ZETApress

hírportál

Osváth Richárd ezüstérmes

Osváth RichárdAz ötödik napig kellett várni az első magyar döntősre a Budapesten zajló MOL Vívó Világbajnokságon. Osváth Richárd a kerekesszékes tőrözők között az A-kategóriában ezüstérmet szerzett, miután 15:7-re kikapott a kínai Ruyi Yetől a SYMA Csarnokban. Mató Gyula a 17. Juhász Tamás a 19. helyen végzett. A női kardozóknál Hajmási Éva Andrea a 11. lett.

Azt már a versenynap előtt valószínűsíteni lehetett, hogy elsősorban a kerekesszékeseknél van esély jobb eredményeket elérni. Női kardban a világranglista 110. helyén álló Várhelyi Anna a nyolcadik lett, ezzel felnőtt pályafutása legjobb eredményét érte el. A nyolcaddöntőig önmagát felülmúlva nyerte asszóit, majd a negyeddöntőben sokáig a későbbi győztes ukrán Olga Kharlan dolgát is megnehezítette, végül azonban 15:11-re kikapott. Márton Anna a 20. Benkó Réka a 45. helyen végzett.

Boldog vagyok, nem valószínű, hogy ilyen lehetőség adódik még az életben, hogy ekkora csarnokban, hazai közönség előtt az aranyért vívhatok. Csodálatosak voltak a szurkolók is, kicsit sajnálom, hogy ez az ezüst nem csillog szebben. Ott ment el az asszó, amikor bemozdultam, és megintett a bíró, de nagyon örülök az eredménynek. Remélem, a lányoknak is lendületet ad a csapatversenyekre ez az eredmény! ? mondta Osváth Richárd.

Idővel biztos változik, de most még sajnálom, hogy lemaradtam az éremről. Az utóbbi két borzalmas szezonomat ez a világbajnoki szereplés megszépíti. Egész nap úgy vívtam, hogy nincs semmi veszítenivalóm, úszóhasonlattal élve a surranópályán versenyeztem. Ez az eredmény önbizalmat adhat a csapatversenyre! ? mondta Várhelyi Anna.

Férfi tőrben a legjobb 64 között búcsúzott mind a négy magyar induló, de a fegyvernem elmúlt éveinek eredményeihez képest már az is sikernek számított, hogy idáig eljutottak Széki Bencéék. A selejtező meglepetésemberét az olimpiai bajnok olasz Cassara Andrea ejtette ki 15:7-tel, Gátai Róbertet és Szabados Kristófot is olasz versenyző búcsúztatta. A legközelebb Szabados Gábor állt a továbbjutáshoz, de a kínai Ma Jianfei végül 15:14-re legyőzte. Az aranyérmet az amerikai Miles Chamley-Watson szerezte meg. Szombaton többek között Szilágyi Áron is pástra lép, reggel 9 órától a férfi kardcsapatok versenye következik. A Vasas olimpiai bajnoka már a MOL Vívó Világbajnokság előtt úgy nyilatkozott, hogy két érmet szeretne nyerni. A női tőrvívók csapatversenye is szombaton lesz.

Szóljon hozzá!