ZETApress

hírportál

Új mederben eveznek

Evezős pályaVáltozás az evezős Guinness-rekordkísérletben! 296 kilométer 24 óra alatt, 6 fős csapattal, kétpárevezős hajóban. Az elszántság megmaradt, (majdnem) minden egyéb feltétel megváltozott ? tudtuk meg Nagy Ákostól. A rekordkísérlet helyszíne: Budapest, Pünkösdfürdő, Szentendrei Duna-ág 1-6. folyamkilométere között, a ?bázis? a Ganz Villamossági Evezős Klub (Budapest III. Királyok útja 297/B.) lesz.

Időpontja: szeptember 28-a, szombat hajnali 2 órától szeptember 29-én, vasárnap hajnali 2 óráig. A csapat tagjai: Dr. Varga József, Simon Gergely, Tamás Bence, Halupa János, Preil Patrik, Vermes Péter. A helyszínt a Dunai Vízirendészet kérésére kellett megváltoztatni, a Soroksári-Dunán ugyanis este 21 és reggel 6 óra között tilos motorcsónakkal közlekedni, vagyis a kísérő motoros nem tudta volna támogatni az evezősöket. Az új helyszín a Szentendrei Duna-ág alsó szakasza, ahol egy 10 kilométeres kör lesz a pálya, így sokkal egyszerűbben követhető majd a rekordkísérlet. De nem ez az egyetlen változás.

Az eredetileg tervezett 3 fős kielboat-csapat helyett egy kétpárevezősben 6 versenyző, váltásban teljesíti majd a megváltozott, 295,2 km-es távot. A változtatásra azért volt szükség, mert, bár folyamatosan egyeztettünk a Guinness World Recordsszal, kiderült, hogy az általuk rögzített 10 éves világcsúcsot már megdöntötték, ráadásul egypárban, így a csapatnak is változtatnia kellett. A fair play szellemében a tájékoztatást a rekordkísérletet végrehajtó holland csapat egyik evezőse adta egy közösségi portálon, de a 2003-as rekord addig még nem dől meg, amíg a hollandok kísérletéről minden hiteles bizonyíték be nem érkezik a Guinnesshez.

Ezért most két rekordot kell a magyar evezősöknek megdönteniük: a régit és újat. A jelenlegi Guinness-rekord megdöntéséhez a fiúknak elég csak 1 méterrel többet evezniük az érvényes csúcsoknál, a fiúk célja természetesen legalább 296 kilométer leevezése, ami a csapat vezetője, Varga József szerint simán teljesíthető. A hitelesítést a Magyar Evezős Szövetség nemzetközi versenybírói végzik majd.

Szóljon hozzá!