ZETApress

hírportál

Integrált diákfutás

Iskolai mezei futó vb 2016Tegnap este megkezdődött Budapesten a 2016-os Iskolai Mezei Futó Világbajnokság, mely különösen izgalmas, hiszen egy feltörekvő és egyre népszerűbb sportág ifjú kiválóságait láthatja vendégül fővárosunk ? tudatta Fiedler Anna Mária, az EMMI sajtóreferense. A keddi sajtótájékoztatóról idekattintva olvashatunk.

? Az ISF (International School Federation) játékok történetében most először integrált lesz a verseny, hiszen 4 ország fogyatékkal élő versenyzőkkel is képviselteti magát ? hangsúlyozta dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára a 2016. évi International School FederationFolyondár utcai megnyitóján. ? Nem véletlen a kiemelt érdeklődés, amit a résztvevők száma is bizonyít. Ezen a világbajnokságon 25 ország, több mint 500 versenyzőjét köszönthetjük a magyar fővárosban ? mondta az államtitkár.

? Hazánkban e sportágnak komoly hagyományai vannak. A Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) 10 alapító tagjának egyikeként a magyar sportszövetség már 1970-ben megalakult, s azóta sok ezer sportoló számára szervezett ? a nem versenyszerűen tájfutókkal együtt ? rendszeresen versenyeket. A sportág szakágainak világbajnokságain a magyar színeket képviselő versenyzők rendre részt vesznek, és jól szerepelnek ? tette hozzá dr. Szabó Tünde.

A nemzetközi sportesemények mindig jó alkalmat teremtenek arra, hogy felidézzük azokat a sportolóinkat ? többek között világbajnokunkat, Monspart Saroltát ? akik több alkalommal is dicsőséget szereztek hazánknak és gyarapították a sportág hazai és nemzetközi eredményességét. Petrynka Laurent a nemzetközi szövetség és Balogh Gábor a Magyar Diáksport Szövetség elnöke a megnyitón elhangzott beszédében megköszönte a Magyar Kormány támogatását, és hangsúlyozták: sportdiplomáciai szempontból fontos, hogy Budapest ad otthont az eseménynek.

A tegnaptól hétfő estig tartó iskolai mezei futó világbajnokságot rendkívül látványos helyszíneken rendezi meg a Magyar Diáksport Szövetség: a Margitsziget ad otthont a fiú és leány versenyeknek, az úgynevezett barátság váltót pedig a Citadellán szervezik. Az iskolai csapatok mellett nemzeti válogatott csapatok is összemérik tudásukat Ausztráliától Törökországig, Kanadától Új-Zélandig. A tegnapi megnyitót követően ma rendezik meg a világbajnokságot, amelyen a lányok két, a fiúk három 1800 méteres kört teljesítenek. Vasárnap kulturális eseményen vesznek részt a fiatalok, míg hétfőn úgynevezett barátságváltó zárja a világbajnokságot, ennek keretében vegyes csapatok versengenek majd egymással.

Szóljon hozzá!