ZETApress

hírportál

Testvérharc a MÜPÁ-ban

Kóbor János és Molnár GyörgyPolgár Zsuzsa vezette a világos bábokat húga, Judit sötétjei ellen tegnap délután a MÜPA földszinti alkalmi színpadán az Aquprofit-Polgár Sakkfesztiválon, a tíz napja a Chess Restaurant & Bárban bejelentett bajnokok és művészek sakkcsatájában. Nem csak a kapitányok, hanem a csapattagok között is álltak egymással szemben testvérek.

Zsuzsa csapatában Esterházy Marci, Kótai Misi, Fábián Laci és Tóth Frank játszott, s menet közben Kóbor János is csatlakozott hozzájuk. Judit oldalán Esterházy Péter, Kokó, Martinek Jani, Farkasházy Teddy és Nádasi Tamás vezette a bábokat. Ellenfelük az óra, de nem a sakkóra volt. Mivel a várt sajtótájékoztató már eleve csúszott, Világi Péter műsorvezető néhány lépés után döntetlent ajánlott. A világos csapat ezt nem fogadta el, helyette kegyetlen véget akart. Már attól féltem, hogy Kótai Misi ökölharcban dönti el Kokóval a küzdelmet ? mint tette tavaly Bárdosi Sanyival ? de a sötét oldal ?félelmében? feladta a harcot.

A sakkcsata után nótaszó, a Cikcakk sakkdal premierje következett. 16 fekete és 16 fehér pólós, sakkfigurának öltözött tanuló ? a XVI. kerületi Lemhényi Dezső Általános Iskola Gyermekkórusa ? énekelte az Omega-együttes zenéjével. A királyok ésa királynék fején még korona is volt. Utána Polgár Judit szövegíró és Molnár György zeneszerző beavatott minket a dal keletkezésének körülményeibe: Judit és György először a Parlamentben találkozott egy állami kitüntetés átvételekor, majd másodszor az uszodában, ahol Judit 7 és 9 éves gyermekei együtt úsznak Gyuri gyermekeivel. Judit itt kérte meg Gyurit sakkverse megzenésítésére, s az Omega-együttes szólógitárosa igent mondott. A dal is, meg az előadói is nagy sikert arattak a délutáni bemutatón.

Garri meglepetése

Szaloniki bajnokaiGarri Kaszparov bejelentette, hogy megpályázza a Nemzetközi Sakk Szövetség elnöki tisztét a FIDE őszi kongresszusán ? tudtuk meg a sportág korábbi világbajnokától a Cikcakk sakkdalt követő sajtótájékoztatón. A Budapesten először járó 50 éves Kaszparov elmondta, hogy a játék már nem hiányzik neki amióta 2005-ben visszavonult, de a sakk történéseit továbbra is követi. ? Ha valamit abbahagyunk, akkor csak előre kell nézni, és új kihívásokat, más izgalmakat kell keresni. A célom most az, hogy a sakkozást olyan szintre emeljem, hogy az elkövetkező generációknak is sokat jelentsen, ezért a közelgő választás alkalmával meg kívánom pályázni a FIDE elnöki posztját! ? fogalmazott a sakkfesztivál díszvendége.

Minden idők legfiatalabb férfi világbajnoka bevallotta: zavarja, hogy megdöntötték a 13 éven át fenntartott Élő-pontszám rekordját, de büszke arra, hogy ez épp egy tanítványának, a norvég Magnus Carlsennek sikerült, akit fantasztikus sakkozónak nevezett. Ezután megemlékeztek arról is, hogy a magyar női válogatott 25 évvel ezelőtt, a szovjet női hegemóniát megtörve megnyerte a sakkolimpiát Szalonikiben. (A szovjet férfiak viszont olimpiai bajnokok lettek! ? jegyezte meg Kaszparov.) A négy csapattag ? Polgár Zsuzsa, Zsófia, Judit és Mádl Ildikó ? valamint Tompa János akkori szövetségi kapitány emlékplakettet vett át Seszták Miklóstól, a Magyar Sakk Szövetség elnökétől és Papp Géza elnökségi tagtól, majd egy tortát is felvágtak az évforduló kapcsán. A késelésben Fábián László és Martinek János, az 1988-as Szöuli XXIV. Nyári Olimpia öttusa-bajnoka is segítette a sakkozókat.

Kaszparov ? akinek hétéves kislánya is sakkozik, de mellette más is érdekili ? elárulta, hogy a Polgár-nővérekkel éppen a szaloniki sakkolimpián találkozott először személyesen, s játékukat látva már akkor tudta, hogy új korszak köszönt be a női sakkban. Annyira szimpatizált velük, hogy bár ő akkor a szovjet csapatot erősítette, bevallása szerint mégis adott instrukciókat a magyar csapatnak. Az egész napos Sakkfesztivál sokféle programot kínált az érdeklődőknek, s a gyerekversenyek díjkiosztóján maga Kaszparov is részt vett. A program végén a díszvendég egy előadást is tartott, s idén sem maradhatott el a Polgár-nővérek száztáblás szimultánja, amelyen közéleti személyek, művészek, tudósok, üzletemberek, politikusok, sakkrajongók és gyerekek mérkőzhettek meg a sportág történetének leghíresebb testvértriójával.

Szóljon hozzá!