ZETApress

hírportál

Matt a sakk-királynőtől

Büszkék vagyunk arra, hogy kilenc ország legjobb sakkozója játszik nálunk, köztük a Schnell világbajnokságra készülő Polgár Judit és testvére Zsófia ? mondta az Aquaprofit-Polgár Sakknap pénteki sajtótájékoztatóján Nádasi Tamás a rendezvény fő szponzora.

Az Aquaprofit Zrt társelnöke a Sakkszövetség alelnöke is, aki egyben a kanizsai sakkcsapat elnöke. Megtudtuk még, hogy a világbajnok indiai Anandon kívül Portisch Lajos ? a nemzet sportolója, aki hosszú ideig a világ öt legjobb sakkozójának egyike volt ? is erősíti a gárdát. A sajtótájékoztatón jelenlévő Polgár Zsuzsa elmondta, hogy jövőre visszatér Nádasi Tamás ajánlatára, hogy húgaihoz csatlakozzon.

A sajtótájékoztató végén Vizy E Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke egy VIP csapattal Schnell partit játszott a bekötött szemű Polgár Judittal, aki még idő előnyt is adott. Ezt Judit könnyedén ledolgozta úgy, hogy közben még beszélgetett Nádasival, megígérve neki, hogy a végén leírja a lépéseket. Az agykutató professzor időzavarban mattot kapott.

Az főszponzor segítségével a sajtótájékoztató után Judit, ha nem is szívesen, de kedvesen válaszolt Szarvas István kérdéseire. ? Édesapjával pár évvel ezelőtt beszélgettünk. Akkor az mondta, hogy Ön lehet a világ legjobb játékosa a férfiakat is legyőzve. Az eddigi legjobb helyezése a nyolcadik volt. Elképzelhetőnek tartja, hogy újra eléri ezt a sikert, sőt túlszárnyalja?

Két gyermekem van, most nekem más a fontossági sorrend. Először szeretném stabilizálni játékerőmet. Keveset játszottam a múltban. Aztán majd meglátjuk.

A kisebbik lánya, Hanna három és féléves. Tud már sakkozni?

Még nem tud, de nézegeti a sakktáblát. A ló a kedvence, megjegyzem nekem is az volt.

Milyen sportokat űz?

Tornázom, rendszeresen jógázom, télen sízem, nyáron úszom.

Véleménye szerint hogyan fog eldőlni az ember?gép párharc a sakkban?

Ez a kérdés már eldőlt.

Kinek a javára? A legjobb férfi sakkozót megveri a számítógép?

Természetesen a gép javára. Már megverte. A jövőben a géppel nem versenyezni kell, hanem segítőeszközként célszerű alkalmazni. Minél rövidebb a játszma, annál erősebb a gép! ? válaszolta.

Párbeszéd után sakkozás

A következő programként a három nővér időelőnyös gyors játszmát vívott VIP ellenfelekkel. Ötperces partinál az ellenfelek két perc előnyt kaptak. Rám a harmadik körben került sor, Judithoz kerültem. Sakktudor újságíró barátom előtte mondta, Judit úgy játszik Schnellt, hogy levegőt se tudsz venni, már is lép.

Leültem, kezet nyújtott, bemutatkozott. Gondolta, elfelejtettem a nevét. Lányos zavaromban nem mondtam rá semmit. A negyedik lépésben már gyalogot vesztettem, már ott fel kellett volna adnom! Tizenegyedik lépésben mattot kaptam, egy perc alatt. Kezet nyújtottam, megköszöntem a lehetőséget. Helyemre Heller Tamás, a Mikroszkóp Színpad művésze ült.

A következő programpontban szimultánt játszottak. Hárman 107 ellenféllel mérkőztek összesen. Judit a 36 partiból hármat vesztett. Csodálatos délután volt a sakk szerelmeseinek! Köszönjük, sakk-királynők és Nádasi Tamás! ? írta Szarvas István.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Anand Nagykanizsán | ZETApress

Szóljon hozzá!