ZETApress

hírportál

A Magyar Lovasterápia Szövetség tanfolyamot szervez

A Magyar Lovasterápia Szövetség mától 29-én vasárnapig rendezi meg Sarlóspusztán a segítők, pszichológusok, gyógypedagógus, lovasok és akkreditált lovasterapeuták képzését és továbbképzését, tudtuk meg Sajtóirodájuktól.

A Magyar Lovasterápia Szövetség 1997-ben alakult meg azzal a szándékkal, hogy az országszerte elszigetelten dolgozó lovasterapeuták munkáját egységes európai színvonalra emelje. Az utóbbi években neves külföldi szakemberek, oktatók bevonásával alakította ki a gyógytornászok és gyógypedagógusok kétéves továbbképzési rendszerét, és évente több alkalommal szervez tanfolyamot a hazai szakemberek számára is.

A Szövetség a külföldi oktatók, szakemberek segítségével kialakította azt az oktatási rendszert, amely az európai színvonalhoz igazodik, és ennek megfelelő hazai oktatógárdát képezett ki.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Magyar Lovasterápia Szövetség kezdettől törekedett arra, hogy létrehozzon egy saját, mintaértékű lovasterápiás centrumot, amely a rendszeres lovasterápiás munka mellett helyt ad a lovasterápiával foglalkozó szakemberek akkreditált képzésének, továbbképzésének, versenyeknek, illetve terápiás lovak kiképzésének is. A központ és a lovasterápiás foglalkozások 2003 óta működnek Fóton.

A lovasterápia Magyarországon egyre szélesebb körben ismertté váló fogalom, de kevesen tudják, hogy milyen szakmai feltételei és jelentősége van ennek a terápiás formának. A lovasterápia olyan komplex terápiás módszer, amely értékes eszköz a gyógyításban, a megelőzésben, a rehabilitációban és a fejlesztésben is.

Az alábbi tevékenységi köröket különböztetjük meg:

  1. hippoterápia (gyógytornászok által végzett mozgásterápia lovon)
  2. gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna (gyógypedagógus által végzett fejlesztő foglalkozás lovon)
  3. lovas pszichoterápia (pszichoterapeuta által végzett lovasterápia gyógyító célzattal – jelenleg Magyarországon még csak kialakulóban van)
  4. parasport.

Az orvosi indikáció feltétel minden lovasterápia esetében. A Magyar Lovasterápia Szövetség célja a lovasterápiával foglalkozó intézmények és magánszemélyek országos szintű összefogása, képzése és érdekeinek védelme és nemzetközi standardok meghonosítása. Ilyenek konkrétan:

  • nemzetközi kapcsolatok kialakítása
  • a szakterületen dolgozók munkafeltételeinek javítása, a szakma elismertetése
  • tanfolyamok és konferenciák szervezése
  • tananyagok, kiadványok szerkesztése és kiadása
  • a szövetség munkáján keresztül a lovassport minden ágának népszerűsítése
  • a fogyatékos lovasok versenyrendszerének megszervezése és a paralimpiai versenyzés feltételeinek megteremtése.

A fentiek alapján a Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával szeptember 15-től 17-ig szervezte meg Díjlovasversenyét (FEI CDI***, CDN) és a Fogyatékosok Lovasversenyét Fóton.

A Lovasterápia Szövetség legközelebbi tervei között szerepel egy szabvány méretű fedett lovarda és két kisebb tornaterem kialakítása és felszerelése, valamint egy olyan számítógépes fejlesztő terem működtetése, ahol a különböző fogyatékosságoknak megfelelően speciálisan felszerelt gépeket tudnak használni a lovasterápiás központba látogatók.

Szóljon hozzá!