ZETApress

hírportál

Ünneplés és változás

Díjátadó a téli felkészülés végén. Átalakulás előtt áll a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ), pénteken alapszabály-módosító közgyűlést tart a sportág, ám csütörtökön még az ünneplésé volt a főszerep: Dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár jelenlétében díjazták a 2012-es esztendő legjobb sportolóit, edzőit és a média képviselőit.

Vége a téli felkészülési időszaknak, válogatott sportolóink hamarosan három helyszín, Sevilla, az olaszországi Sabaudia és a horvát Ploce felé veszik az irányt, hiszen hétfőtől megkezdődnek a szokásos meleg-vízi táborok, ahol végre vízre tehetik hajóikat a 2013-as esztendő kiemelkedő eseményeire készülő kajakosok és kenusok. Hazai szempontból az idény egyik legfontosabb versenye, a május 10-12-i szegedi Világkupa lesz, amelyre ? Dr. Ábrahám Attilától, a szövetség főtitkárától, a VK versenyigazgatójától megtudhattuk ? már most rekordnevezés érkezett: 40 ország több mint 700 sportolója jelezte részvételi szándékát az eseményen. A VK költségvetése egyelőre foghíjas, ám mint a főtitkár jelezte, egyeztetést folytatnak a magyar sport vezetőivel az eseményt illetően.

Bár az elmúlt időszakban jelentős állami támogatáshoz jutott a sportág, annak felhasználása kötött, így azt nem lehet a Világkupa rendezésre fordítani ? mondta Dr. Ábrahám Attila, ám mint Dr. Simicskó Istvántól, a sportért felelős államtitkártól megtudhattuk: az ország vezetése kiemelt figyelemmel kíséri a sportág eredményeit, a kajak-kenu sport törekvéseit, és igyekeznek ezt a kiemelt figyelmet kiemelt megbecsüléssel is párosítani. ? A múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök találkozott a sportág vezetésével ? mondta az államtitkár. ? A megbeszélésen hangsúlyos volt, hogy az eredményei alapján a kiemelt sportágak közé tartozik a kajak-kenu, amely kiemelt támogatásban részesül azután, hogy a sportág leteszi a 2020-ig szóló sportágfejlesztési koncepcióját, amelyhez mi is igazodni tudunk.

Ennek a sportágfejlesztési koncepciónak az alappillérrét már a pénteki alapszabály-módosító közgyűlésen megformálhatja a sportág. A pénteki eseménnyel kapcsolatban Dr. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke annyit mondott el, hogy a legfontosabb szempont a sportág eredményességének megtartása lesz. ? Többfajta szemlélet, felfogás, nézet ütközik majd ezen a közgyűlésen, ám úgy gondolom, pont ez a demokrácia és szókimondás ad garanciát arra, hogy sokáig éljen és viruljon ez a sportág ? mondta az elnök. A sajtótájékoztató végén átadták az esztendő legjobbjaink járó díjakat.

A 2012-es esztendő legjobbjai

Felnőttek: Az Év női kajakosa: Kozák Danuta. Az Év férfi kajakosa: Dombi Rudolf és Kökény Roland. Az Év férfi kenusa: Vajda Attila. Az Év női kenusa: Takács Kincső. Az Év parakenusa: Bencze János. Az Év edzője: Csipes Ferenc. Ifjúságiak: Az Év női kajakosa: Lucz Dóra. Az Év férfi kajakosa: Tótka Sándor. Az Év férfi kenusa: Khaut Kristóf. Az Év edzője: Kovács Gábor. Maratoni szakág: Az Év női kajakosa: Csay Renáta. Az Év férfi kajakosa: Petrovics Máté. Az Év férfi kenusa: Nagy Péter. Média-díjak: Írott sajtó: Novák Miklós, Magyar Nemzet. On-line média: origo.hu Rádió: Farkas Dávid (Infó Rádió). Televízió: Digi Sport (Sport 24 és Reggeli Start szerkesztősége).

Szóljon hozzá!