első olimpiai rendezvényén egyáltalán nem volt mindegy a szereplés, s emlékeztetett arra, hogy Győrben a 152 fős magyar csapat 13 arany-, 14 ezüst- és 14 bronzérmet gyűjtött, mellyel a mieink az oroszok (30, 19, 12) és az olaszok (14, 11, 13) mögött a 3. helyen zártak az éremtáblázaton, s minden idők legjobb EYOF-szereplését érték el.

Az EYOF-on tíz sportágban, 130 versenyszámban vetélkedtek a 14 és 18 év közötti fiatalok. A győri eseményre ötven országból 2500 sportoló és 1100 kísérő érkezett. A magyar versenyzők tíz sportág közül hatban (atlétika, cselgáncs, kajak-kenu, kézilabda, kosárlabda és úszás) szereztek érmet. A magyar csapat 41 érme sportáganként a győri EYOF-on:

Atlétika: 1 arany, 2 ezüst, 1 bronz (4 érem)
Cselgáncs: 3 arany, 2 ezüst, 5 bronz (10 érem)
Kajak-kenu: 4 arany, 4 ezüst, 2 bronz (10 érem)
Kézilabda: 1 arany (1 érem)
Kosárlabda: 1 ezüst (1 érem)
Úszás: 4 arany, 5 ezüst, 6 bronz (15 érem)

? Nem a jövő, hanem a jelen versenyzői vagytok, sokatok előtt ott áll még az ifjúsági olimpia Buenos Airesben, és azt kívánom, hogy vegyetek részt majd a nyári olimpiai játékokon Tokióban is! ? mondta a versenyzőknek a MOB elnöke, majd kijelentette: az a rendezés, amit az EYOF szervezőbizottsága és Győr produkált, kivételesen magas színvonalú volt. ? Amikor Magyarországnak olyan álmai vannak, hogy egyszer Budapest olimpiát rendezzen, jó látni azt, mire vagyunk képesek ? folytatta a sportvezető, aki zárásként gratulált a sportolóknak, valamint az őket felkészítő szakembereknek, az egyesületeknek, a szövetségeknek és a fiatalok szüleinek is.

Fájó, mégis vidám búcsú

? Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál múlt vasárnap egy nagyszabású megnyitóval vette kezdetét. Nagyon vártuk az azt követő napokat, amelyek szinte egy szempillantás alatt elrepültek, mégis rengeteg felejthetetlen élményt adtak mindannyiunk számára. Szombaton az utolsó versenynap is eljött, amelynek végén a záróünnepség tette kerekké a csodálatos napokat. Egy héttel korábban boldogabbak voltunk, mert akkor érkeztetek, majd megkezdődött egy csodálatos rendezvény. Ma szomorúak vagyunk, hogy véget ért, és el kell búcsúznunk egymástól, reméljük, minél többen olimpikonok lesztek egyszer! Mindig visszavárunk Benneteket Győrbe! ? búcsúzott tegnap este a Szervezőbizottság nevében Borkai Zsolt, Győr polgármestere. Az Európai Olimpiai Bizottság részéről Aleksander Kozlovsky köszönte meg a kitűnő szervezést. Mint fogalmazott, hét csodálatos napot töltöttünk együtt, miközben rengeteg barátság köttetett. A sportolóknak is gratulált a teljesítményükhöz: Európa, Magyarország és Győr is büszke lehet rátok! ? mondta.

Az esti ünnepségen Győr átadta a stafétát és a zászlót Bakunak, a következő rendezőnek. Chingiz Huseynzade, az Azerbajdzsáni Olimpiai Bizottság alelnöke megjegyezte, Győr nagyszerű EYOF-ot rendezett, Baku pedig hasonlóan jó házigazda szeretne lenni. Az EYOF hivatalos lezárása után kezdődhetett a búcsúbuli, amelyen Lotfi Begi gondoskodott a jó zenékről. Ahogy kezdődött, úgy is végződött a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál: egy fergeteges partival! Azonban ami még ennél is fontosabb, a két ünnepség közötti egy hét is felejthetetlen pillanatokat, óriási sikereket, rengeteg új barátságot hozott. Köszönjük, hogy itt voltatok, további sportsikereket kívánunk mindnyájatoknak! ? hallottuk a színpadról.

Nagy Réka volt a mai sztár

Nagy Réka úszónő a 2-2 arany-, ezüst- és bronzérmévelFábián László, a magyarok csapatvezetője ma délelőtt a Larus Étterem és Rendezvényközpontban elmondta, hogy büszke arra, hogy egy ilyen fantasztikus csapat mellett dolgozhatott. Hozzátette: a versenyzők közül mindenki maximálisan felkészült arra, hogy a legjobbját érje el, és mindenki megtette azt, amit elvártak tőle. ? Még ha nem is mindenkinek sikerült elérnie a legjobbját, de az akarat és a küzdelem mindenkiben ott volt erre ? állapította meg a megbízott főtitkár, aki szerint az elmúlt tíz évben elindult utánpótlás programok, valamint a látvány-sportágakba jutott többletforrások is hozzájárultak ahhoz, hogy ma nagyon erős utánpótlásunk van. ? Már a csapatba bekerülni sem volt egyszerű, mert sok hasonló képességű versenyző várt erre ? emlékeztetett Fábián László, aki elsőként az úszók és a kajak-kenusok fantasztikus eredményét emelte ki, de szót ejtett az atlétikában, tornában és a csapatjátékokban elért sikerekről is. Végül megköszönte a szakembereknek az együttműködést, majd a sportolókhoz fordulva egy kalappal kívánt azoknak, akikre még a nyáron versenyek várnak.

Ezután név szerint köszöntötték a magyar csapat valamennyi érmes versenyzőjét, majd a közülük legeredményesebbet, az úszásban két-két arany-, ezüst- és bronzérmet szerző Nagy Rékát szólította színpadra Báthori Zsófia moderátor. ? Fantasztikus volt a hangulat és az egész magyar csapat. Ez nagyot dobott a versenyzőkön, és az is sokat segített, hogy hallottam a szurkolást ? fogalmazott Réka, aki kiemelte, hogy minden támogatást megkaptak ahhoz, ami a jó szerepléshez kellett.

Szóljon hozzá!