ZETApress

hírportál

Nem búcsúzott Etele

MKKSZ logóNem folytatja munkáját a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnökeként dr. Baráth Etele. A sportág eddigi vezetője az olimpiai ciklust lezáró tisztújító közgyűlésen 21 év után átadta a stafétabotot az eddigi főtitkárnak, Schmidt Gábornak, akit a küldöttek megválasztottak az MKKSZ új elnökének az újpesti Aquaworld Hotelben.

A volt elnök mától a Közgyűlés elnökeként dolgozhat tovább. Dr. Baráth Etele, az MKKSZ 21 éve regnáló elnöke elnökjelöltként vágott neki a mai tisztújító közgyűlésnek, nyitóbeszédében mégis arra kérte a 150 küldöttet, hogy ne őt, hanem Schmidt Gábor kinevezését támogassák szavazatukkal: Hihetetlen fejlődésen ment keresztül a sportág az elmúlt két évtizedben, egyesületeink száma az akkori 58-ról 146-ra emelkedett, a költségvetésünk pedig több mint a kétszázszorosa a húsz évvel ezelőttinek.

Egy ekkora szervezetnek szükség van egy olyan elnökre, aki nem társadalmi funkciót lát el, hanem főállású vezetőként felügyeli a sportág mindennapjait, ennek érdekében alapszabály módosítási javaslatot nyújtok be. Szintén javaslom, hogy Schmidt Gábor legyen a következő ciklusban a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, aki egy személyben ellátná a főtitkári feladatokat is. A kajak-kenu ugrásszerű fejlődésen ment keresztül húsz év alatt, ezért tovább kell erősíteni a demokratikus működést és létre kell hozni egy olyan fórumot, amelyen keresztül a sportág egészének javaslatai az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kapnak. Ezért jönne létre a közgyűlés elnöke funkció, amelynek elnökeként dolgoznék tovább a sportágért, amennyiben bizalmat kapok ? mondta dr. Baráth Etele.

A küldöttek 146 igennel, két tartózkodás mellett elfogadták a funkció létrejöttét, majd megválasztották dr. Baráth Etelét a Közgyűlés elnökévé és a Stratégiai bizottság vezetőjévé. A közgyűlés elnökének feladatai közé tartozik majd az innentől kezdve évente két alkalommal megrendezett közgyűlések levezetése, a sportág által megválasztott stratégia bizottság vezetése, két közgyűlés között pedig a sportág által elfogadott határozatok és stratégiák működésének felügyelete, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnökségi üléseinek állandó meghívottjaként.

Az új alapszabály elfogadása után a küldöttek titkos szavazáson választották meg Schmidt Gábort a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökének. A 150 megjelent küldöttből 144 fő szavazott bizalmat az eddigi főtitkárnak. ? Köszönöm a bizalmat és köszönöm dr. Baráth Etelének az eddigi közös munkát. Nagyon örülök, hogy az elfogadott új alapszabály továbbra is lehetővé teszi számunkra, hogy ha más felállásban is, de továbbra is együtt dolgozzunk a magyar kajak-kenuért! ? mondta az újonnan megválasztott elnök.

Az újonnan felálló Elnökségben a regionális kapcsolatokért felelős alelnök Kadler Gusztáv, a fejlesztési alelnök Apáthy Endre, a gazdasági és vagyongazdálkodási alelnök pedig Kárai Péter lett. Dr. Baráth Etele elnöksége alatt a magyar kajak-kenu összesen 367 aranyérmet és nyolcszáznál több dobogós helyezést szerzett a világversenyeken. 1995 óta a sportág összesen 17 arany-, 7 ezüst- és 8 bronzérmet gyűjtött az ötkarikás játékokon, amelynek 21 évvel ezelőtt egyetlen kétszeres olimpiai bajnoka volt, jelenleg pedig öt-öt kétszeres és háromszoros, valamint egy ötszörös aranyérmese van.

Szóljon hozzá!