ZETApress

hírportál

Csilla Rióba készül

Rózsa CsillaA Magyar Golf Szövetség (MGSZ) 15 millió forintos támogatásban részesül a sportállamtitkárság felzárkóztatási alapjából ? jelentette be Simicskó István az EMMI sportért és ifjúságért felelős államtitkára délután Óbudán, az Academy Golf Budapest Perényi úti pályáján tartott sajtótájékoztatón.

A politikus elmesélte, hogy az első golffal kapcsolatos írásos emlékek 1457-ből ? a nándorfehérvári diadalt követő évből ? származnak, amikor II. Jakab király és a skót parlament betiltotta a futballt és a golfot, hogy a skótokat az íjászat gyakorlására késztessék. A tilalmat 1471-ben III. Jakab és 1491-ben IV. Jakab is jóváhagyta. A Skócia és Anglia közötti 1502-es békeegyezmény szükségtelenné tette a lakosság további félkatonai képzését. Nem sokkal ezután maga IV. Jakab is kipróbálta a játékot, az Udvari Tanács pedig egy rendeletben határozta meg a golfütőkre vonatkozó szabályokat.

A II. és III. nyári olimpián, a 1900-as párizsin és az 1904-es St. Louis-in még szerepelt a golf, majd évszázados szünet következett. Mivel 112 év után a golf 2016-ban újra szerepel a nyári olimpia műsorán, ezért a 15 millióval egyrészt az ötkarikás felkészülést, másfelől a sportág utánpótlásbázisának szélesítését igyekeznek segíteni. Az aláírt megállapodás értelmében az összegből egymillió forint jut olimpiai célokra, a többi 14 milliót pedig az utánpótlás-válogatottak versenyeztetésére használhatják fel a jövő év közepéig.

Sugár András, az MGSZ elnöke hangsúlyozta: amióta eldőlt, hogy a golf ott lesz a riói játékok műsorán, azóta a sportállamtitkárság, a MOB és a sportszerető közönség is másként tekint a sportágra. A bejelentett támogatás azért is mérföldkő a magyar golf életében, mert ennek segítségével meg tudják alapozni a szövetség 2020-ig terjedő időszakra kidolgozott sportágfejlesztési stratégiájának megvalósítását. ? Fiataljaink így több nemzetközi versenyen tudnak rész venni, mint eddig, ezáltal nagyobb tapasztalatot tudnak szerezni. Ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy magyar golfozó is ott legyen majd Rióban ? fogalmazott Sugár.

Az elnök büszkén számolt be arról, hogy a 16 éves Rózsa Csilla idei eredményeinek köszönhetően bekerült korosztálya kontinens-válogatottjába, ami nemcsak Magyarországon, de a közép-európai régióban is ritkaságnak számít. A tehetséges magyar versenyző a 123. helyre lépett előre a felnőtt ranglistán, a juniorok között pedig vezeti az egyik nemzetközi rangsort. Bartha Csaba, a MOB sportigazgató-helyettese kiemelte: a golfszövetség olyan szakmai programot dolgozott ki, amely érdemes a támogatásra.

Bartha beszélt arról is, hogy amennyiben a lányok külön kvalifikálhatnák magukat, akkor Csilla jelenlegi előkelő világranglista helyezése alapján ott lehetne a 2014-es Nanjingi Ifjúsági Olimpián. Sajnos azonban a fiú és a lány versenyzők eredményeinek átlaga alapján döntenek a részvételről, ezért arra biztatta a fiúkat, hogy minél jobb szereplésükkel járuljanak hozzá a magyar golfozók nanjingi részvételéhez, s legyen végre egy Rózsa Sándor is a golfpályán!

Rózsa Csilla megköszönte a szövetség eddigi támogatását, majd ismertette jövőbeni terveit. Eszerint az idei évhez hasonlóan 2014 első felében is igyekszik majd amatőrként eljutni minél több profi nemzetközi versenyre, majd 2015-től már profi játékosként folytatná pályafutását. Addig is némi ízelítőt adott tudásából, s a sportállamtitkárt is bevonta a délutáni edzésbe. Egyelőre nem kell attól félnie, hogy kiszorul a csapatból!

Szóljon hozzá!