ZETApress

hírportál

Géza Fehéraranya

Imre Géza FehéraranyA napokban jelent meg Imre Géza – Pietsch Tibor: Fehérarany című 224 oldalas műve az Alexandra Kiadó gondozásában. Ahogy a könyv sem egy hagyományos önéletrajz, úgy a kötetének hivatalos sajtóbemutatója is rendhagyó volt délelőtt a Budapesti Honvéd Dózsa György úti Vívócsarnokában.

A hajdani zsinagóga épületének karzatán Azurák Csaba kérdezgette a főszereplőt. Mivel a helyszínt a vívópástok között alakították ki, a beszélgetés végén mi is kipróbálhattuk a fegyvereket és Imre Géza is bemutatott nekünk néhány mozdulatot. Az összesen öt olimpián (1996, 2004, 2008, 2012, 2016) induló, s ezeken két-két ezüst- és bronzérmet szerző négyszeres világbajnok, hatszoros Eb-győztes sportembert a riói játékokon az egész ország a szívébe zárta. Különleges önéletrajzában mesél álmokról, nehéz döntésekről, kudarcról és sikerről.

Évtizedeken át arra készültem, hogy egyszer olimpiai bajnok leszek. És tessék, 2016. augusztus 9-én, negyvenegy évesen ott álltam a páston az egyéni verseny döntőjében. Percekkel később 14:10-re vezettem, karnyújtásnyira voltam az aranytól, vagy még annál közelebb. Többször azonban már nem találtam el Parkot, 15:14-re kikaptam. Egyből tudtam, mi úszott el. Hogy még egy olimpiai döntőm már nem lesz – olvashatjuk a hátsó borítólapon. A riói döntőről idekattintva olvashatunk.

Imre Géza humoros, olykor ön-ironikus történetéből megismerjük egy szerény, ugyanakkor határozott és céltudatos ember fantasztikus sportolói karrierjét. A könyv azonban útmutatás is: leginkább fiatal sportolók, világbajnokságokról és olimpiákról álmodó gyerekek és a szüleik számára ajánljuk, de bárkinek érdekes lehet, hiszen minden ember életében vannak nehezen feldolgozható kudarcok és sikerek egyaránt. A fejezetek végén Imre Géza újra átgondolja az élete egy-egy szakaszában hozott döntéseit, és elmondja, apaként, illetve edzőként mit tanácsolna annak, aki hasonló szituációkba kerül.

Szóljon hozzá!