ZETApress

hírportál

Lólengés a könyvlapokon

LólengőkA lólengés magyar világklasszisai címmel könyvet jelentetett meg a Magyar Torna Szövetség. A Jocha Károly által írt kötet amellett, hogy bemutatja Magyar Zoltánt, Borkai Zsoltot és Berki Krisztiánt, a legeredményesebb magyar szer olimpiai bajnokait, kiemelten foglalkozik Vigh László, a lólengést világszinten forradalmasító mester élettörténetével is.

Magyar Zoltán, Montreal 1976-os és Moszkva 1980-as olimpiai aranyérmese, a Magyar Torna Szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke a Magyar Sport Házában a délutáni könyvbemutatón kiemelte: úgy érezte, hogy edzője, Vigh László olyan hatalmas egyéniség, aki mély nyomot hagyott a nemzetközi tornasportban, ezért megérdemelné, hogy egy méltó könyv jeleljen meg az életpályájáról.

? Ez a riportkönyv egy olyan ember életútjáról szól, aki a nagy sikerek mellett kudarcokat is elszenvedett, ezért azt a vívódást is igyekszik bemutatni, amely őt eközben mindvégig előrehajtotta, és elvitte egészen a csúcsig ? jelentette ki a szövetségi elnök. Hozzátette: a kötetben tanítványai, edzőtársai, barátai és családtagjai vallanak Vigh Lászlóról, akinek a zsenialitása abban rejlett, hogy felismerte, a magyar tornászok akkor lehetnek sikeresek, ha kétszer-háromszor annyit edzenek, mint az oroszok.

? Sokszor voltam edzés közben az ájulás határán ? árulta el Magyar Zoltán, aki elismerte, hogy az általa olykor gyilkosnak vagy szadistának nevezett mestere nélkül sosem lett volna belőle olimpiai bajnok. A sportvezető szerint ez a könyv nemcsak a jót mondja el Vigh Lászlóról, így viszont a valóságot mutatja be a magyar torna elmúlt 50 évéről, ezért minden fiatal magyar edzőnek érdemes elolvasnia.

A 75. életévét július végén betöltő Vigh László a bemutatón elmondta, hogy 1965 óta igyekezett úgy dolgozni, hogy a torna alázatos szolgája legyen, s életében mindent a tornának köszönhetett. A kötetben a magyar tornasport olyan nagy egyéniségei szólalnak meg, mint Borkai Zsolt, Szöul 1988-as aranyérmese, a MOB elnöke; a Magyar Zoltánt felfedező Harmath József; Berki Krisztián, London 2012-es olimpiai bajnoka; mestere Kovács István és az Európa-bajnoki címet nyert Guczoghy György. Az eseményen olimpiai bajnokok sora jelent meg Keleti Ágnestől Balczó Andráson át egészen a legfiatalabb ötkarikás győztesig, Berki Krisztiánig. A minimum száz meghívott között az EMMI Sportért Felelős Államtitkárság egyetlen képviselője sem tűnt fel!

Szóljon hozzá!