ZETApress

hírportál

Kinga a Vivicittán

Albert KingaKét múlva, április 13-án kerül sor a tavasz legnagyobb szabadidős sporteseményére, a hagyományos Telekom Vivicittá Városvédő futásra, melyet 29. alakalommal rendez meg a Budapest Sportiroda (BSI) a fővárosban. Az idei programhoz több jótékonysági esemény is csatlakozik – tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Margitszigeti Atlétikai Centrumban.

A Telekom Vivicittá április 13-án megrendezendő futamai a korábban megszokott margitszigeti helyszínről rajtolnak. A tízezres tömegeket megmozgató rendezvény rendkívüli népszerűségét annak is köszönheti, hogy több futamot indítanak, így a család minden tagja megtalálhatja a kondíciójának és felkészültségének megfelelő távot: Vivicittá (10 km), Midicittá (7 km), Minicittá és gyaloglás (3,2 km), Családi Futás (800 m), valamint a komolyabb felkészültséget igénylő félmaraton (21 km).

A verseny egyre növekvő népszerűségére jellemző, hogy bár még 30 nap van a Telekom Vivicittá napjáig, a félmaratoni távon már most borítékolható a létszámcsúcs: a 21 kilométeres futásra előnevezők száma egy hónappal a rajt előtt meghaladta az előző évi összes nevezést. Ez a táv egyébként külföldiek körében is nagyon népszerű: a rajtlistán már most több mint 500 határon túli nevező található, akik 41 különböző országból jelezték részvételüket. Érdekesség, hogy jelenleg a legidősebb nevező egy 81 éves úr, a legidősebb előnevezett hölgy pedig 79 éves.

Szokás szerint a Telekom Vivicittá alkalmával adományok gyűjtésére is sor kerül: idén az UNICEF Magyarországot és a Gézengúz Alapítványt lehet támogatni a futással. A szervezetek egy-egy támogatásra érdemes jó ügyet kínálnak minden futónak, aki rajthoz áll a tavasz legnagyobb szabadidősport eseményén. Részletek idekattintva olvashatók.

Különlegesség, hogy a Telekom Vivicittán a rákbetegségből felgyógyult 35 éves Albert Kinga is elindul, aki életmódváltásával tette próbára akaraterejét, és új életet kezdett a sport segítségével! Kinga 2013 decemberében jelentkezett a Life.hu Kezdj új életet! elnevezésű felhívására, és egyike lett azoknak, akiket szakértők bevonásával segítenek álmuk megvalósításában: Kinga esetében a Telekom Vivicittá futóverseny egyik távjának teljesítésében. Az ő felkészülése erőt és biztatást adhat mindazoknak, akik szintén szeretnének változtatni az életmódjukon, többet sportolni, egészségesebben élni. Az eseményhez idén is csatlakozik a Fenntarthatósági Média Klub több szerkesztőségi munkatársa, hogy részvételükkel, különböző versenytávok teljesítésével népszerűsítsék a futósportot, valamint kitartásra buzdítsák Kingát és sorstársait.

A Vivicittá futóverseny 1984-ben olasz kezdeményezésre indult: a gyönyörű, de zsúfolt történelmi városok lakóit szerették volna ráébreszteni lakóhelyük értékeire. Innen a verseny neve: Vivicittá ? Éljen a város! Szeresd a várost! A mozgalomhoz hamarosan olyan metropoliszok is csatlakoztak, mint New York, Lisszabon, Brüsszel, Barcelona vagy Budapest. Hazánkban 1986-től rendezik meg a tavaszi futószezon nyitányaként a szabadidős futóversenyt, amelynek útvonala a főváros legszebb részein halad át.

A Telekom az igényes családi programok és az egészségtudatos életmód elkötelezett támogatója. A Telekom immár tizenhetedik alkalommal áll névadó szponzorként a nemzetközi méreteket öltő tömegsport rendezvény magyarországi eseményei mellé. A szűrési kampány is elkezdődött, április 25-én, pénteken lesz a Szűrés Éjszakája, rövidesen postázzák az új típusú mellrákszűrésre invitáló behívót és útjára indult a szűrési staféta is.

Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár is részt vett azon a futóedzésen, amelyen Albert Kinga, a mellrákból kigyógyult anyuka készült a Telekom Vivicittára. Kinga év végi fogadalma az volt, hogy új életet kezd és célul tűzte ki, hogy mindössze néhány hónappal a műtétek és kezelések után le fogja futni a futóverseny egyik távját. Az államtitkár itt adta át Kingának a stafétát, amely egyben az új típusú mammográfiai szűrésre invitáló behívó.

Kinga Kropkó Péter és Gajdos Tamás segítségével készül a Vivivcittára. Edzői úgy gondolták, hogy az eddig elvégzett munka alapján Kinga képes lesz a Vivicitta 10 kilométeres távját is teljesíteni, ám sajnos nem volt a legszerencsésebb ennek a bejelentése. Minderről nem konzultáltak Kingával, akit az elmúlt napokban sokan próbáltak meggyőzni arról, hogy a történtek ellenére ne adja fel. A délelőtti edzésig ez végre sikerült, s Kinga boldogan körözött az államtitkárral.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Sztárok a Vivicittán | ZETApress

Szóljon hozzá!