ZETApress

hírportál

Telt ház volt a Műjégpályán

Hóember műjégenKi kellett tenni a megtelt táblát a szervezőknek tegnap a Téli Sportágválasztón! Mint azt szerdán előre megjósoltuk, jégvitorlás, jéglabda, jég-korfball, versenyszánkó, versenybob szántotta fel a Városligeti Műjégpályát az elmúlt hétvégén.

A rendezvényre 8500-an regisztráltak be előre, a sportági képviselők, sportolók, bemutatókra érkezők, meghívott vendégek száma pedig kis híján 1000 volt. A Téli Sportágválasztón a résztvevők közel húsz sportágat tudtak kipróbálni és gyönyörködni az igazán látványos sportági bemutatókban. Az esemény célja, hogy a látogatók télen is átéljék a mozgás örömét és hogy a kipróbálás után minél többen találják meg a hozzájuk leginkább illő téli sportágat.

A vasárnapi belépődíjmentes rendezvény a Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda és az Országos Egészségfejlesztési Intézet közös szervezésében jött lére. A Nagy Sportágválasztó szervezői fontosnak tartották, hogy tágabb teret és megfelelő sportterületeket biztosítsanak a téli sportágaknak egy tematikus rendezvény keretében, hiszen a hagyományos májusi és szeptemberi, több mint 100 sportágat felvonultató Budapesti Nagy Sportágválasztón nincs lehetőség nagy jeges felületek letelepítésére. A Városligeti Műjégpálya és a Vajdahunyad vára igazán megkapó ?háttérdíszletet? adott a rendezvénynek.

A Téli Sportágválasztón az érdeklődők az ismertebb korcsolyasportok, a jégkorong, a síelés, a snowboard, a biatlon (sífutás és légpuskalövészet) mellett, kevésbé ismert, de annál izgalmasabb sportágakat is kipróbálhattak. Volt például kutyaszánhajtás, bandy (jéglabda), curling, jégvitorlázás, versenybob és versenyszánkó, sőt, a világon először itt mutatkozott be egy új sportág, a jég-korfball is. Engi Klári, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Gyere korizni-programjának vezetője minden órában csoportos korcsolyáztatást tartott 4-7 éves gyerekeknek, profi oktatókkal. Sebestyén Júlia irányításával a műkorcsolyázók hivatalos versenyprogramjaikból mutattak be ízelítőt. Telegdi Attila, a szövetség gyorsasági szakágának szövetségi kapitánya vezetésével, rövid- és hosszú-pályás gyors-korcsolya bemutatókat is láthattak a jelenlévők.

Szuper Levente, a jégkorong sportági helyszínén, szinte megállás nélkül segítette a sportág kipróbálását, de Tokaji Viktorral, a férfi felnőtt jégkorong válogatott csapatkapitányával is lehetett találkozni a helyszínen. A Magyar Jégkorong Szövetség szervezésében U8-as Mini Jégkorongbajnokság szurkolóivá is válhattak a nézők, a Magyar Kajak-kenu Szövetség aktivitásának köszönhetően ? a bajnokok: Csabai Edvin, Kiss Tamás, Hüttner Csaba, Paksy Tímea irányításával ? szárazföldi, ergométeres edzésen vehettek részt, de meghallgathatták Kropkó Péter praktikus tanácsait is azzal kapcsolatban, hogyan érdemes és szükséges felkészülni a téli, szabadtéri sportolásra, bringázására, futásra.

A Téli Sportágválasztó rendezvény csatlakozott World Snow Day kampányhoz. A Nemzetközi Sí Szövetség világméretű kampánya ? mely a téli sportok népszerűsítésére jött létre ? immáron negyedszer került megrendezésre, és a csatlakozó országok száma 2015-ben újabb rekordot döntött. Így január 18-án a világ közel 40 országában egyszerre űztek téli sportokat a fiatalok, családok. Magyarország legimpozánsabb, a téli sportágakat legszélesebb körben felvonultató és legtöbb látogatót vonzó World Snow Day rendezvénye minden bizonnyal a Téli Sportágválasztó volt.

Szóljon hozzá!