ZETApress

hírportál

Madárfészek Újpesten

Madár és tanítványaiErdei Madár Zsolt szakmai vezetésével délelőtt a Pozsonyi út 4/C-ben megnyílt a Madárfészek Ökölvívó Akadémia (MÖA), egyikeként annak a négy nagy központnak, mely a kiemelt sportágfejlesztési támogatás részeként jön létre a sportágban. Az ifjú ?akadémikusok? mindjárt be is mutatták tudásukat a kötelek között.

Az újpesti Halassy Olivér Sportközpont Sportcsarnokában rendezett ünnepi megnyitón Simicskó István, az EMMI sportért és ifjúságért felelős államtitkára fontos és örömteli eseménynek nevezte az akadémia létrejöttét. Hozzátette, hogy a MÖSZ korábbi, átlagban évi 70 millió forintos költségvetésével szemben a kiemelt támogatás révén csak az idei első fél évben 524 millió forinthoz jut a magyar boksz, a 2020-ig terjedő időszakban pedig összességében 5,7 milliárd forintot kap.

Szabó Bence, a MOB főtitkára humorosan próbálta megvilágítani a sakk és a box kapcsolatát: Mindkettőben a sötét parasztot kell leütni! ? próbált elsütni egy boxolóktól hallott poént, de Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke nem volt rá vevő. A MÖSZ elnöke arról beszélt, hogy a sportág nagy esélyt kapott az államtól, és ezzel élni is kíván. Mint mondta, a támogatás lehetőséget ad többek között a tömegbázis növelésére, s a cél és az elvárás természetesen az, hogy az eredményekben is megmutatkozzon a körülmények javulása.

Az amatőrök és a profik között is világbajnoki címig jutott Erdei Zsolt akadémiáján 19 fiatal fiú kezdte meg a héten a munkát. Ők mostantól Madár újpesti fészkében edzenek, s Budapesten tanulnak, ám a versenyeken eredeti klubjaiknak szerzik majd a pontokat, helyezéseket. A 14-20 éves versenyzők között magyar bajnokok és érmesek, sőt, világversenyen dobogós bokszolók is vannak. A 19-ből 16-an a Mogyoródi úti kollégiumban laknak, többségük az újpesti Bródy Imre Gimnáziumban tanul.

Egyelőre csak fiúk vannak, de később lányok is boxolnak majd a Madárfészekben. A fiatalok számára külön motivációt jelenthet, hogy Erdei Zsolt nemcsak felügyeli a szakmai munkát, de együtt is edzhetnek vele és druszájával, Bedák Zsolttal. A két profi öklöző ugyanis a Halassy Sportcsarnokban készül a március 8-i, kecskeméti gálára, melyen Erdei a Boksz Világszervezet Európa-bajnoki övéért lép majd ringbe.

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere a Madárfészek megalakulásával kapcsolatban kiemelte, hogy miután Erdei Zsolt megkereste őt, néhány mondat után megállapodtak abban, hogy Újpest adjon otthont az akadémiának, mert a IV. kerület számára fontos a sport, rengeteget áldozott rá az elmúlt években, s ez így lesz a jövőben is. A csarnokot ingyen biztosították az Akadémia számára, és már azon dolgoznak, hogy olyan sportágak számára, amelyek versenyzői eddig ebben a létesítményben készültek, másik edzőtermet biztosítsanak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ütésváltás az Ormaiban | ZETApress

Szóljon hozzá!