ZETApress

hírportál

RG-hétvége Debrecenben

Vass DóraHúsz ország versenyzői állnak rajthoz a Főnix Csarnokban: Debrecenben minden készen áll a jövő hét péntektől vasárnapig tartó ritmikus gimnasztika világkupára ? jelentette be az eheti sajtótájékoztatón Kósa Lajos, a cívis város polgármestere.

A városvezető elmondta, hogy 10-11-én, hétfő-kedden elvégzik az utolsó simításokat a versenynek otthont adó Főnix Csarnokban, az indulók jelentős része szerdán érkezik meg, csütörtökön pedig már pódiumedzésre kerül sor. ? Mi Debrecenben azt gondoltuk, hogy a város marketingjét a sporton keresztül valósítjuk meg, ennek köszönhetően eddig már 25 világeseménynek voltunk a házigazdái ? mondta Kósa Lajos, aki kiemelte, minél több olimpiai sportág eseményének adhat otthont a hajdúsági város, az annál jobb a helyi utánpótlás-nevelés szempontjából.

Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke sportdiplomáciai sikernek nevezte, hogy Debrecenben lesz RG-világkupa. Mint mondta, ez egy igazán nagy nemzetközi verseny, amelyet nemcsak az m1, hanem több európai ország televíziós csatornái mellett ázsiai és dél-amerikai tévétársaságok is közvetítenek.

Sinkó Andrea, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség elnökségi tagja arról számolt be, hogy a jelenlegi állás szerint húsz országból érkeznek sportolók a vk-ra, amellyel egy időben és egy helyszínen kerül sor az MTK Kupa elnevezésű nemzetközi junior viadalra. ? A felnőtteket és a juniorokat együtt számolva 140 versenyző részvételére számítunk. A kéziszer-csapatok versenyében hat ország válogatottja szerepel majd ? árulta el Sinkó, aki Vass Dóra, a jelenlegi legjobb hazai RG-s szereplésével kapcsolatban úgy nyilatkozott, elsődleges célja a tíz közé kerülés összetettben, illetve a négy szerenkénti fináléból minél többe bejutni.

Húsz ország 78 sportolója vesz részt a Debrecenben március 14-16-án sorra kerülő ritmikus gimnasztika világkupán, amelyen a sportág világsztárjait is láthatja a közönség ? derült ki már a két héttel korábbi, debreceni sajtótájékoztatóján. Kósa Lajos, a hajdúsági megyeszékhely polgármestere elmondta, a városban eddig is nagy sikere volt az RG-nek és a tornának, ezért reméli, hogy a márciusi viadal is nagy érdeklődésnek örvend majd. ? Szurkolunk a magyar versenyzőknek, bár ebben a sportágban hihetetlenül sűrű a mezőny, egyelőre az élvonalhoz való felzárkózás a magyarok célja ? jelentette ki Kósa Lajos.

Korom Norbert, a magyar sportági szövetség elnöke azt mondta, a debreceni esemény lesz a kilenc fordulós vk-sorozat idei első állomása, amelyen lehetőséget szeretnének biztosítani a magyar RG-seknek arra, hogy hazai közönség előtt mutassák be gyakorlataikat. A felnőtt egyéni versenyben 36 induló lesz, köztük az összetettben aktuális világbajnok orosz Jana Kudrjavceva, a vb-ezüstérmes ukrán Hanna Rizatdinova, valamint a vb-bronzérmes fehérorosz Melityina Sztanyiuta.

Magyar részről négy egyéni versenyző ? Vass Dóra, Böröcz Bianka, Kécza Daniella és Soós Viktória ? vesz részt a vk-n, amelyen az együttes kéziszer-csapat a Boldizsár Blanka, Horváth Csinszka, Kiss Barbara, Raub Nóra, Ludányi Laura, Wehovszky Vivien összeállításban szerepel majd. Vass Dóra elmondta, hogy tavalyi buzogánygyakorlata mellett három új koreográfiával készül az idei szezonra: Egyre jobban haladok, egyre felkészültebb vagyok, s bár vannak még hibák, de bízom benne, hogy ezt a debreceni világkupáig sikerül kiküszöbölnöm! ? reménykedett. Kézi-szer csapatban hét nemzet egyenként ötfős együttesei versenyeznek majd a vk-n.

Szóljon hozzá!