ZETApress

hírportál

Új uszoda, jégcsarnok és sportpark Nyíregyházán

Nyiregyházi Contitnental ArénaÚj uszodával és jégcsarnokkal, valamint szabadidő és sportparkkal gyarapodhat a közeljövőben Nyíregyháza ? jelentette be dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkár és Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a szabolcsi megyeszékhelyen.

Az egészséges életmódra nevelés érdekében hirdette meg a kormány a Nemzeti Szabadidő és Egészség Sportpark programot is, melynek keretében ingyenesen igénybe vehető kültéri sportparkokat alakítanak ki. A szabolcsi megyeszékhely szabadidő- és sportpark kialakítására is pályázik. A program keretében 200 vagy 400 méteres, 125 centiméter széles futókörrel bővíthető, 40, 70, 90 vagy 150 négyzetméter alapterületű sportparkok építésére pályázhatnak az önkormányzatok. A létesítmények alkalmasak lesznek az alapvető erősítő edzésekre, a nagyobb méretűek pedig további speciális gyakorlatok elvégzésére is lehetőséget biztosítanak. A sportparkok megvalósítására augusztus 15-én hétfőig pályázhatnak az önkormányzatok.

Az államtitkár utalt arra, hogy alig egy hónapja adták át az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2,1 milliárd forintos támogatásával felújított egykori Bujtosi Szabadidő Csarnokot, mostani nevén Continental Arénát. A beruházás eredményeként egy korszerű, gazdaságosan működtethető, sport és egyéb célok magasabb színvonalú ellátásra alkalmas létesítménnyel gazdagodott a szabolcsi megyeszékhely. Az aréna közelében, a város központjában épülhet fel az előzetes tervek szerint az új uszoda.

A központi elhelyezkedés lehetőséget ad arra, hogy a város iskolái felvehessék programjaik közé az úszás iskolai oktatását, ezzel is szélesítve azt a bázist, ahonnan az igazolt sportolók kikerülhetnek. Az uszoda méltó otthona lesz a Nyíregyházán feltörekvő vízilabda sportnak is, és várhatóan egyre többen választják majd sportágukként. A sportbarátok régóta szeretnék, ha eredményes úszósportja mellett Nyíregyháza élvonalbeli vízilabda csapattal büszkélkedhetne, remélhetőleg az uszoda révén közelebb kerül e célhoz a város.

Kovács Ferenc polgármester közölte, a tervek szerint nettó 450 millió forint ráfordítással egy jégcsarnok is felépülne a belváros szélén. Kitért arra, hogy a város az itt működő cégektől eddig összesen 300-350 millió forint tao-pénzt kapott a fejlesztéshez, viszont az éves tao-pénzek hét-nyolcszorosát kell beszerezni az idén és jövőre. Szintén ebből a forrásból finanszírozza az önkormányzat a helyi tornatermek felújítását, valamint pályázati támogatásból folytatná a szabadidő- és kondiparkok építési programját. Nyíregyházán a meglévő tizenhárom kondipark mellé további tízet szeretne felépíteni az önkormányzat.

Kovács Ferenc a sajtótájékoztatón kitért arra, várhatóan novemberben kiírják a pályázatot a Tiszavasvári úton lévő, a volt NYVSC-pálya helyén létrehozandó atlétikai centrum kivitelezésére, a munkálatokat pedig a tervek szerint 2017 végére fejeznék be. A Modern Városok Program keretében induló fejlesztés mintegy hárommilliárd forintból valósul meg. Szabó Tünde ezzel kapcsolatban elmondta, erre a célra idén 1,5, jövőre pedig 5,5 milliárd forint áll rendelkezésre a helyhatóságok számára.

Szintén az aréna szomszédságában épül fel a jégcsarnok, amire régóta várnak a város lakói. Eddig ugyanis egy mobil jégpályán edzettek a jégkorongosok, itt mozogtak a testnevelés órákon az iskolások, és csúszkáltak szabadidejükben a hobbi korcsolyázók. A mobil jégpálya szinte telt-házzal üzemelt. Dr. Szabó Tünde szólt arról is, hogy az iskolai sport és a versenysport része az egészséges életmódra nevelésnek, s emellett tisztességes helytállásra, kitartásra, mások tiszteletére, megbecsülésére nevel. Ezért a Magyar Kormány nemzeti ügynek tekinti a sportot, s célul tűzte ki, hogy a jelenlegi, mintegy 430 ezerről ötszázezerre emelkedjen az igazolt versenyzők száma, javuljanak a sportolás feltételei. Ezt a célt szolgálja a Continental Aréna, a tervezett új uszoda és a jégcsarnok is.

Szóljon hozzá!