ZETApress

hírportál

Padlót fogott a boxoló

Török Gyula olimpiai érmévelElment Béka, aki nem feküdt le a szovjet elvtársaknak! ? írta Jocha Károly, a JochaPress.hu főszerkesztője. Fájdalmas hírt közölt az MTI: a család tájékoztatása szerint Török Gyula, a római 1960-as XVII. Nyári Olimpia légsúlyú ökölvívó bajnoka életének 76. évében elhunyt. A kivételes képességekkel megáldott egykori sportemberre a másfél éve készült utolsó, nagyobb lélegzetű beszélgetéssel emlékezzünk.

Bár már nem tartozik a mai legények közé, de azért még mindig sokan tudják, kit is takar a ?Béka? becenév? A 2012. január 24-én már a 74. születésnapját is betöltött, egykori ökölvívó olimpiai bajnok túl színes egyéniség volt ahhoz, hogy csak úgy eltűnjön a képből. Elvégre Török Gyulával mindig történt valami. Még 1997. május 15-én agyérgörcsöt kapott. Legfeljebb egy százalék esélyt adtak a megmaradására.

Nos, Török túlélte a nem előzmények nélkül rátört betegséget. Szívós szervezetének, az egészségügyiek áldozatos munkájának, és felesége, Marika gondoskodásának köszönhetően mégis talpra állt. Nehéz vele beszélgetni. ? Egyszerűen leestem az ágyról, s a Szent István Kórházba kerültem, ahol két és fél hétig küzdöttek értem. Máig is hálás vagyok Dr. Saál Mária főorvos-asszonynak és Fábry Ferencné konduktornak!

Béka 66 kilóval jött ki, ma már a nyolcvanon is túlleng a mérleg nyelve. ? Mindent újra kellett kezdeni. Centinként tudtunk hónapokig menni, sokáig beszélni sem tudtam. Az elmúlt évek során eljutottam odáig, hogy egy bottal is elég jól tudok menni ? mondta. A továbbiak idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!