ZETApress

hírportál

Együtt fut a nemzet

Ma délelőtt Budán a Vendéglő a Kisbíróhoz Étteremben bemutatkozott a Nemzeti Bor Maraton program, ami a műsorvezető Dobor Dezső szavaival élve jóval több, mint egy átlagos futóverseny. A következő esztendő egyik legnagyobb bormarketing és egyben sporteseménye 11 napon át tartó, összesen 2573 kilométer hosszú futással köti össze hazánk mind a 22 borvidékének közel 120 települését.

A 2015. május 23-án szombaton Hajósról induló váltó lényege az összefogás ? hangsúlyozta Balla Attila, a Nemzeti Bor Maraton ötletgazdája és programigazgatója. Elmondta: egy évvel ezelőtt született a gondolat egy borvacsorán, ahol arról beszélgettek, miként lehetne színesebbé tenni a hazai bormarketinget. A nevezés ma éjfélkor indul ? tette hozzá jelezve, hogy egy év alatt sikerült széles partneri körre építve elindítani és nyilvánossá tenni a kezdeményezést. A fő-szervező elmondta, hogy jótékonysági kampánnyal indítanak: tíz alapítvány és egyesület programja közül három nyerhet közönségszavazat alapján egy-egymillió forint támogatást.

Ifj. Hubai Imre, a nagy futást támogató Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős alelnöke elmondta, hogy szervezetük számára rendkívül fontos az esemény, csapatot is indítanak, sőt ő maga is rajthoz fog állni. ? Meggyőződésem, hogy a rendezvény nemzetközi elismerésre tesz majd szert, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy milyen sok munkába kerül megfelelni az elvárásoknak a sportban, a borászatban és a gazdálkodásban ? mondta.

Gál Péter, a Nemzeti Borkiválósági Program vezetőjeként bejelentette, hogy csatlakozásukkal tovább szeretnék erősíteni a már így is komoly erőket felvonultató Nemzeti Bor Maratont. Frittman János alelnök a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa részéről biztosította támogatásáról a szerinte is kiváló ötletet. ? A sport és a bor összekötése a tudatos, minőségi borfogyasztás fontosságára hívja fel a figyelmet. Dobák László, a kiemelt támogató AXA Bank értékesítési vezetője közölte: ekkora nemzeti összefogásból nem tudunk kimaradni, s ez lesz 2015 legfontosabb rendezvénye az AXA Bank életében.

A Pappas Autó Magyarország Kft. biztosítja a hivatalos Mercedes Benz CLA kísérő autót ? jelentette be Németh Tünde, a cég marketingvezetője. Ez az a modell, amit csak Kecskeméten gyártanak, a Pappas ezzel hangsúlyozza a Nemzeti Bor Maraton nemzeti jellegét. Tóth Sándor, a járműkövető rendszereket fejlesztő és forgalmazó Lochner Kft. borszerető ügyvezetője kifejtette, hogy azonnal megtetszett neki az innovatív ötlet. Ők a futók digitális nyomon követésére dolgoztak ki megoldást, így egy egyszerű karpánt helyettesíti majd a rajtszámot.

Dlusztus Imre borászati szakíró, a program borszakmai részének koordinátora beszámolt arról, hogy eddig bárhol tárgyaltak az ötletről, mindenütt támogatták az előrehaladást. Hangsúlyozta, hogy célként tűzték ki a kevéssé ismert borvidékek, bortermő helyek bemutatkozását is. A legfőbb üzenet pedig az, hogy Magyarország egyetlen, sokszínű és összefüggő borvidék, hogy Együtt fut a Nemzet! ? üzenete az olvasóknak Mécs Károly Kossuth-díjas színművész tolmácsolásában a Szarvas Gábor utcai sajtótájékoztatón.

Tiffán Ede, az első Év bortermelője-díjjal elismert villányi borász elmondta, hogy magával ragadta a szervezők szakmai hozzáértése és energiája. Ezért vállalta el a Nemzeti Bor Maraton nagyköveti feladatait, az ügy képviseletét. Koch Csaba, az idei Év pincészete-díjjal elismert Koch Borászat tulajdonosa másik nagykövetként hangsúlyozta: már az első pillanatban éreztem, hogy olyan lehetőséggel találkoztam, amelyre a magyar borászatnak, borászoknak elengedhetetlenül szüksége van, mert ennél átfogóbb bormarketinget nehéz elképzelni. Lényeges, hogy minél többen fussanak, minél több borászat csatlakozzon! ? fejezte be gondolatait.

A borszakmai védnökök, Gere Attila Villányból és Sike Tamás Egerből első szóra az ügy mellé álltak és szervezik, hogy a saját borvidékükről, borvidékükért nevezzen a legtöbb futó. Ez ugyanis a 2016-os bor maraton starthelyét biztosítaná a termőhelynek. Bock József villányi borász is örömmel vállalta a védnökséget. Elmondta, hogy a program kiváló lehetőséget teremt arra, hogy az emberek nagy tömegei beszélgessenek a magyar borról. ? Szlogenek kellenek a magyar bornak. Itt a lehetőség, hogy kitaláljuk önmagunkat ? mondta. Vozár Attila, a többszörös ultramaratoni bajnok sportszakmai koordinátorként ismertette a futással kapcsolatos tudnivalókat, amelyek a program weboldaláról is megismerhetőek. Megtudtuk, hogy teljes és félmaratonok, maratonváltók, rövidebb szakaszok váltják egymást. Lesznek frissítőállomások, mentőállomások és felvezető-levezető autók is a biztonság érdekében. A sajtótájékoztatón bemutatták Fanka Deli újkori regös szerzeményét, a Nemzeti Bor Maraton hivatalos dalát.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_vGbMXKaKlU[/youtube]

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Május végén együtt futunk | ZETApress

Szóljon hozzá!