ZETApress

hírportál

Vitorlázzunk a Balatonon!

Vitorlások a Balatonon2,5 milliárd forint összértékű beruházás a vitorlás turizmus fejlesztésére. Fontos mérföldkőhöz érkezett a vitorlás turizmus, mint az aktív turizmus egyik válfajának fejlesztése. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően egyre szélesebb körben válik elérhetővé a vitorlázás az aktív turisták számára.

A tematikus túralehetőségek mentén létrejövő, összehangolt, gyalogos, kerékpáros, vitorlás, kenus és lovas turisztikai hálózatfejlesztés Európai Uniós forrásokból valósul meg. A két és fél milliárd forint összértékű beruházásoknak köszönhetően eszköz és szolgáltatás fejlesztés, valamint Balatonfüred városával együttműködésben egy balatonfüredi megállópont fejlesztés kerül megvalósítására, mely hozzájárul a turisztikai szezon meghosszabbításához és a vendégszám növekedéséhez. A programot közösen mutatta be a reggeli sajtótájékoztatón Révész Máriusz kormánybiztos, Balatonfüred városa és a Magyar Vitorlás Szövetség a Balaton-parti Vitorlás Étteremben.

A kormány döntése szerint a Magyar Vitorlás Szövetség ? a Bejárható Magyarország programhoz kapcsolódva ? az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztésére több más sportági szövetséggel együttműködve európai uniós támogatásban részesül. Az MVSZ sikeres pályázatának eredményeképpen eszköz- és aktív turisztikai hálózat-, valamint Balatonfüred városával együttműködésben egy balatonfüredi megálló-pontfejlesztés kerül megvalósítására.

A beruházások célja, hogy vitorlás sport népszerűséget motivációként alkalmazva minél több ember kedvet érezzen arra, hogy szabadidejében járja a vizeket, edzettebb, egészségesebb legyen, és közben ismerje meg Magyarország történelmi, kulturális és természeti szépségeit. Fontos elv, hogy a megállóhelyek/kikötők fejlesztésén keresztül a különböző aktív turisztikai módok (gyalogos, kerékpáros, kenus, lovas, vitorlás) közötti kapcsolat erősödjön, az egyes megállóhelyek/kikötők fejlesztése és hálózatba kapcsolása révén növekedjen az adott helyszínen és régióban eltöltött vendégéjszakák száma, illetve a szolgáltatások nyújtásából származó bevétel.

? A Bejárható Magyarország Programban összesen 13 milliárd forintot fordítunk az aktív turisztikai hálózatok és intermodális megállóhelyek fejlesztésre. A Magyar Vitorlás Szövetség, mint a vitorlás sportot irányító szervezet, elsősorban az állóvíztestek és kiemelten a Balaton turizmusának fejlesztésében érdekelt. A szövetséggel az együttműködésünk kiváló, a pályázatok megvalósítása remekül halad ? mondta Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.

A Magyar Vitorlás Szövetség, az elmúlt tíz évben jelentős fejlesztést valósított meg a vitorlás sport terén. Az MVSZ fejlesztési koncepciója szerint különös hangsúlyt kap a sportág közösségének bővítése, kiemelten kezelik az oktatást, a következő nemzedék tagjainak megnyerését. ? Az MVSZ érdeke, hogy a jelenleg inaktív, de potenciális vitorlázók számára innovatív szolgáltatások útján olyan szervezett turisztikai lehetőségeket kínáljon, amely meghatározóvá teszi a Balatont, mint vitorlás turisztikai desztinációt ? fogalmazott dr. Kollár Lajos, az MVSZ elnöke.

A projekt első ütemében tizenhárom Balaton-parti és öt Balatonon kívüli helyszínen történnek fejlesztések. A kikötők hálózatba kapcsolásával, minősítési rendszerének kialakításával és a kialakítás alatt álló online információs rendszerrel az ország tizenegy megyéjében lesz elérhető a vitorlázás a turisták számára. Ehhez kapcsolódóan a megfelelő minőségű eszközpark biztosítása és a szükséges biztonsági háttér megteremtése valósul meg az eszközbeszerzési és hálózatfejlesztési projekt keretében. Pályázati forrásból eszközbeszerzésre 525 millió forint, a lehetőségek és a minősítési rendszer népszerűsítésére pedig 80 millió forint fordítható.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere elmondta, hogy a város büszke vitorlás múltjára és jelenére, tevőlegesen hozzájárul a sportág fejlődéséhez. A vitorlás és vízi turizmus hatása óriási jelentőségű a régióban. Számos szabadidős tevékenység és rangos nemzetközi verseny vonzza az érdeklődőket és a versenyzőket Balatonfüredre. Az összesen 1,7 milliárdos balatonfüredi megállópont fejlesztés keretében a város a sportági szakszövetségekkel közösen egy 150 hajó fogadására alkalmas kikötői fejlesztést tervez megvalósítani. A kemping területén kialakításra kerülő kikötő olyan sport- és szabadidős turisztikai létesítmény lesz, amely világ- és európai szintű sportesemények, rendezvények lebonyolítására is alkalmas. A projekt sikeréhez Balatonfüred egy közel 1,5 hektáros területtel és 200 millió forint támogatással járul hozzá. A fennmaradó összeget a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség pályázati forrásból biztosítja. A beruházás kivitelezése várhatóan 2017 októberében kezdődhet el. Íme a túravitorlázás intermodális megállóhelyei, kikötőfejlesztései:

Eszközfejlesztés projekt

A projekt szűkebb értelemben vett célja, hogy a turisztikai infrastruktúra és az azt működtető hálózat(ok) fejlesztésének révén a Balaton régiót, mint vitorlás desztinációt pozícionálja, első lépésben a belföldi, hosszabb távon pedig a nemzetközi piacon. Sz Eszközfejlesztés első ütemében a Balaton-parton tizenhárom és Balatonon kívüli öt helyszín kaphat támogatást. A kikötők hálózatba kapcsolásával, az ország tizenegy megyéjében lesz elérhető a vitorlázás a turisták számára. A fejlesztés megvalósítása következtében a magyar népesség fele számára elérhető a vitorlázás, ami nagyságrendi növekedést jelent az eddigiekhez képest.

Egyrészt fontos, hogy a vitorlázók kikötés után keressék fel a kikötő körüli turisztikai attrakciókat. Ennek érdekében olyan tematikus túraútvonalakat fejlesztenek, amelyek egyes elemei a vízen utazva, majd ezt követően a parton érhetők el. Másrészt fontos, hogy a Balatonon nyaralók számára a vitorlázás, mint program elérhető legyen, és a tematikus túraútvonalak a külföldiek számárra is vonzóvá tegyék a balatoni túravitorlázást. A vitorlás turizmus lehetőségeinek népszerűsítésével el kell érni, hogy az emberek ne csak sportként, hanem túralehetőségként is gondoljanak a vitorlázásra. Cél, hogy a táborok, vitorlázó képzések útján minél több ember szerezzen megfelelő vízijártassági engedélyt és kapcsolódjon be a vitorlás turizmusba.

A megállópontok hálózatba kapcsolása mellett, fontos a túrázáshoz megfelelő minőségű eszközpark biztosítása és a szükséges biztonsági háttér megteremtése. A megállópontokat, kikötőket egy ?horgonyos minősítő? rendszerrel fogják minősíteni, amely rendszer egyértelműen jelzi a túrázó számára az adott kikötő környezetében elérhető szolgáltatások mennyiségét és minőségét. Az eszközbeszerzés értéke 525 millió forint, a lehetőségek és a minősítési rendszer népszerűsítésére pedig 80 millió forint fordítható a pályázat keretében.

Balatonfüredi Megállópont Projekt

A projekt keretében egy olyan épület és kikötő komplexum épül meg, amely a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség sportág-specifikus és turisztikai céljait egyaránt teljesíti. A kikötői rész a parti infrastruktúrával együtt megfelel majd a legmagasabb nemzetközi elvárásoknak is. A 140 férőhelyes mólón bármilyen rendezvény lebonyolításához biztosítani tudják a hajóhelyeket és egyéb feltételeket. A kikötőhelyeken világítás, ivóvíz-csatlakozások, elektromos hajók töltési lehetősége, Wi-Fi kapcsolat és telepített vagy mobil szennyvíztartály-ürítési lehetőséget is kialakítanak.

A kikötőben elhelyezhetők a kiszolgáló és programhoz szükséges kisgéphajók, a vízre-bocsátáshoz szükséges sólyák. A vízre-bocsátási lehetőségek biztosítják a vitorlázás és egyéb sportok (a szörf, kajak-kenu, evezős sportágak) igényeit is. A kikötő folyamatosan nagy mennyiségű vendéghelyet biztosít majd a túrázóknak és a programokban részvevőknek. A kialakításra kerülő széles természetes sólya, hosszú sekély bejárattal a kajak-kenu és egyéb evezősportok lehetőségeit biztosítja. Nagy létszámú rendezvények esetére pedig kialakítják a mobil sólya telepítésének lehetőségét. A balatonfüredi megállópont projekt megvalósítása várhatóan idén októberben kezdődik.

Szóljon hozzá!