ZETApress

hírportál

Krisztián is rajthoz állt

Pars KrisztiánEgy újabb olimpikon állt a Nemzeti Bor Maraton mellé! Pars Krisztián kalapácsvető Szombathelyen biztatta a futókat. Féltávhoz ért a boros futás, amely szerdán elérte Magyarország legnyugatibb borvidékének központját, Sopront is ? tudatta Gyuris Péter kommunikációs referens.

A Balaton mellől a kékfrankos egyik legismertebb otthonába futott be a Nemzeti Bor Maraton 103 szakaszai közül a leghosszabb, a több mint 48 kilométeres útvonal. A nap során még két hivatalos maratoni, 42 kilométeres távot is teljesítettek az indulók. Az egyik a hajnali órákban Sümegről indult Sárvárra, a másik Szombathelyről a délelőtti órákban. Utóbbi helyszínen a rajtvonalnál biztatta a város színeiben induló bormaratonosokat London 2012-es kalapácsvető olimpiai bajnoka, Pars Krisztián. A Nyugat királynőjének is nevezett Vas megyei székhelyen a polgármester, Dr. Puskás Tivadar lövésére indult a mezőny Kőszegre. Az este során Fertőrákos és Fertőd településein járt még a Nemzeti Bor Maraton.

Szerdán Sopron volt az esemény kiemelt helyszíne, ahol 16 órától a Fő téren várta a Nemzeti Bor Maraton ? partnereivel és a várossal közösen ? a bor és a futás szerelmeseit. A programok között a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmai bemutatkozást biztosított a borvidék borászainak. 18 órától fellépett a város fúvós zenekara, majd néptánccsoportja is. A hivatalos rajtra 20:15-kor került sor, a startpisztolyt Németh Gergely a Győr-Moson-Sopron megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke lőtte el. A befutó érmeket pedig Dr. Farkas Ciprián önkormányzati képviselő akasztotta a Kőszeg ? Sopron távot teljesítők nyakába.

Sopronból is több fiatal sportoló kísérte az indulókat a város határig, ezzel pedig ők is a Nemzeti Bor Maraton világrekord kísérletének részeseivé váltak. Velük együtt körülbelül 3800 fő vett részt a Nemzeti Bor Maratonon, akik a több mint 2500 kilométeres távból már a felét teljesítették. Ma Tata felé veszi az irányt a Magyarország valamennyi borvidékét összekötő Nemzeti Bor Maraton.

Már Budapestet is elérte a Nemzeti Bor Maraton

A hatodik nap kiemelt helyszíne Tata volt. Egy maratoni távval indult a Nemzeti Bor Maraton május 28-i csütörtöki szakaszainak a sora Csornán. Ezt bő 4 óra alatt teljesítették a rajthoz állók, akiket Győrújbarát központjában vártak a következő nevezők. Ők a Pannonhalmi Borvidék felé kezdték meg a kilométerek gyűjtését. Az emelkedőkkel tarkított útvonal végén a Pannonhalmi Bencés Főapátság lábánál Bagó Ferenc polgármester és több helyi termelő fogadta a futás szerelmeseit, akik borkóstolót is tartottak. Innen három, több mint 20 kilométeres szakasz is várt a bormaratonosokra Kisbér, Bokod és Tata állomásokkal. Ekkor már a Neszmélyi borvidéken járt a Nemzeti Bor Maraton. De nem maradt itt sokáig a mezőny, 15:30-kor Tatáról Dunaalmásra, onnan pedig egy órával később Lábatlanra indultak a nevezők. A naplemente az Egyek-Budai borvidéken, Zsámbékról indulva érte utol a sportolókat, akiket éjjel Biatorbágyon a Viadukt alatt újabb indulók váltottak.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vFxJPIuDoOY[/youtube]

A Nemzeti Bor Maraton 6. napjának kiemelt helyszíne Tata, az Élővizek és a biológiai sokszínűség városa volt. Itt 13 órától az esti órákig a Eszterházy-kastély bejáratánál a rendezvény partnerei vártak folyamatos programokkal a bor és a futás szerelmeseit. Bemutatkozott többek között a Lochner Kft., akik Füstpajzs biztonságtechnikai ? védelmi bemutatót tartottak. Az éjjeli órákban a Nemzeti Bor Maraton a fővárost is elérte. Eddig közel ötezer futó állt rajthoz és a 2573 kilométerből már 1500-at teljesítettek. Ma Soltvadkert felé koptatják tovább a magyar borvidékeket összekötő útvonalat a kihívásra vágyók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Átfutottak a Dunán | ZETApress

Szóljon hozzá!