ZETApress

hírportál

21. Streetball, B33-mal

streetballIdén 21-edszer rendezik meg a kosárlabda streetball versenysorozatot, melynek szeptemberi végjátékában a 3×3 EuroTour döntőjére is sor kerül Budapesten ? tudtuk meg a rendezvények délelőtti sajtótájékoztatóján a Magyar Sport Házában.

A sajtót Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke, Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere, Hajdú Péter, a Kőbányai Darazsak SE elnöke, Koncz László, a FŐGÁZ vezérigazgatója, Császári Attila, az adidas Budapest Kft. marketing igazgatója, Máriás György, a B33 főszervezője és Kucsera József, Streetball SZ. B. társelnöke tájékoztatta. Szalay Ferenc elnök kifejtette, hogy tavaly a magyar kosársport centenáriumi ünnepségéhez kapcsolódó városligeti streetballfesztivál remekül összehozta a profi és a szabadidő sportolókat ? Hazánkban a sport presztízse csökkent, de ez változni fog, ha a társasági adókedvezmény révén sikerül bevonni a gyerekeket a sportéletbe ? tette hozzá az MKOSZ vezetője.

Kőbányán épül a Zsíros Tibor Kosárcsarnok

Megtudtuk azt is, hogy nemzetközi szabványoknak megfelelő kosárcsarnok épül Kőbányán, amely a februárban 82 évesen elhunyt, legendás Zsíros Tibor nevét veszi fel. Kovács Róbert, a kilencállomásos streetball-sorozat május 25-i nyitányának otthont adó Kőbánya polgármestere közölte, a Kada Mihály Általános Iskola udvarán kosárcsarnok épül 526 millió forintból, amelyből 368 milliót tesz ki a FŐGÁZ és az Olajterv Zrt. TAO-támogatása. A jövő júliusra elkészülő létesítmény, illetve a Kőbányai Darazsak Sportegyesület által létrehozandó kosárlabda-akadémia névadója egyaránt Zsíros Tibor, az 1955-ben Európa-bajnok válogatott tagja lesz.

Magyarországon 2011 óta működik a sportág idehaza B33-nak, világszerte pedig 3×3-nak nevezett válfaja, melyben ? a streetballhoz hasonlóan ? háromfős csapatok küzdenek egy palánk alatt, itt azonban profik pattogtatnak pénzdíjakért, bírók működnek közre, és teremben is űzik. A nemzetközi szövetség ? amely 2020-ra szeretné felvetetni az olimpiai műsorba a 3×3-at ? versenysorozatokat ír ki Európában és világszerte, az idei kontinentális döntőnek pedig a szeptember 28-i streetballfesztivál ad majd otthont a Városligetben. Ennek zsákolóbajnoka elutazhat a World Tour októberi fináléjába Isztambulba, ahol részt vehet az ottani zsákolóversenyen is, s megtekintheti a török Fenerbahce és az NBA-s Oklahoma City Thunder bemutató mérkőzését.

Az idei streetball-sorozat helyszínei: május 25-e Kőbánya, Népliget, június 1-je Nyíregyháza, június 15-e Paks, június 22-e Oroszlány, június 30-a Békéscsaba, augusztus 3-a Zánka, augusztus 17-e Körmend, szeptember 7-e Kecskemét, szeptember 28-a Városligeti Műjégpálya, FŐGÁZ Budapest Open. A kőbányai versennyel egy időben, május 24-25-én rendezik a Nagy Sportágválasztót és Nagy Hangszerválasztót is Kőbányán, a Maglódi úti Merkapt Sporttelepen. Mint kérdésemre a polgármester úr elmondta, a két tömegsportrendezvény nagyon jó kiegészíti egymást.

Szóljon hozzá!