ZETApress

hírportál

Új apuka az 51. Örökös-bajnok

Kövér ünnepelÚjabb név került fel a Magyar Kajak-kenu Szövetség márványtáblájára: a tavalyi győri maraton világbajnokságon ötödik aranyérmét nyerő kenus, Kövér Márton lett a sportág 51. Örökös-bajnoka ? Tudtuk meg a délelőtti ünnepi sajtótájékoztatón az MKKSZ Latorca utcai Székházában.

Baráth Etele, a szövetség elnöke, valamint két korábbi kiváló kenus, az olimpiai bajnok Vaskuti István és a tizenhétszeres világbajnok Csabai Edvin köszöntötte a sportág újabb Örökös bajnokát, Kövér Mártont, aki a tavalyi nagy sikerrel véget érő győri maraton világbajnokságon negyedik, illetve ötödik aranyérmét ünnepelte.

? Fantasztikus, a világ kajak-kenu sportjának kiemelkedő versenye volt a győri világbajnokság, amelyen a magyar versenyzők tizenkét aranyérmet ünnepelhettek. Marci nagyságát mutatja, hogy száz százalékos teljesítményt nyújtott, de nem csak a világbajnokságon, hanem az egész idényben, hiszen a kontinensviadalon is duplázni tudott párjával, Dóczé Ádámmal. Örömteli, hogy a magyar maraton szakág továbbra is rendkívül erős, egyre jobb, szebb eredményekkel halad előre ? mondta Baráth Etele elnök.

Vaskuti István olimpiai bajnok kenus, az ICF első alelnöke személyes élményeket osztott meg, hiszen neki köszönhető, hogy Kövér Márton a kenuzást választotta. A két sportoló szomszédja volt egymásnak, a pályája végén járó Vaskuti vitte le Marcit a Budapesti Honvéd vízitelepére, ahol Koléder Vilmos kezdett el foglalkozni vele. ? Egy idő után én lettem Marci edzőpartnere, és míg az elején én mentem az élen, egy idő után kapaszkodnom kellett. Amikor ifjúsági világbajnokságot nyert, az edzéseken már a szívinfarktus kerülgetett, hogy tartani tudjam a tempóját ? mesélte Vaskuti István, aki szerint munkabírása, tudatossága, sokoldalúsága és szorgalma ? és nem csak a pályán, a civil életében is ilyen tudatos ? messze az átlag fölé helyezi Kövér Mártont. ? Marci olyan taktikai és technikai felkészültséggel rendelkezik, ami garantálja, hogy az elkövetkező években is a legjobbak közé tartozzon ? mondta az első alelnök.

Kövér lapátolCsabai Edvin, a sportág szakmai igazgatója, nem mellesleg 17-szeres világbajnok maratoni kenus hálát adott a sorsnak, hogy nem egy időben kellett versenyeznie Kövér Mártonnal, hiszen akkor még nehezebb, keményebb lett volna a pályafutása. A szakmai igazgató rámutatott azokra a nehézségekre, amelyeket le kell gyűrni ahhoz, hogy valakiből ilyen világklasszis sportoló válhasson. ? A sportteljesítmények nem csak mosolyról és vidámságról szólnak, sok-sok áldozat és lemondás szükségeltetik ahhoz, hogy valaki idáig jusson. Az eredményeket a cseppkövek kialakulásához lehet hasonlítani. Nyilván egy sportkarrier felépítéséhez nem kellenek évezredek, de benne van minden lefagyott kéz, megszenvedett kilométer és sok-sok könny. Örülök, hogy nem kellett sokat várni arra, hogy egy ilyen sikeres generáció vegye át a stafétát tőlünk ? mondta a szakmai igazgató.

Kövér Márton, akinek nem mellesleg tegnap született meg kisfia, meghatottan hallgatta a róla szóló elismerő szavakat. Mint mondta, öt embernek köszönheti ezt a sikeres pályafutást: elsősorban három kiváló trénerének, Koléder Vilmosnak, Ludasi Róbertnek és jelenlegi trénerének, Martinkó Gábornak, valamint Vaskuti Istvánnak és Györe Attilának, akitől a maratoni kenuzás fortélyait sajátíthatta el. És hogy kisfia néhány esztendő múlva az ő nyomdokaira lép-e majd? ? Azt megígérem, hogy legalább indiánban megtanul kenuzni, de hogy versenyző lesz-e belőle, az csak rajta múlik majd! ? árulta el a fáradt, de boldog apuka, aki köszönetet mondott szüleinek is, akik a legnehezebb helyzetekben is támogatták őt és biztosították számára, hogy kibontakozhasson a kenuzásban.

Szóljon hozzá!