ZETApress

hírportál

Schmitt Pál elnök maradt

Schmitt Pál MOB elnök tegnap újabb két évet nyert. A pekingi olimpián még ő vezetheti sikerre a magyar csapatot. A Hélia Hotelben tegnap hiába szavaztak 69-en ellene, ez kevés volt eltávolításához. Ugyanennyien tartottak ki mellette is, míg további hárman tartózkodtak a voksoláson.

Az eltávolítási kísérletek még augusztus 7-e előtt kezdődtek. Többen azt vetették a MOB elnök szemére, hogy néhány éve párttisztséget vállalt. Előbb a Fidesz főpolgármester-jelöltje, majd alelnöke lett 2002-ben. Két évvel később a párt listavezetőjeként az Európai Parlament képviselőjeként Brüsszelbe utazott. Ellenfelei független elnököt szerettek volna látni a hazai olimpiai bizottság élén.

Az augusztus 7-ei elnökségi ülés zárt ajtók mögött zajlott. Itt állítólag Schmitt Pál felajánlotta, hogy decemberben lemond, és emelt fővel távozik. Cserébe a 18 tagú elnökség teljes titoktartást fogadott. Egyikük ? akkor még nem sejtettük ki és miért ? megszegte esküjét, s perceken belül kitálalt a médiának. Megkezdődött ezután a ködösítés, az egymásra mutogatás és az elnökségi tagok folyamatos lemondása.

A tegnap délutáni közgyűlés végül 58 aláíró kezdeményezésére jött létre. Már az aláírások hitelesítésével is gond volt, de végül összejött a kötelező 55 szignó. Egyetlen napirendi pont szerepelt, az elnök visszahívása. Ehhez a 165 fős tagságból jelenlévő 141 fő felének és további egy főnek ? azaz összesen 72 tagnak ? az akaratára volt szükség. Ellenjelölt nem lévén a visszahívást követően újabb közgyűlést kellett volna tartani, s a későbbi kandidálók közül az utódot megválasztani.

Kézi szavazás titkosan

A gépi szavazásnál technikai problémák merültek fel. Több szavazógép csütörtököt mondott, pedig péntek volt. Később a kiosztott szavazógépeknél többet regisztrált a rendszer a jelenlét ellenőrzésekor. Maradt végül a titkos szavazás papírlapon. Összeszámlálásuk után jelentette be Gémesi György levezető elnök a fenti eredményt, melyet a hivatalban maradó elnök teljes sikerként könyvelhetett el. A szavazategyenlőség miatt többen ismétlést akartak, de a tartózkodást is ellenszavazatnak minősítették.

S hogy miért siker a döntetlen? Mert a decemberi lemondás helyett így további két évig ülhet az elnök a trónon. Ezt érte el azzal az augusztusi nyilatkozó, hogy a titoktartás helyett kitálalt a sajtónak. Ha akkor nem teszi, decemberig nyugodt mederben folytak volna a dolgok, majd Schmitt Pál beígért lemondása után megkezdődhetett volna az elnökjelöltek küzdelme. Addigra valamelyik elnökaspiráns megerősödött volna annyira, hogy ötven százalékos plusz egy fős támogatottságot szerezzen. Neki már az akkor lemondó elnökkel sem is kellett volna csatáznia.

Az augusztusi fecsegő miatt az elnököt sem köti már akkori ígérete, s a tegnap délutáni megerősítése miatt nyugodtak pihenhet a babérjain Pekingig. A titok meg nem tartása tehát neki kedvezett. Kérdés, hogy ezt a fecsegő akarta-e így ? netán már eleve megbeszélték Schmitt-tel ? vagy nem akart várni a váltással decemberig, de a türelmetlensége miatt visszafelé sült el a fegyver. Mindkét verzió életszerű, s az igazi okokat sajnos már sosem fogjuk megismerni.

Szóljon hozzá!