ZETApress

hírportál

Lovasterápia Sarlóspusztán

Edzés SarlóspusztánIdén is megrendezi kéthetes lovasterápiás továbbképző tanfolyamait a Magyar Lovasterápia Szövetség október 12-e és 26-a között (vasárnaptól vasárnapig) Sarlóspusztán. Pszichológusokat, gyógypedagógusokat, lovasokat és gyógytornászokat vár az idén 17 éves Magyar Lovasterápia Szövetség október 12-től 26-ig Sarlóspusztára, az immár hagyományos kéthetes lovasterápiás továbbképzésére.

A Magyar Lovasterápia Szövetség 1997-ben azzal a szándékkal alakult, hogy az országszerte elszigetelten dolgozó lovasterapeuták munkáját egységes európai színvonalra emelje. Az utóbbi években neves külföldi szakemberek és hazai oktatók a Szövetség szakmai vezetésével kialakították a gyógytornászok és gyógypedagógusok kétéves akkreditált továbbképzési rendszerét, és évente több alkalommal tartanak tanfolyamot a lovasterápia iránt érdeklődő hazai szakemberek számára is.

A lovaglás lelki, fizikai és szellemi fejlesztő képességén alapuló lovasterápia négy szakága érhető el hazánkban a Magyar Lovasterápia Szövetség szakmai felügyeletével: a hippoterápia, a gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna, a lovas pszichoterápia és a parasport. A lovasterápiás munka hazai központja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Magyar Lovasterápia Szövetség által létrehozott fóti Élhető Jövő Park, egy mintaértékű lovasterápiás centrum, amely a rendszeres lovasterápiás munka mellett helyt ad a lovasterápiával foglalkozó szakemberek képzésének, továbbképzésének, díjlovas és lovasterápiás versenyeknek, illetve a terápiás lovak kiképzésének.

A Magyar Lovasterápia Szövetség minden évben kéthetes szakmai továbbképzést szervez Sarlóspusztán, melyre pszichológusokat, gyógypedagógusokat, lovasokat és gyógytornászokat várnak. A sarlóspusztai program keretében az MLTSZ lovasvizsgákra felkészítő hetet is tart, és itt kerül sor a Német Lovas Szövetség vizsgarendszere szerinti RA-s lovasvizsgák lebonyolítására is. A továbbképzés második hetében kerül sor az akkreditált lovasterapeuta képzést befejező gyógytornász és gyógypedagógus hallgatók szakmai záróvizsgájára, illetve ekkor kezdődik a lovasterapeuta képzés új, 2014-es évfolyamának oktatása is. A Szövetség az esemény keretein belül emellett segítő tanfolyamot is indít mindazoknak, akik szívesen dolgoznának egy terápiás teamben a lovasterapeuta mellett.

A Szövetség október 23-án ünnepli az megalakulásának 17. évfordulóját, ennek apropóján hazai és nemzetközi lovasterápiás szakemberek tartanak előadásokat a lovasterápia minden területéről. A konferencia programja minden érdeklődő számára nyílt, időpontja október 23-a csütörtök 10 óra, helyszíne a sarlóspusztai Club Hotel Tatárszentgyörgy, Sarlóspuszta külterület, 2375. További információk, valamint a konferencia részletes programja Sarlóspusztai képzés 2014 címszó alatt idekattintva olvashatók ? tudtuk meg Pethő Zsófitól.

Tervezett előadások az október 23-i MLTSZ konferencián

Parasport témakörben
Andics Bernadett: Lóbarát lovazás, lóbarát lovaglás ? Horsemanship eszközök, módszerek, lehetőségek fogyatékkal élők szabadidősportjában.

Táborok témakörben
Király Darinka: RajzoLÓ (lovasterápiás táborok rajzainak elemzése, bemutatása)
Kissné Hatvani Erika: Aranyossy Cirkusz Tanoda, lovasterápiás nyári projekttábor bemutatása
Muszkalay Hedvig: Rátalá-LÓ-integrációs lovastábor
Bozori Gabriella: Élményterápiás táborok 2014 nyarán ? a lovasterápia a szülők szemével
Dr. Wagner Kinga: Team-munka a lovasterápiában ? nyári tábor családi traumát átélt gyermekek számára

Gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna témakörben
Bozori Gabriella: A szenzoros integráció lehetőségei gyógypedagógiai lovaglás és lovastona területén
Hetényi Eszter: Tér és idő ? A lovasterápia térben és időben?
Ivancsik Réka: A sérült, fogyatékos gyermekeket nevelő családok megsegítése egy család példáján keresztül

Hippoterápia témakörben
Peter Holzmüller-Takács Orsolya: ICF ? International Classification of Functioning, Disability and Health
(Takács Orsolya: Az ICF alapjai ? Peter Holzmüller: Az ICF gyakorlati alkalmazása a hippoterápia területén)
Rétháti Györgyi: Hippotherapie-K ? kitekintés Svájcba

Pszichológiai lovasterápia témakörben
Dr. Dull Andrea: Kötődéseink: tárgyak, helyek, állatok
Kardos Edina: Eset bemutatás

Egyéb előadások
Peter Holzmüller: In memoriam Prof Carl Klüwer
Auth Zsófia: Ötletek, lehetőségek és továbbgondolni valók Octawia Brown látogatása kapcsán
Györgypál Zoltánné: 15 éves az Unicornis Lovasterápia és Lovasközpont

Szóljon hozzá!