ZETApress

hírportál

Göröcs Titi 75 éves!

Göröcs a svájciak elllenCsendben, a legszűkebb baráti körben: Fejér Miklóssal, az egykor országhatáron túl is jól ismert Régi Sipos vendéglő tulajdonosával és két másik barátjával ünnepelte 75. születésnapját az 1939. május 8-án a Fejér megyei Gánton született Göröcs János. ? A Fradi bundái ellen nem volt mit tennünk! ? mondta el Jocha Károlynak, a Jochapress.hu főszerkesztőjének.

A kivételes játékintelligenciájáról, zseniális trükkjeiről, váratlan megoldásairól egyaránt híres Göröcs Titi 62 válogatottságig jutott. Tagja volt olimpiai bronzérmes (1960) és világbajnoki ötödik helyezett (1962) magyar válogatottnak is. Ma is jó egészségnek örvend, pedig már huszonhatodik éve tétlenségre kárhoztatott nyugdíjas, akit a régi jó kapcsolat ellenére sem volt könnyű szóra bírni.

Heten laktunk egy szobában az angyalföldi Tomori közben, a híres Tripoliszban ? idézte fel a régmúlt időket az egykori újpesti extraklasszis. ? Tízévesen már ?feketén? játszottam a Jutagyár ifi csapatában, tizennyolc éves voltam, amikor bekerültem a Vasas Izzó együttesébe. Röviddel később Konkoly Béla, az Újpesti Dózsa intézője az utcán íratta alá velem az átigazolási kérelmet. Egy nappal előzte meg a Vasas képviselőjét…

? Ettől kezdve villámkarrier volt az Öné. Mire emlékszik legszívesebben?

GJ: 1958 tavaszán játszhattam először az Újpesti Dózsa színeiben, a Népstadionban, ahol mindjárt vezető gólt szereztem. A végén viszont a Salgótarján örülhetett, mert 3:1-re ők nyertek. Sok szép emlékem van, például amikor a Népstadionban 3:2-re vertük a Honvédot, ahol két gólt rúgtam. Vagy az Ajax kiverését említeném a VVK-ból, amikor a Népstadionban a 3:1-es győzelemhez szintén két góllal járultam hozzá.

? És a 62 válogatottságból mit emelne ki? ? A 75. születésnapját ünneplő Göröcs János válasza és a beszélgetés folytatása idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!