ZETApress

hírportál

Júliusi Kékszalag

RajtvonalbanHatszáz résztvevőt várnak a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíjra. Július 2-án, csütörtökön 9 órakor rajtol a hagyományos Kékszalag vitorlásverseny mezőnye a Balatonfüred előtti vízterületről, hogy teljesítse Európa legnépesebb, és leghosszabb tókerülő regattájának távját, légvonalban 155 kilométert.

A szervezők mintegy hatszáz hajót várnak, ami azt jelenti, hogy nagyjából háromezer vitorlázó teljesíti majd az erőpróbát, köztük amatőr és profi csapatok egyaránt. A kiegészítő versenyekkel, vízi és parti eseményekkel együtt több mint egy hétig számtalan program várja a látogatókat Balatonfüreden, hangzott el a 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj hivatalos sajtótájékoztatóján, a budapesti ÁRKÁD Bevásárlóközpontban.

? A Kékszalag a magyar vitorlázás legnagyobb ünnepe, amelyen a hagyományok és a legmodernebb technológia harmóniában élnek együtt ? mondta köszöntőjében Dr. Kollár Lajos, a rendező Magyar Vitorlás Szövetség elnöke. Miközben tradíció, hogy a versenyt 1934-es első kiírása óta mindig a holdtöltéhez legközelebb eső júliusi héten tartják, addig a 21. századot a karbonszálas erősítésű anyagból készült, helyenként akár harminc csomós (megközelítőleg hatvan kilométer óránként) sebességre is képes vitorlások képviselik.

? Az ÁRKÁD közös értékeket vall a szervezőkkel és a sportolókkal, ezért döntött úgy, hogy 2015-ben nem külső szemlélőként, hanem névadó szponzorként vesz részt a 47. Kékszalagon ? mondta a sajtótájékoztatón Vizsolyi Dániel, a budapesti ÁRKÁD Bevásárlóközpont igazgatója. Kiemelte, hogy a Kékszalag egyedülálló, tartalmas program akár az egész család részére is, hiszen a verseny minőségi szabadidőt, kellemes kikapcsolódást és élményt ígér résztvevőknek és szurkolóknak egyaránt.

A verseny előtti hétvége szombatján kerül sor a ?bemelegítő? regattának is tekinthető Fehér Szalag versenyre, amelyet a legesélyesebb csapatok hajóik beállítására, sebességük felmérésére használnak. A Fehér Szalagon külön versenyt futnak a Balaton legpatinásabb, klasszikus vitorlásai: köztük a több mint ötven éven át a tókerülés időrekordját tartó Nemere II., a Balaton legidősebb, több mint száz éves hajója, a Kishamis és a legtöbb Kékszalagot nyert Tramontana.

A Kékszalaghoz kapcsolódó rendezvények sorában a Fehér Szalagot a Kékpántlika nevű ifjúsági verseny követi majd, amelyet július elsején, szerdán tartanak. A Kékpántlikán a magyar vitorlázás jövőjét képviselő serdülő és ifjúsági korú sportolók állnak rajthoz egy Balatonfüred és Tihany között rendezett távolsági versenyen. Ezzel egy időben a keleti medencében rendezik meg a 2szalag nevű versenyt azon kéttestű hajók (katamaránok) számára, amelyek méretük miatt nem indulhatnak a Kékszalagon.

A Kékszalag rajtja július 2-án csütörtökön 9 órakor lesz, a Balatonfüred és Zamárdi közötti mintegy hét kilométeres rajtvonalon sorakoznak fel a résztvevők. A távot 48 óra alatt kell teljesíteni: szombat reggel 9 óráig kell visszaérkezni. A jelenlegi abszolút időrekordot a Fifty-Fifty nevű kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely tavaly 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a Balatonfüred-Balatonkenese-Keszthely-Balatonfüred távot. Természetesen nemcsak az abszolút versenyben osztanak díjakat, hanem minden hajóosztályban megvívnak a helyezésekért, ezen kívül számos különdíj talál gazdára.

A Kékszalag sajátossága, hogy nemcsak a profi, rendszeresen versenyző csapatok és a külön erre a célra kifejlesztett high-tech hajók állnak rajthoz, hanem olyan versenyzők is, akik számára maga a táv megtétele jelenti a próbatételt. Ebben az értelemben szokták a Kékszalagot a New York Maraton futóversenyhez hasonlítani: profik és amatőrök ugyanazon a pályán, együtt versenyeznek, ám a célba érés mindenki számára győzelmet és rendkívüli sportteljesítményt jelent.

A júliusi időjárás sokszor komolyan próbára teszi a versenyzőket, hiszen a nyári forróság és a szélcsend mellett gyakran viharos szelekkel is meg kell birkózniuk. Ezért a szervezők számára a hajózók biztonsága az egyik legfontosabb feladat, amelyben együttműködnek a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával. A VMSz 2015-ben is teljes készültséggel biztosítja majd a versenyt: hét mentőhajójuk és közel ötven vízimentő 48 órán át ügyel a mezőnyre. A verseny mentésirányítási központja a Balatonfüredi Yacht Clubban lesz, ahol a Magyar Telekom és a Novofer Zrt. segítségével korszerű mentésirányítási központot működtetnek. ? Csapatunk szoros kapcsolatban áll a Balatoni Vízirendészettel, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumával, az országos mentőszolgálattal és a katasztrófavédelemmel, így baj esetén széleskörű mozgósítást tudunk elérni ? emelte ki Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke a sajtótájékoztatón. A tavaly május 14-i balatonlellei bemutatójukról idekattintva olvashatunk.

Vitorlák a BalatononA Magyar Vitorlás Szövetség és a VMSZ idén közös kampányban hívja fel a figyelmet a vitorlázás biztonságának növelésére. Ebben kiemelt szerepet kap a Balatonhelp okos-telefonalkalmazás, amely pillanatokon belül képes eljuttatni a szükséges GPS-koordinátákat és más információkat a mentésirányítási központba. Egy gombnyomás ? és a baj pontos helyét ismerve a mentőhajók rendkívül gyorsan tudnak a helyszínre érkezni és segítséget nyújtani. Az életmentő segítség díjtalan. A segélykérő applikációt kiegészíti a Balatonhelp Assistance szolgáltatás is, amelynek keretében jelentősen csökkenthetők a technikai mentés költségei, ráadásul a Magyar Vitorlás Szövetség tagjai számára ez húsz százalék kedvezménnyel érhető el.

Miközben a Kékszalag zajlik a vízen, Balatonfüred városa, a Magyar Vitorlás Szövetség kiemelt partnere további programokkal csábítja a látogatókat a tópartra. Az események sorából kiemelkedik az éjszakai vitorlásverseny, amelyen a magyar vitorlás sport kiválóságai mérik össze tudásukat néhány méterre a nézőktől egy reflektorokkal megvilágított pályán. Július 3-án pénteken pedig a Kékszalag leggyorsabb hajói versenyeznek közvetlenül a balatonfüredi Tagore sétány előtt: így mindenki megcsodálhatja majd őket.

A vitorlázás mellett számos kiegészítő parti program is várja a Balatonfüredre látogatókat a Kékszalag időszakában. A Kékszalag éjszakáján este tíz óráig nyitva lesznek a múzumok, s aki kék ruhában megy, az még ajándékokra is számíthat. A verseny ideje alatt a városban nemzetközi gitárfesztivált tartanak, s a szomjazókat a VinCE Balaton borfesztiválra is várják, amelyhez ingyenes koncertek is csatlakoznak. Az események sorát a szombat esti díjkiosztó, majd utcabál zárja.

A Kékszalag

A Balaton legkiemelkedőbb vitorlás eseménye Európa legnagyobb tókerülő versenye. A táv mintegy 155 kilométer, amelyet 48 órán belül kell megtenni a hatszáz hajóból álló mezőnynek. A versenyen együtt rajtolnak a hagyományos, egytestű hajók és a két- vagy háromtestű high-tech vitorlások, a profi csapatok és a családi vitorlázók. A Balaton jellemzően komoly próbára teszi valamennyiüket, s a Kékszalag teljesítése önmagában is komoly sportteljesítmény. Az idei 47. Kékszalag Árkád Nagydíj rajtja július 2-án csütörtökön 9-kor lesz Balatonfüreden, az eredményhirdetésre július 4-én szombaton 18 órától kerül sor a balatonfüredi Gyógy téren.

A verseny névadó támogatója a budapesti ÁRKÁD Bevásárlóközpont, főtámogatói az Audi és Balatonfüred Város Önkormányzata. A Kékszalag rádiója a Juventus, a Magyar Vitorlás Szövetség időmérő partnere a Seiko, a Kékszalag vize a Clearwater. További támogatók: I-Robotbolt.hu, Ledvilág.hu, Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és Ilcsi Szépítő Füvek Biokozmetikai Kft. Médiapartnerek: Lánchíd Rádió, DigiSport, Vitorlázás, Hajó Magazin, Sailing.hu, Világjáró ? First Class, Óra Ékszer Magazin. Az MVSZ együttműködő partnere a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. A Kékszalag támogatja a Hospice Alapítványt, a Lárifári Alapítványt és a Mellrákinfót.

Jótékony célú vitorlabontás a Kékszalagon

Bár a Kékszalag hivatalos nevezése csak június végén lesz, a szervezők legalább hatszáz hajóra számítanak. A vitorlázók közül többen jelezték, hogy idén egy jó ügy mellé állnak ? a cél egymillió forint összegyűjtése. Európa legrégebbi, leghosszabb pályát befutó és legtöbb résztvevővel induló tavi vitorlás versenye ? a balatoni Kékszalag ? csak július 2-án rajtol, de már korábban elkezdődik a versengés a különböző kategóriákban: a nagyhajós Fehér Szalag június 27-én szombaton, a katamaránoknak kiírt 2szalag és az utánpótlásnak szóló Kékpántlika pedig július elsején szerdán indul. Bár a hivatalos nevezést közvetlenül a verseny előtt tartják, az előzetes visszajelzések alapján a szervezők legalább 600 hajóra számítanak.

Az idei évben a vitorlázók közül többen döntöttek úgy, hogy egy jó ügy mellé állnak. Berecz Zsombor például, aki a tavalyi világbajnokságon elért 15. helyezésével olimpiai kvótát szerzett, a Magyar Hospice Alapítvány támogatói közé tartozik. Hasonlóan döntött többek között a Bolygó vitorlás legénysége vagy Nagy R. Attila, a Team Black Jack kormányosa is, akik szintén a hospice ellátás fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

A Magyar Vitorlás Szövetség évek óta támogatja az alapítványt ? a különbség most az, hogy a legelkötelezettebb versenyzők konkrét pénzösszeget határoznak meg, amelynek összegyűjtésével szeretnék segíteni a hospice tevékenységet. Az alapítvány honlapján folyamatosan nyomon követhető az aktuális állás ? Nagy R. Attila például már elérte a kitűzött 330 ezer forint több mint 90 százalékát. ? Jótékony futók a Vivicittá Városvédő Futáson 1,4 millió forintot gyűjtöttek össze ? úgy gondolom, hogy ha további vitorlázók is csatlakoznak a kezdeményezéshez, a Kékszalag alkalmával is összegyűlhet egymillió forint támogatás ? mondta Dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója.

A hospice ellátást nyújtó alapítvány az összegyűlt támogatást ápolási időre váltja át, amely lehetővé teszi, hogy a daganatos betegek méltósággal, szeretteik körében tölthessék életük utolsó szakaszát. A Tárki reprezentatív kutatása szerint ugyanis a többség a kórház helyett az otthon melegét választaná, ha kiderülne: gyógyíthatatlan kór támadta meg a szervezetét. ? A beteg hozzátartozó ápolása nem egyszerű feladat szakszerű segítség híján ? mi azonban a fájdalomcsillapítás és a testi szükségletek kielégítése mellett lelki támogatást is nyújtunk az egész családnak. Egymillió forintból több mint 150 órán át tudnánk a betegek mellett lenni ? magyarázta Dr. Muszbek Katalin. Az alapítvány igazgatója szerint a vitorlázók példája is mutatja, hogy egyre többen ismerik fel: nemcsak a saját örömüket lelhetik meg egy-egy hobbiban, hanem emellett jó ügyet is szolgálhatnak vele.

A Magyar Hospice Alapítvány

Magyarországon 1991-ben, a Polcz Alaine által vezetett Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával jelent meg a hospice szemléletű ellátás, amelynek lényege a már csak tüneti ellátásban részesíthető, gyógyíthatatlan daganatos betegek testi és lelki szenvedéseinek enyhítése. Amellett, hogy a betegnek segítenek a lehető legjobb életminőség, fizikai és szellemi aktivitás elérésében, a családot is támogatják a betegség és végül a gyász terheinek viselésében. Főtevékenységük a betegek otthoni ápolása, de rendelkeznek egy tízágyas fekvőbeteg-részleggel is a budapesti Hospice Házban, valamint számos képzést és szemléletformáló programot szerveznek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Felkészülten a Kékszalagra! | ZETApress

Szóljon hozzá!