ZETApress

hírportál

Grosics 88! Újbudán

TortaszeletelőkGrosics Gyulát, az Aranycsapat kapusát 88. születésnapja alkalmából köszöntötték délelőtt a róla elnevezett újbudai általános iskolában. Az újbudai iskola 2008 novembere óta viseli a nevét.

A 88. születésnapját holnap ünneplő legendás labdarúgó a diákok ovációja közepette vonult be az iskola tornatermébe, majd beszédében azt kívánta a fiataloknak, hogy a haza, a magyar sport, s önmaguk dicsőségére éljék az életüket. Egyben kérte, hogy szakmailag és erkölcsileg is tegyenek meg mindent, hogy a nemzet még sokáig fennmaradjon.

Sajnálom, hogy a csapat többi tagja, kivéve Buzánszky Jenőt, már nem élnek, így nem ülhetnek itt közöttünk olyan emberek, akik megbecsülést és tiszteletet vívtak ki ennek a sokat szenvedett nemzetnek. Tudnék többet is mondani, de félek, hogy elsírom magam ? zárta szavait elérzékenyülve Grosics Gyula.

Simicskó István, az EMMI sportért és ifjúságért felelős államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy ugyan a születésnap egy családi ünnep, de vannak olyan kiváló emberek, a nemzet kincsei, akiknek a születésnapja az egész ország számára ünnep. A diákokat arra kérte, legyenek büszkék és soha ne felejtsék el, hogy iskolájuk kiről kapta a nevét, mert ez a név kötelezi is őket.

Az ünnepségen részt vett Dr. Hoffmann Tamás, Budapest XI. és Szabolcs Attila, Budapest XXII. kerület polgármestere. A 2/B osztályosok Grosics életútját elevenítették fel, az elsősök pedig tornával köszöntötték. Végül Kiss Mihály, a Grosics Gyula Sport Általános Iskola igazgatója tortával kedveskedett a legendás kapusnak, melyet az ünnepelt államtitkári segédlettel vágott fel és fogyasztott el.

Grosics Gyula 1926. február 4-én Dorogon született, pályafutása során a Dorog, a MATEOSZ, a Bp. Honvéd és a Tatabánya színeiben összesen 390 bajnoki mérkőzésen szerepelt. A magyar válogatottban 86-szor játszott, három világbajnokságon (’54, ’58, ’62) lépett pályára. A 1954-es világbajnoki ezüstérme előtt Helsinkiben ’52-ben olimpiai bajnoki címet is szerzett a nemzeti együttessel, míg a Honvéddal háromszor volt magyar bajnok. A XX. század legjobb magyar kapusának választott futballista 1994 óta a Hallhatatlanok Klubjának a tagja, s 2011 márciusában Buzánszky Jenővel együtt lett a Nemzet Sportolója.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Megnyílt a Tüskecsarnok | ZETApress

Szóljon hozzá!