ZETApress

hírportál

Átfutottak a Dunán

Budapesten a BormaratonTúl van a féltávon a Nemzeti Bor Maraton, több százan futottak Soltvadkertről. Megkezdte az ország keleti felében is a magyar borvidékek felfedezését a maratoni futam. A Tata felől érkezők Budapesten lépték át a Duna vonalát, május 29-én pénteken a hajnali órákban egy Dömsödre tartó maratoni távval.

Utóbbi helyszínen érkezett meg a mezőny a Kunsági Borvidékre, az ország legnagyobb kiterjedésű borvidékére. Itt maximum a korai rajtidőpont okozhatott nehézségéket, hiszen innen csak egy kb. negyed maratonnak megfelelő útvonal teljesítése volt a feladat. A nagyra vágyók ezután két, több mint 30 kilométeres szakasz közül választhattak. Az egyik Kunszentmiklósról, a másik Soltról indult. Majd a kiskőrösi állomása következett a Nemzeti Bor Maratonnak, ahol sok fiatal állt rajthoz a Fő téren.

Petőfi Sándor szülővárosából Imrehegy felé vették az irányt az indulók. A szőlőtőkékben gazdag táj szépsége sokakat magukkal ragadott. Egy nagy busznyi bormaratonos indult innen Soltvadkertre. A 17 kilométeres távot a nap leghosszabb szakasza követte az Alföldön. A 45 kilométeres Soltvadkert ? Kecskemét táv teljesítésére is volt jelentkező. Innen már a következő napi első helyszínre, Ceglédre indultak tovább a futók.

A Nemzeti Bor Maraton 7. napjának kiemelt városa Soltvadkert volt. A Művelődési ház melletti téren 16 órától folyamatos programokkal várták a helybéliek és a Nemzeti Bor Maraton támogatói a nagy számú sport és bor kedvelő érdeklődőt. Többek között lehetőség volt a Saucony jóvoltából futóruházati szaktanácsokat is kérni. Valamint bemutatkoztak a környék termelői, művészei és sportolói. 16 órától a Halas Fitness Egyesület lépett fel, majd a Főnix Tánciskola, a rajtot megelőzően pedig Nagy Zoltán és Rigó Mihály gitárduója. Nem sokkal a tervezett időpont után megérkeztek az Imrehegyi futók, akiket hatalmas tapssal fogadott a népes közönség.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-Dm3xc6Omdg[/youtube]

A befutó érmeket Soltvadkert elismert borásza Frittman János adta át, aki egyben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke is. Ezt követően rajtoltak el a tovább induló futók, akikeket egy közel 500 fős tömeg kísért a város tábláig, támogatva itt is a Nemzeti Bor Maraton Leghosszabb Maratonváltó Világrekord kísérletét. A startpisztolyt Lehoczki Ferenc polgármester lőtte el. Az estét borfesztiválos hangulatban tölthették a visszaérkezők, hiszen a borkóstolások mellett fellépett a New Level Empire és FankaDeli is. A május 23-i szombati rajt óta körülbelül 1700 kilométert hagytak maguk mögött a Nemzeti Bor Maraton futói és eddig közel 5800 főt mozgatott meg az országos rendezvény. A hétvége során Gyöngyös, Eger és Tokaj irányába folytatódik a futás, amely során együtt fut a nemzet ? tudatta Gyuris Péter kommunikációs referens.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Már nyolc napja futnak | ZETApress

Szóljon hozzá!