ZETApress

hírportál

Sportdíj a konferencián

Bácskai János és Kű LajosKű Lajos, az FTC egykori válogatott labdarúgója kapta idén a Ferencváros Sportjáért-díjat, mely a Ferencváros Önkormányzata által szervezett hétfői sportkonferencián került átadásra a Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal II. emeleti Tanácstermében.

A Ferencváros Sportjáért-díjat ez évben Kű Lajosnak, az FTC egykori labdarúgójának, az eddigi utolsó magyar Európa-bajnoki gól szerzőjének, az Aranycsapat Alapítvány elnökének, a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság megalapítójának adta át dr. Bácskai János polgármester. A tegnapi eseményen ? melyen a kitüntetettet Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Társaság elnöke méltatta ? megjelent Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok, Jónyer István négyszeres világbajnok asztaliteniszező és dr. Fenyvesi Máté (Tüske), az FTC egykori legendás balszélsője is.

Kű Lajos 20 évesen, a Videotonban mutatkozott be a labdarúgó élvonalban. 1968 és 1974 a Ferencvárosban játszott ? ahol UEFA-kupa elődöntőben is szerepelt, 4 bajnoki ezüstérmet és 2 MNK győzelmet szerzett. A Fradi színeiben 30 mérkőzésen talált az ellenfelek kapujába. 1977-ben elhagyta az országot, Szabadkán keresztül Olaszországba szökött. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség egy esztendőre eltiltotta a labdarúgástól. 1978-ban tűnt fel újra, az FC Bruges csapatában. Ugyanebben az évben BEK-döntőt játszott, ahol kikaptak a Liverpool csapatától. 1980 -ban Belga bajnok lett az FC Bruges-zsel.

Hazatérése után Kű Lajos szervezett egy foci csapatot volt Fradi-játékosokból (pl. Fenyvesi dr., Máté, Martos, Rab, Bánki, Simon, Vad), neves sportolókból (pl. Erdei Zsolt, Komáromi Tibor, Maracskó Tibor) politikusokból és művészekből, akik a környező országok magyarlakta területeire látogattak el, hogy segítsenek a határon túli magyarokon. Ekkor kezdődött Kű Lajos új élete, misszionáriusi tevékenysége. Segélyszállítmányokba, futballmeccsekbe és kulturális programokba rejtve vitték el az anyaország üzenetét: összetartozunk.

Nincs olyan szeglete a Kárpát-medencének, ahol ne fordultak volna meg. Kamionnyi segélycsomagokat, építőanyagot, vetőmagot, gyógyszert szállítottak a rászorulóknak a tiszai árvíz sújtotta Kárpátaljára és a délszláv háborúban lerombolt Horvátországba. Ilyen előzmények után jött létre Puskás Ferenc és Grosics Gyula támogatásával az Aranycsapat Alapítvány, melynek elsődleges célja a nemzet egyesítése Hittel, sporttal és kultúrával.

Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete Kű Lajos részére Ferencváros Sportjáért-díjat adományozta a sportban elért kiemelkedő teljesítményéért, a külhoni magyarság sportkapcsolatainak erősítése érdekében végzett áldozatos munkájáért. Az olimpiai ezüstérmes (1972, München) Kű Lajos a díjátadón elmondta, óriási megtiszteltetés a számára, hogy átvehette a szívéhez legközelebb álló kerület kitüntetését. Arról is mesélt, hogy az 1972-es belgiumi foci Eb-en ? melyre utoljára kijutottunk ? ő rúgta az utolsó gólunkat.

Szóljon hozzá!