ZETApress

hírportál

Újra útra kelünk

Augusztus 28-án a XIV. Magyar Borok Útja Rallye rajtol a Kossuth Lajos térről. Idén tizennegyedik alkalommal indul háromnapos útjára neves közéleti, üzleti, művészeti, sport és média kiválóságokkal augusztus utolsó hétvégéjén az exkluzív boros autótúra, mely a legjelentősebb hazai (bor)kulturális társadalmi és társasági eseménnyé nőtte ki magát.

Tizennégy évvel ezelőtt a klasszikussá, hovatovább élő legendává vált Ferjáncz Attila autóversenyző és Regőci Attila piár-üzletember találta ki a magyar borút-kalandozást. Nem pusztán a hazai borok népszerűsítését célozták meg, hanem az ezeréves magyar borkultúrát ötvözték borvidékeink, gasztronómiánk, turisztikai vonzerőnk, környezetvédelmünk és közlekedésbiztonságunk népszerűsítésével. Akkor csak 28 páros idult, saját kocsikkal tette meg az útvonalat, a második versenytől viszont mindig adtak autót a szponzorok a pároknak.

Ez az autós bortúra a szigorú szabályok betartása mellett egyben egy játék is, amely számtalan lehetőséget ad találkozásokra bortermelőkkel, borászokkal, a konyhaművészet, és a vendéglátás szakembereivel. A biztonsági igazgató idén újra Komáromi Endre rendőrezredes lett. A résztvevők létszáma 1996-tól folyamatosan növekedett. Tavaly már 120 páros indult, idén százat várnak. 25 hely az újoncoknak lett fenntartva, mivel a régi motorosok közül sokan már nyolcnál is több versenyen vettek részt.

Az idei verseny célállomása pénteken Debrecen, szombaton Eger, vasárnap Budapest lesz. E túrán is számos borvidéket, természeti, történelmi, kulturális és gasztronómiai tájat érinthetünk. Az első nap ellátogatunk Paksra, Kiskőrösre, Lajosmizsére, Szolnokra, a másodikon Nyíregyházára, Tokajba, Mádra, a harmadikon Demjánba, Verpelétre és Gyöngyösre. Útközben a hagyományokhoz híven ügyességi versenyekre, tréfás vetélkedőkre és tesztlapok kitöltésére kerül sor.

Az egész világot érintő gazdasági válság miatt sajnos idén nem tudnak a szervezők szponzorautókat biztosítani az indulóknak, így a hagyományokkal szakítva idén az első versenyhez hasonlóan a résztvevők saját gépjárműveikkel teszik meg a rallye útvonalát. Ezekre is rá kell majd ragasztani a szponzorok matricáit, melyekből most jóval kevesebb lesz a megszokottnál.

A rallye záróeseménye természetesen a citadellabeli ünnepélyes díjkiosztó ünnepség lesz, amelyen a verseny egészének értékelésére, a győztesek kihirdetésére, illetve díjazására kerül sor. A rendezvény hagyományához híven karitatív célt is szolgál. Idén is várható borárverés valamint tombola, melyek bevételével a júniusi teniszversenyhez hasonlóan az Egészség Hídja Összefogás Alapítványt támogatják.

Pénteken és szombaton B. Tóth László diszkója szórakoztatja a mezőnyt. Az első este a debreceni Aqua élményfürdőben moshatjuk le az út porát, míg a másodikon az egri körúti pincesor vendéglátását élvezhetjük. Igaz, ott sem maradunk fürdés nélkül, de ezt vasárnap délelőtt tehetjük meg az Egri Korona Borház Gyógyfürdőjében.

A július 24-i második sajtótájékoztatón a háziasszony személye is talán kiderül, bár a hagyományokhoz híven őt inkább az augusztus közepi harmadikon ismerhetjük meg. Akkor történik majd a rajtszámok kisorsolása is, s talán akkorra az Attilák is találnak egy olyan szponzort, aki a részvevőknek autókat is biztosít.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Háziasszony kerestetik

Szóljon hozzá!