ZETApress

hírportál

Az évszázad mérkőzése

Az AranycsapatJövő hétfőn lesz 60 éve, hogy az Aranycsapat 6:3-ra legyőzte a hazai pályán addig vereten Angliát, ezzel örökre és kikerülhetetlenül beírva magát a futballtörténelembe. A kerek évfordulón a Kossuth Rádió és a Duna nemcsak a teljes mérkőzést tűzi műsorára, hanem háttérbeszélgetésekkel feleleveníti a kort, amikor az egész világ a Mágikus Magyarokról beszélt.

1953. november 25-én az évszázad mérkőzésén a magyar labdarúgó válogatott 4:2-es félidő után 6:3-ra legyőzte a 90 éve veretlen Angliát a londoni Wembley Stadionban. Jövő hét hétfőn 60. évfordulóját ünnepeljük a legendás Aranycsapat legemlékezetesebb győzelmének. Az akkori kezdő 11-ből ? Grosics Gyula (Gellér Sándor 78. perc), Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály, Bozsik József, Zakariás József, Budai II László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Czibor Zoltán ? már csak ketten élnek: Grosics Gyula kapus és Buzánszky Jenő jobbhátvéd.

A mérkőzést 105 ezer néző előtt a holland Leo Horn vezette. Az angol válogatott Merrick ? Ramsey, Johnston, Eckersley ? Wright, Dickinson ? Matthews, E. Taylor, Mortensen, Sewell, Robb összeállításban lépett pályára. Közülük már csak Sewell, a balösszekötő él. Góllövők: Hidegkuti 1. Sewell 15. Hidegkuti 22. Puskás 25. és 29. Mortensen 38. Bozsik 50. Hidegkuti 53. Ramsey 11-esből 57. perc.

A Kossuth Rádió hétfő délutáni műsorait a legendás mérkőzés köré szervezi: 14.05 órakor az Arcvonások rendhagyó módon nem egy életpályát, hanem a teljes Aranycsapat portréját rajzolja meg Grosics Gyula és Buzánszky Jenő segítségével. Ezt követően 15.10 órától a 6:3-as mérkőzés teljes egészében meghallgatható, a szünetben és közvetítés alatt pedig interjúkkal, riportokkal emlékezik a közrádió a legendás korra ? tudatta az MTVA Sajtóiroda.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=73LFveKlINQ[/youtube]

A Duna a Sportaréna extra című műsorban, hétfőn 21.35 órától vetíti le Szepesi György kommentálásával a találkozóról készült BBC-filmet. A stúdióban az akkori kommentátor Szepesi György mellett Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, az Aranycsapat tagjai, Kű Lajos olimpiai ezüstérmes labdarúgó, valamint Szöllősi György a Puskás Ferenc Akadémia kommunikációs igazgatója lesznek a megszólalók.

Szóljon hozzá!