ZETApress

hírportál

U16 Sakkolimpia Győrött

U16 sakkolimpikonjainkMegkezdődött Magyarország első olimpiája. A péntek esti, színpompás megnyitóval megkezdődött az U16 Ifjúsági Sakkolimpia Győrben. A viadalra öt kontinens 38 országa nevezett ? ez pedig részvételi csúcsnak számít ? tudatta Szurmai-Palotai Piroska, a Magyar Sakkszövetség kommunikációs vezetője.

A Győri Nemzeti Színházban tartott ünnepélyes megnyitón elsőként Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Sakkszövetség elnöke szólalt fel, aki Benjamin Franklin szavaival köszöntötte a versenyzőket, s egyben megerősítette: a magyar szövetség megpályázza a 2020-as felnőtt sakkolimpia rendezői posztját. Erről már a december 1-jei sajtótájékoztatón is hallhattunk. Theodoros Tsorbatzoglou, az Európai Sakk Szövetség (ECU) titkára a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) nevében kijelentette: az előkészületek ismeretében biztos benne, hogy Magyarország és Győr kiváló házigazdája lesz a fiatalok versenyének. Borkai Zsolt Győr város polgármestereként elmondta: biztos volt benne, hogy Magyarország 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválja lesz az első hivatalos magyarországi olimpia, de az U16 Ifjúsági Sakkolimpia most ?megelőzte? ezt az eseményt. Szöul olimpia bajnoka sportolóként külön szólt a fiatalokhoz.

A Botafogó együttes különleges produkciója után Polgár Judit lépett a színpadra, aki személyes hangon, meleg szavakkal köszöntötte Almási Zoltánt és Balogh Csabát, az augusztusi, tromsöi felnőtt sakkolimpián ezüstérmes magyar sakkcsapat jelen lévő tagjait, s valamennyi olimpikont. Megjegyezte: ez az első olyan olimpiája, amin nem játékosként vesz részt. Ezután kisorsolta az első tábla színét a nyitófordulóban. A tízfordulós verseny 1. fordulója ma délután 14 órakor kezdődik a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának tornacsarnokában.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Győztek az esélyesek | ZETApress

Szóljon hozzá!