ZETApress

hírportál

Anand Nagykanizsán

Mint már múlt pénteken beharangozták, Anand bemutatkozik az Aquaprofit NTSK csapatában. Az oroszországi szuperversenyről érkezik a szupersztár. Régóta várt esemény következik a hét végén: Viswanathan Anand, a sakkozás világbajnoka vasárnap bemutatkozik magyar csapatában!

Az indiai szupersztár a moszkvai Tal Emlékversenyről egyenesen Nagykanizsára utazik, hogy a magyar bajnokság második fordulójában a Szombathely ellen asztalhoz üljön. Anand pénteken érkezett Magyarországra és hétfőig vendégeskedik Nagykanizsán.

A világbajnok a moszkvai elindulása előtt elmondta, hogy a lehető legkomolyabban készül a partira, hiszen tudja, ellene mindenki kettőzött akarattal küzd, mindenki őt akarja legyőzni. Ráadásul egyelőre több ellenfélre is készülnie kell, hiszen csak vasárnap, a helyszínen derül ki a vendégcsapat összeállítása. Az esemény fényét tovább növeli, hogy az Aquaprofit NTSK csapatában először ül asztalhoz Portisch Lajos, a Nemzet Sportolója is, aki tavasszal igazolt Zalaegerszegről új egyesületébe.

Nehéz pontosan kifejezni, mekkora megtiszteltetés számunkra, hogy ilyen sztárok erősítik a csapatunkat ? foglalta össze Nádasi Tamás, az Aquaprofit Zrt. elnöke. ? A világbajnok és a Nemzet Sportolója is nálunk játszik? nos, mindez nem csak az eredményességről szól, hanem arról is: számunkra a sakk népszerűsítése legalább olyan fontos érték, mint egy-egy győzelem.

Viswanathan Anand

Az indiai sakk világbajnok a világ egyik legelismertebb sportolója, egyértelműen a szuper sztár kategóriába sorolható. Szellemi sport űzőjeként különösen nagy elismerés övezi kulturális és üzleti körökben. Anand az elmúlt évben a magyar bajnokságot megnyerő Nagykanizsához igazolt, együtt korábbi világbajnoki kihívójával, a lett születésű Alexei Shirovval és Polgár Judittal.

Egyike annak a néhány játékosnak a sakktörténelemben, akik áttörték a 2800 pontos határt a FIDE ranglistáján. 2007-ben elnyerte India legrangosabb polgári elismerését, a Padma Vibhusan díjat. Ő kapta meg elsőként az ország legmagasabb sportolói elismerését, az 1991-1992. évi Radzsiv Gandhi Kel Ratna díjat. A Time Magazine egy 2008-ban készült cikkében Anand örömét fejezte ki, hogy a világbajnoki cím visszatért Indiába, abba az országba, ahonnan a sakk ered.

A tavaly október 14-e és 30-a között Bonnban lezajlott 12 játszmás páros mérkőzésen 6,5:4,5 arányban nyert Vlagyimir Kramnyik ellen, így megvédte világbajnoki címét. Felesége Aruna Anand, aki egyben férje menedzsere is. Anand a Vidjaszagar nevű civilszervezet szóvivője, amely az agybénulással küzdő gyermekek sorsát igyekszik javítani. Segíti a Bill es Melinda Gates Alapítványt is az AIDS elleni harcban.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. blog-thing : |2011 FEBRUAR|Chess Liga|Aquaprofit chess GM Balogh 5 points ! |Szechenyi Bath|Anand |

Szóljon hozzá!