ZETApress

hírportál

Sportoló egyetemisták

BME sportnap 2016Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja alkalmából nagyszabású sporteseménynek ad ma otthont a Budapesti Műszaki Egyetem Bogdánfy úti sporttelepe, mivel 2015-ben az UNESCO szeptember 20-át az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjává nyilvánította.

Ezen a napon nemcsak Magyarországon, hanem 195 tagállamban hasonló programokon mérhetik össze tudásukat egy időben az egyetemisták. Magyarországon a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kezdeményezésére, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) támogató egyetértésével az egész magyar felsőoktatás egy időben szervez sportprogramokat az ország 300 ezer hallgatójának, hogy tegyen valamit az egészségéért, egy fittebb életért, a magyar sportélethez tartozásért.

A HÖOK és a MEFS együttműködésében 16 vidéki és 11 budapesti egyetemen és főiskolán Egyetemi Sportnapot tartanak, valamint a fővárosban 4 központi helyszínen ? a BEAC és a BME Sporttelep, a Tüskecsarnok és a Tüskeuszoda ? valamint a Semmelweis Egyetemen, a Corvinus Egyetemen és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lehet részt venni különböző sport programokon. A 10 órai megnyitón dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára és prof. dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke a rendezvény fővédnökeiként, dr. Hoffmann Tamás a rendezvénynek helyet adó XI. kerület polgármestereként, dr. Andor György, a BME Gazdaságtudományi Kar dékánja, a rendezvény házigazdájaként szólt az egybegyűltekhez. Az UTE Taekwondo Szakosztály és az ELTE Cheerleader-csapat bemutatói után dr. Kiss Ádám, a MEFS és Gulyás Tibor, a HÖOK elnökei nyitották meg a sportnapot.

Az összegyetemi sportnapon Szabó Tünde államtitkár emlékeztetett rá: a kutatások és a tapasztalatok egyértelművé tették, hogy a felnövekvő generációk egészséges életviteléhez a nevelési-oktatási intézményrendszer sportosabbá tételén át vezet az út. Egy sportosabb nemzedék felneveléséhez a kormány minden támogatást megad, de természetesen a társadalom elszántsága is szükséges a cél elérése érdekében. Álljanak előttünk példaként azok a rendkívüli sportolók, akik bebizonyították, hogy a vizsgák, zh-k közepette is lehet Olimpiát vagy Világbajnokságot nyerni ? hangsúlyozta.

A megnyitót követően négy központi helyszínen mintegy 30 sportágban próbálhatják ki magukat az egyetemisták. Az egész napos budapesti rendezvénysorozatot 17:05-kor az ELTE 5vös5 futóversenye zárja. Várhatóan országos szinten ötvenezer hallgató fog részt venni, Budapesten tíz-húszezer fő részvételére számíthatunk.

Szóljon hozzá!