ZETApress

hírportál

Boros rallye augusztusban

Bár még távolinak tűnhet augusztus utolsó hétvégéje, már javában folynak a XIX. Magyar Borok Útja Rallye (MBÚR) előkészületei. Augusztus 29-31-e között körülbelül 75 autó indul kalandos útjára Zsámbékról, hogy felfedezze hazánk szebbnél szebb tájait, pincészeteit, pálinkafőzdéit ? tudtuk meg a mai sajtóebéden, ahol Lantai József fényképezett.

Az egyes állomásokon nemcsak kóstolásra és vásárlásra van lehetőség, hanem megismerkedhetünk a helyi szokásokkal, körbejárhatjuk a birtokokat, pincerendszereket, beszélgethetünk hazánk kiemelkedő borászaival és pálinkásaival. Az autós túra mezőnye 2,5 napja alatt tíznél több pincészetet látogatunk meg. A részvevőkre idén is sok újdonság vár! A korábbi versenyekkel szemben ez alkalommal egy nap alatt csak egy kiválasztott borvidéket járunk körbe, így első nap a Szekszárdi, míg második nap a Villányi Borvidék borászai kapnak lehetőséget a bemutatkozásra ? hangzott el délben a Búsuló Juhász Étteremben.

Az újítással kevesebb időt kell ez autóban tölteni és több idő marad az ismerkedésre, pincészetlátogatásra és a játékok teljesítésére. Majosházi Péter, a Rallye új versenyigazgatója a Crono Moto Kft. legmodernebb technikájával felszerelkezve új feladatokat épít be az útvonalba, így a már rutinosnak számító versenyzők is izgalmas verseny elé nézhetnek! A péntek délelőtti rajt a zsámbéki DrivingCamp Hungary Közlekedésbiztonsági és Vezetéstechnikai Központ tanpályáján lesz, ahonnan a harci Brill Pálinkafőzőbe megyünk, hogy a tolnai ízekre hangolódjunk. Őket 2011-ben a XVI. MBÚR 3. versenynapján ismerhettem meg.

Harcról Szekszárdra, Tolna megye székhelyére megyünk, ahol öt órán belül hét pincészetet kell végiglátogatnunk tetszőleges sorrendben és időbeosztással. Mindenütt egy-egy üveg bort kapnak a csapattagok ? a tavalyihoz hasonlóan két vagy három fő ? majd a harkányi Hotel Termálba, a péntek-szombati éjszakai szállásra autózunk. A szombat reggeli szondafújás után innen megyünk Pécsre, ahol a megyei jogú város főterén Páva Zsolt polgármester fogadja a mezőnyt. A második napon aztán a Villányi-borvidék következik, ahol 6-8 pincét kell meglátogatnunk öt óra alatt.

A tájékozódásban egy itiner áll a versenyzők rendelkezésére, mely nem csak az állomásokhoz mutatja meg a helyes utat, hanem időellenőrző check point-okon is átvezet. Az útvonalról való letérést, az ellenőrző pontok kihagyását vagy a túl gyors haladást a versenybírók pontlevonással sújtják. A pontvesztést ügyességi játékokkal lehet ellensúlyozni; ez évben is értékes pontokért bizonyíthatjuk vezetéstechnikai tudásunkat, a pincészeteknél célba dobással, íjászattal, hordógurítással, pálinka felismeréssel vagy épp a tesztlap helyes kitöltésével növelhetjük esélyünket, hogy az ünnepélyes díjátadó gálán a 2009-ben megújult villányi Bock Panzióban a dobogó felső fokára állhassunk. Oda-vissza mindenkit buszokkal visznek harkányi szállásunkról, hogy ne kelljen tartózkodnunk a kulturált borfogyasztástól.

A szombati ünnepélyes díjkiosztó után már az önfeledt szórakozásé lesz a főszerep és vasárnap már versenyen kívül látogatjuk meg a csodálatos Balatonboglári Borvidéket és a zamárdi Szent Kristóf Pincészetben egy kellemes ebéddel zárjuk a túrát. (Náluk 2011-ben a XVI. MBÚR 2. versenynapján íjászkodtam).A verseny exkluzivitását bizonyítja, hogy az esemény két fővédnöke Dr. Pintér Sándor belügyminiszter és Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter lesz. A társelnök idén is Schmidt Győző bonyhádi borgazda, a biztonsági főnök pedig Dr. Komáromi Endre nyugdíjas rendőrezredes lesz.

Két újonc versenyzőt Révai András kollégával együtt faggattunk. A NÉBIH színeiben máris három autóban kilencen indulnak. Mészáros Kálmán, a Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgatója azért tartja jónak ezt a versenyt, mert felhívja a figyelmet a hazai tájak szépségére és borászaink tevékenységére. Sokan vesznek részt benne, személyes, jó kapcsolatok alakulhatnak ki, hiszen a magyar borokat akkor lehet igazán megismerni, ha az ember ismeri a borászokat is. Minden pince egy önálló helytörténeti műhely, ráadásul mindegyikben a helyi gasztronómia is érvényesül. Mivel NÉBIH szakemberekről van szó, indokolt esetben fennállhat a veszélye, hogy esetleg versenyzőből hirtelen hivatalos személlyé válnak, de az elsődleges szempont még akkor is a párbeszéd marad a termelő és a hatóság között.

Ugyancsak először indul a versenyen másodmagával Knezsik István, az Autós Nagykoalíció (ANK) elnöke, reméli, hogy többen is követik az egyesületükből. Önző ember vagyok ? mondta ?, szeretek élni és bizonyára más is így van vele. Aki reggel elindul, szeretne este hazaérni, márpedig az autózást nemcsak az út, a gumik állapota, a vezető tudása befolyásolja, olykor szerencse is kell! Az emberi testet 6 km/óra sebességre ?tervezték?, fölötte már veszélyben van. A járművet pedig nemcsak eladni kell. A gyártás, a kereskedelem, a széleskörű szolgáltatás és a jogszabályok alkotása, azok helyes alkalmazása közös érdek. Nagyon jó, ha mindezen területeken tevékenykedők megtalálják egymással a hangot, esetleg még össze is barátkoznak és erre egy ilyen verseny kitűnő alkalmat kínál!

A Regő Kft. által szervezett autós túra jótékony célokat is szolgál. Az ünnepélyes díjátadó gálán ? melyen idén először a Vén Csibészek Kupáját is elnyerheti az a legjobb páros, aki az első nyolc MBÚR-ból legalább haton elindult ? tombolasorsolást és borárverést tartanak, amelynek bevételét jótékony célra ajánlják fel. Kalandra fel, még van pár szabad hely a rajtrácson! A Rallye-ról és a jelentkezés módjáról bővebb információt idekattintva találhatunk, vagy a +36-1-326-0536 telefonszámon érdeklődhetünk. A sorsolás augusztus 21-én délben lesz, s a Rallye 13 jelentkezőből kiválasztott háziasszonyát is ott ismerhetjük meg.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Borúton a legjobb motoroslány | ZETApress
  2. Bortúra Tolnában és Baranyában | ZETApress

Szóljon hozzá!