ZETApress

hírportál

Sakkozók a Bálnában

Szabó László (1917-1998)Negyven ország 340 versenyzőjének részvételével rendezik meg március 18-án szombattól 26-án vasárnapig a ferencvárosi Bálnában a Budapesti Tavaszi Fesztivál?Szabó László Sakk Emlékversenyt ? tudtuk meg délután a Magdolna utcai Nem Adom Fel Cafe & Barban. Mint 10 napja megírtuk, a 37. BTF március 31-én pénteken kezdődik.

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, a szervező Budapesti Sakk Szövetség (BSSZ) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ötmillió forint összdíjazású eseménnyel egy régi hagyományt kívánnak újjáéleszteni: ? A ’80-as években nagyon népszerű volt a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében évről évre lebonyolított nemzetközi sakkverseny, amelyre akkoriban sok szovjet és keletnémet versenyző jött el. A verseny később abbamaradt, idén viszont több támogató segítségével sikerült elérnünk, hogy 340 fős mezőny jöjjön össze, s a külföldi résztvevők száma is meghaladja a 140-et, így ez lesz az elmúlt 25 év legnagyobb fővárosi sakkeseménye ? jelentette be a kormánybiztos.

Révész Máriusz beszélt arról is, hogy mivel március 19-én lenne 100 éves Szabó László, a magyar sakkozás egyik legnagyobb alakja, úgy döntöttek, hogy a versenyt az ő emlékére rendezik meg. Szabó András ügyvezető igazgató, László unokaöccse bejelentette, hogy a következő öt esztendőben évi egy-egymillió forintot ajánl fel, amelyet a versenyen legsikeresebben szereplő magyar ifjúsági sakkozók támogatására fordít a Budapesti Sakk Szövetség.

Rácz Zoltán, a Magyar Sakk Szövetség főtitkára 1988-ban gyermekként sakkozott a BTF-en. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar sakkozás jövője szempontjából nagy előny, hogy az ilyen hazai rendezésű versenyeken a tehetséges fiatalok költségkímélő körülmények között erős külföldi játékosokkal mérhetik össze erejüket. Az Interneten 40 tábla küzdelmeit élőben láthatjuk. Kérdésemre hozzátette, hogy a nézők is végig a sakkasztalok mellett, testközelből figyelhetik a küzdelmeket.

Korpics Zsolt, a BSSZ elnökségi tagja fő-szervezőként arról tájékoztatott, hogy a BTF?Szabó László Emlékversenyre Afrika kivételével minden földrészről érkeznek sakkozók, akik között 40 nemzetközi nagymester és 22 nemzetközi mester lesz. A viadalt A-B-C-osztályban bonyolítják le, a legerősebb kategóriában a 2200 fölötti Élő-pontszámmal rendelkező játékosok szerepelnek, akik közül a győztes egymillió forinttal gazdagodik majd.

Elhangzott továbbá, hogy a legjobb magyar sakkozók közül a mezőnyben lesz Berkes Ferenc és Héra Imre, férfi válogatottunk két tagja, a női válogatottból pedig többek között az egyéni Hoang Thanh Trang Európa-bajnok, valamint Gara Anita és Gara Tícia is. A finom sütik és pogik mellett az asztalokon a Szigetközi Friss Víz állt, mely 2015-ben a világ legjobb termékei között a legmagasabb, Nagy Aranyérmet kapott a brüsszeli székhelyű Monde Selection Nemzetközi Minőségügyi Szervezet független, szakmai zsűrijétől, melyről idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!