ZETApress

hírportál

Polgár-siker Grúziában

Polgár JuditPolgár Judit programjával oktatnák a sakkot a grúz iskolákban. Újabb sportdiplomáciai sikert könyvelhetett el a női világranglistát 25 éve vezető Polgár Judit ? tudatta Szurmai-Palotai Piroska, a Magyar Sakkszövetség kommunikációs vezetője.

A magyar nagymesternő előbb személyesen Irakli Garibashvili grúz miniszterelnöknek mutatta be az általa kifejlesztett és Magyarországon már a Nemzeti Alaptantervbe (NAT) is bekerült Képességfejlesztő sakk-programot, valamint a sakk népszerűsítésével kapcsolatos elképzeléseit, majd ezt követően a grúz kormány oktatási miniszterével és a sportért felelős miniszterrel folytatott egyeztetést a Sakkpalota-programnak a grúz közoktatási rendszerbe történő bevezetéséről.

Az megbeszéléseket követő ünnepi fogadáson Kirszan Iljumzsinov, a Nemzetközi Sakkszövetség elnöke is tiszteletét tette, és részt vett abban a közös sakkjátszmában is, amelyet Polgár Judit Bidzina Ivanishvili korábbi grúz miniszterelnök és más magas rangú kormányzati tisztviselők ellen játszott. A sakk népszerűsítését és a közoktatásba történő bevezetését küldetésének tekintő nagymesternőről grúziai látogatása alkalmából sakk-klubot neveztek el Signagi városában.

Nagyon pozitív légkörű találkozókon vettem részt Grúziában. Elképesztő látni, milyen népszerűség és tisztelet övezi a sakkozás arra felé! A grúz miniszterelnök is rendkívül érdeklődő volt a sakkprogram iránt. Az egyeztetés végén egy különleges, saját válogatású sakk-készlettel is megajándékoztam ? mondta a grúziai útról hazatért Polgár Judit.

Szóljon hozzá!