ZETApress

hírportál

Maratoni csúcsdöntések

Hármas csúcs a 28. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon. Ahogy azt a Futás Napját szervező Budapest Sportiroda vezetői az előzetes nevezések alapján várták, valóban több rekord is megdőlt a 28. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon. Bebizonyosodott, hogy a Formula?1 után ez a legnagyobb részvétel mellett zajló hazai sportesemény.

Soha még ennyien nem neveztek magyarországi szabadidősport rendezvényre, idén 21 ezer 930 futót regisztráltak. (Tavaly 19 ezer-kétszáz fővel született a most megdöntött rekord.) Köztük 4900 maratonista választotta magának a mai budapesti programot, szintén csúcs! A harmadik rekord pedig a 68 országból érkezett közel háromezer külföldi futó. A 17 fokos időben rajtot Balog Zoltán, az EMMI minisztere lőtte el, óriási üdvrivalgás közepette, 16 tévéműsor kameráinak kereszttüzében. A versenyben végig vezetve megvédte tavalyi elsőségét Józsa Gábor, aki harmadszor gyűjtötte be az országos bajnoki elsőséget, s 21 fokban ért célba.

Nagyon boldog vagyok, ez a második győzelmem a SPAR Budapest Maratonon. Az útvonal nehezebb volt a tavalyinál, azonban a szurkolás mindenért kárpótolt. Hihetetlen mennyit számít, mikor név szerint buzdítanak ismeretlen emberek, különösen a Bátor Tábor tagjai voltak lelkesek. Egy hónapja a Nike Félmaratonon egy rendkívül erős mezőnyben szereztem meg a negyedik helyet, ráadásul a végéig az első bolyban futottam. Akkor nem sikerült a hajrá, most azonban végig magabiztosan és egyenletesen tudtam teljesíteni. 2:20 alatti időt szerettem volna futni, azonban már a hét elején elengedtem ezt a kihívást, mert túl meleg volt. Fontos megjegyezni azt is, hogy milyen sokan neveztek a versenyre. Csak összehasonlításképpen: olimpiai bajnokunk Paizs Krisztián magyar bajnokságon még soha nem versenyezhetett ennyire lelkes és nagyszámú közönség előtt ? mondta Józsa Gábor.

[youtube]http://youtu.be/jhVkeSHRz4g[/youtube]

A versenyen váltók is indulhattak. Az egyik minisztériumi csapat első futója Kovács Zoltán államtitkár volt, akit 11,5 kilométer után Szekeres Pál helyettes államtitkár váltott, s kerekes székben 12,3 kilométer tekert. Egy másik váltóban Szócska Miklós államtitkár futott lányával 12,3 kilométert, s őket Simicskó István államtitkár váltotta a következő 7,8 kilométerre. Reiter Ági fotóin is ők ülnek a VIP-sátorban. Voltak, akik jelmezben futottak, mint például a Vitéz Kürtős 4 fős váltója is.

A nőknél hosszú időn keresztül a tavalyi olimpián szerepelt Erdélyi Zsófia haladt az élet, de 5 km-rel a vége előtt beérte a mogyoródi Juhász Staicu Simona, aki ettől kezdve meg is őrizte a vezetést és 2004 és 2010 után újra magyar bajnok lett. Férfi eredmények: 1. Józsa Gábor ? MAC 02:22:58, 2. Nagy Tamás János ? Békéscsaba 02:26:44, 3. Szabó Gábor ? ELTE-ADSK 02:32:56. Női eredmények: 1. Juhász-Staicu Simona ? Mogyoródi KSK 02:42:26, 2. Erdélyi Zsófia ? UTE 02:47:41, 3. Merényi Tímea ? Bp. Honvéd SE 02:51:43.

Nehéz verseny volt a mai, de akartam a győzelmet. Külön motivációt jelentett, hogy az országos bajnokságra szülés után tértem vissza. Nem könnyű egyszerre két kislányt nevelni, háziasszonyként és futóként is kihozni magamból a maximumot, de éreztem magam az erőt már a verseny előtt is. Visszafogottabban kezdtem, egyenletesen és okos versenyzéssel sikerült leküzdenem a hátrányomat Erdélyi Zsófival szemben. Több alkalommal is rá tudtam tapadni egy-egy férfi futóra, 37-nél pedig utolértem Zsófit, onnantól kezdve nem volt kérdés, hogy a végéig bírom tartani a tempót. Alapesetben nem is érzi az ember mennyire fontos a közönség folyamatos buzdítása, 25-nél mikor egy pár száz méterig nem voltak szurkolók, akkor szó szerint megzuhantam. Kislányaim is eljöttek a Városligetbe, örülök, hogy ők is részesei lehettek ennek az aranyéremnek ? mondta Juhász Staicu Simona.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kürtőskalács maratonnal | ZETApress
  2. Futottak a színháziak | ZETApress

Szóljon hozzá!