ZETApress

hírportál

Nyolcadszor az Arénában

Lázár VilmosAz elmúlt évekhez képest egy nappal rövidebb lesz a Papp László Sportarénában jövő hétvégén sorra kerülő UNIQA VIII. Lovas Világkupa, de a szervezők szerint a program világszínvonalú marad ? tudtuk meg délelőtt a domonyvölgyi Lázár Lovasparkban tartott sajtótájékoztatón.

Kiderült, hogy a fedeles fogathajtó világkupa-sorozat budapesti állomásán ismét rajthoz áll a sportág élő legendájának számító, az egyéniben négyszeres világbajnok Ijsbrand Chardon. Az idén sorozatban harmadszor vb-aranyérmes holland csapatból pedig Koos de Ronde is indul a magyar fővárosban, ő a 2012/13-as idényben megnyerte a vk-sorozatot. Rajtuk kívül még két német hajtó érkezik Budapestre a vk-ban 2008-ban győztes Christoph Sandmann, illetve Georg von Stein személyében.

A magyar színeket ezúttal is hárman képviselik, de nem lesz köztük a hétszeres világbajnok Lázár Zoltán, mivel az esemény egyik szervezőjeként tavalyhoz hasonlóan idén sem vállalta a szereplést. A 2004-ben csapatban világbajnok Dobrovitz Józsefért lehet majd szorítani, továbbá fia, ifjabb Dobrovitz József és Osztertág Márk indul még szabad kártyával.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke arról beszélt, hogy ma már rutinos csapatként szervezik meg az eseményt, de a küzdelem megmaradt, mivel idén az OTP Bank helyett új névszponzort kellett találniuk. Kőszegi Sándor, az UNIQA vezérigazgató-helyettese elmondta, a cég filozófiájának megfelelően csak egyéves szerződést kötöttek, de hosszútávra terveznek.

? Eleinte csak egy jó versenyt akartunk tető alá hozni, nem gondoltuk volna, hogy ilyen sikere lesz. A ló a nemzeti önbecsülés részévé vált ? mondta a kettesfogathajtóként kilencszeres világbajnok Lázár Vilmos, aki azzal indokolta, miszerint a korábbi három helyett kétnapos lesz a rendezvény, hogy a Papp László Sportarénában korlátozott az ingyenes, úgynevezett állami napok száma. A sportvezető kifejtette, hogy ezt sem a program színvonala, sem a hagyományosan pénteken tartott lovas gyereknap nem sínyli meg, utóbbit szombaton és vasárnap délelőtt rendezik, azaz a korábbi évekhez hasonlóan idén is több ezer gyermek ismerkedhet meg a lovakkal.

A díjugrató és négyesfogathajtó vk-fordulót magában foglaló esemény összdíjazása közel hatvanezer euró lesz, a programban pedig helyet kapott többek között pónigalopp, lovastorna, szabad idomítás és lovas színházi show is. Nem lesznek viszont az elmúlt hét évben megszokott sztárfutamok ? a tavalyit Vastag Csaba nyerte ? mert egyrészt ezt két napba nem lehetett volna belesűríteni, másrészt meg a november 29-30-i rendezvény enélkül is remek élményt nyújt majd a kilátogatóknak ? válaszolta kérdésemre Lázár Vilmos elnök úr.

A támogatók között az 5-ös befutó is megtalálható. Mint Krebsz András PR- és marketingvezető kérdésemre elmondta, francia mintára 2014. február 26-án indították útjára a játékot hazánkban. Naponta egy-egy francia futamra lehet fogadni, s aki az első öt lovat zsinórban egyedül eltalálja, tízmillió forinttal lesz gazdagabb. (Ha többen találnák el, az összeg osztódna.) A játék féléves történetében ez nálunk már hat fogadónak sikerült. Egyelőre csak a fogadóirodákban fogadhatunk, otthon az interneten nem lehet, mert ehhez jogszabályt kellene módosítani, melyért már lobbiznak a Parlamentben.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Lovak fogatban, fedelesben | ZETApress

Szóljon hozzá!